Κεφάλαιο πολυβιταμίνες: Πόσο αποδίδουν τελικά αυτοί οι «σύμμαχοι»;

Αποτελούν εισιτήριο για βέλτιστη υγεία;

BeFunky-collage (3)

Οι πολυβιταμίνες και τα πολυμεταλλικά συμπληρώματα είναι τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα συμπληρώματα στον κόσμο. Η δημοτικότητά τους έχει αυξηθεί ραγδαία τις τελευταίες δεκαετίες. Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι οι πολυβιταμίνες μπορούν να βελτιώσουν την υγεία, να αντισταθμίσουν τις κακές διατροφικές συνήθειες, ακόμη και να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών.

Τι είναι οι πολυβιταμίνες;

Οι πολυβιταμίνες είναι συμπληρώματα που περιέχουν πολλές διαφορετικές βιταμίνες και μέταλλα, μερικές φορές μαζί με άλλα συστατικά. Δεδομένου ότι δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο πρότυπο για το τι συνιστά μια πολυβιταμίνη, η θρεπτική τους σύνθεση ποικίλλει ανάλογα με το εμπορικό σήμα και το προϊόν. Διατίθενται σε πολλές μορφές, συμπεριλαμβανομένων δισκίων, καψουλών, μασώμενων gummies, σκονών και υγρών.

Οι περισσότερες πολυβιταμίνες πρέπει να λαμβάνονται μία ή δύο φορές την ημέρα, αλλά ο χρήστης τους πρέπει σε κάθε περίπτωση να διαβάζει την ετικέτα και να ακολουθεί τις συνιστώμενες οδηγίες δοσολογίας. Οι πολυβιταμίνες είναι διαθέσιμες στα φαρμακεία, τα σούπερ μάρκετ, καθώς και σε online καταστήματα.

Τι περιέχουν οι πολυβιταμίνες;

13 στο σύνολο βιταμίνες και 15 περίπου μέταλλα είναι απαραίτητα για την υγεία. Πολλά από αυτά παράγουν ένζυμα και ορμόνες, ενισχύουν την ανοσία και βοηθούν στη διατήρηση της υγείας των νεύρων και των οργάνων. Το σώμα χρειάζεται επίσης αυτά τα θρεπτικά συστατικά για την αναπαραγωγή, τη συντήρηση, την ανάπτυξη και τη ρύθμιση των σωματικών διεργασιών.

Οι πολυβιταμίνες μπορεί να προσφέρουν πολλές από αυτές τις βιταμίνες και μέταλλα - αλλά σε διάφορες ποσότητες. Μπορεί επίσης να περιέχουν άλλα συστατικά όπως βότανα, αμινοξέα και λιπαρά οξέα.

Επειδή η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) δεν ελέγχει τα συμπληρώματα διατροφής τόσο αυστηρά όσο ρυθμίζει τα συνταγογραφούμενα φάρμακα, μερικά μπορεί να περιέχουν υψηλότερα ή χαμηλότερα επίπεδα ορισμένων θρεπτικών ουσιών από αυτά που αναφέρονται στην ετικέτα.

Επιπλέον, ορισμένα συμπληρώματα ενδέχεται να περιέχουν συστατικά που μπορούν να αλληλεπιδράσουν με άλλα φάρμακα, για αυτό και είναι απαραίτητο να συμβουλευτεί κανείς τον γιατρό του πριν από την έναρξη λήψη ενός νέου συμπληρώματος.

Επιπλέον, τα θρεπτικά συστατικά στις πολυβιταμίνες μπορεί να προέρχονται από πραγματικά τρόφιμα ή να παρασκευαστούν συνθετικά, καθιστώντας την αγορά βιταμινών από έναν αξιόπιστο κατασκευαστή απαραίτητη.

Πολυβιταμίνες και καρδιακές παθήσεις

Οι καρδιακές παθήσεις είναι μία από τις κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως. Ενώ λοιπόν ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα που λαμβάνουν πολυβιταμίνες έχουν χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, άλλοι δεν έχουν βρει καμία σύνδεση. Συνολικά, τα αποδεικτικά στοιχεία είναι ανάμεικτα.

Πολυβιταμίνες και καρκίνος

Τα στοιχεία σχετικά με τη χρήση πολυβιταμίνης και τον κίνδυνο καρκίνου είναι επίσης ανάμικτα. Ορισμένες μελέτες συνδέουν τη χρήση πολυβιταμίνης με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου, ενώ άλλες δεν βρίσκουν κανένα όφελος.

Οι πολυβιταμίνες έχουν άλλα οφέλη για την υγεία;

Οι πολυβιταμίνες έχουν μελετηθεί για διάφορους άλλους σκοπούς, συμπεριλαμβανομένης της προώθησης της λειτουργίας του εγκεφάλου και της υγείας των ματιών.

Λειτουργία εγκεφάλου

Αρκετές μικρές μελέτες που εξετάζουν συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων έχουν διαπιστώσει ότι οι πολυβιταμίνες μπορούν να βελτιώσουν τη μνήμη σε ηλικιωμένους ενήλικες.

Οι πολυβιταμίνες μπορεί επίσης να επηρεάσουν τη διάθεση. Η έρευνα όχι μόνο αποκάλυψε συνδέσεις μεταξύ κακής διάθεσης και έλλειψης θρεπτικών ουσιών, αλλά και μεταξύ συμπληρωμάτων διατροφής και μειωμένων συμπτωμάτων άγχους και κατάθλιψης. Ωστόσο, άλλες μελέτες αποκαλύπτουν ελάχιστες έως και καθόλου αλλαγές στη διάθεση.

Υγεία των ματιών

Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας είναι μία από τις κύριες αιτίες τύφλωσης παγκοσμίως. Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η λήψη αντιοξειδωτικών βιταμινών και μετάλλων μπορεί να επιβραδύνει την πρόοδό της και να βοηθήσει στην πρόληψή της. Επιπλέον, ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι οι πολυβιταμίνες μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καταρράκτη, μια άλλη διαδεδομένη οφθαλμική νόσο.

Οι πολυβιταμίνες μπορεί να είναι επιβλαβείς σε ορισμένες περιπτώσεις

Η δοσολογία είναι ένας ουσιαστικός παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη κατά τη λήψη πολυβιταμινών. Αν και οι υψηλές δόσεις ορισμένων βιταμινών και μετάλλων είναι αποδεκτές για μερικούς ανθρώπους, σε άλλους οργανισμούς μπορεί να είναι επιβλαβείς.

Η κατάλληλη δοσολογία μπορεί να εξαρτάται από τη διαλυτότητα μιας βιταμίνης, η οποία κατηγοριοποιείται στις ακόλουθες δύο ομάδες:

Υδατοδιαλυτές. Το σώμα απομακρύνει τις υπερβολικές ποσότητες αυτών των βιταμινών μέσω των ούρων.

Λιποδιαλυτές. Δεδομένου ότι το σώμα δεν μπορεί να τις απομακρύνει εύκολα, οι υπερβολικές ποσότητες μπορεί να συσσωρεύονται στο ήπαρ.

Οι έγκυες πρέπει να είναι ιδιαίτερες προσεκτικές με την πρόσληψη βιταμίνης Α, καθώς οι υπερβολικές προσλήψεις έχουν συνδεθεί με αναπηρίες. Η τοξικότητα της βιταμίνης D είναι σπάνια και απίθανο να προκύψει από τη χρήση πολυβιταμίνης. Ωστόσο, η τοξικότητα της βιταμίνης Α είναι πιο συχνή.

Σε περίπτωση ταυτόχρονης λήψης πολυβιταμινών και πολλών θρεπτικών τροφίμων, θα μπορούσε να προκύψει η υπέρβαση της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης κάποιων θρεπτικών ουσιών.

Οι καπνιστές θα πρέπει να αποφεύγουν τις πολυβιταμίνες με μεγάλες ποσότητες βήτα καροτίνης ή βιταμίνης Α, καθώς αυτά τα θρεπτικά συστατικά μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα.

Οι υψηλές δόσεις ορισμένων μετάλλων, όπως ο σίδηρος, μπορεί να οδηγήσουν σε στομαχικές διαταραχές, δυσκοιλιότητα, έμετο και λιποθυμία. Ο σίδηρος μπορεί επίσης να περιορίσει την ικανότητα του σώματος να απορροφά τον ψευδάργυρο. Μάλιστα, οι άνδρες πρέπει να προσέχουν την κατανάλωση σιδήρου, καθώς τείνουν να αποθηκεύουν περισσότερο από ότι οι γυναίκες. Το ίδιο και τα άτομα που έχουν αιμοχρωμάτωση.

Αυτή η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση τοξικών επιπέδων του εν λόγω μετάλλου και να προκαλέσει κίρρωση του ήπατος, καρκίνο του ήπατος και καρδιακές παθήσεις. Όσοι την έχουν θα πρέπει επίσης να αποφεύγουν τα συμπληρώματα βιταμίνης C.

Είναι απαραίτητη η λήψη πολυβιταμινών;

Οι πολυβιταμίνες δεν είναι κατάλληλες για όλους και μπορεί ακόμη και να βλάψουν ορισμένα άτομα. Οι πολυβιταμίνες μπορεί να είναι χρήσιμες σε ορισμένες πληθυσμιακές ομάδες όπως:

  • Μεγαλύτεροι ενήλικες. Η απορρόφηση της βιταμίνης Β12 μπορεί να μειωθεί με την ηλικία. Επίσης, οι μεγαλύτεροι ενήλικες μπορεί να χρειαστούν περισσότερο ασβέστιο και βιταμίνη D.
  • Vegan και χορτοφάγοι. Καθώς η βιταμίνη Β12 βρίσκεται κυρίως σε ζωικές τροφές, εκείνοι που ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο ανεπάρκειας αυτής της βιταμίνης. Μπορεί επίσης να στερούνται ασβεστίου, ψευδαργύρου, σιδήρου, βιταμίνης D και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.
  • Όσοι έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους.
  • Όσοι βρίσκονται σε δίαιτες χαμηλών θερμίδων ή δεν λαμβάνουν αρκετά θρεπτικά συστατικά μόνο από τα τρόφιμα.

Συμπερασματικά

Οι πολυβιταμίνες δεν αποτελούν εισιτήριο για βέλτιστη υγεία. Στην πραγματικότητα, τα στοιχεία ότι βελτιώνουν την υγεία για τους περισσότερους ανθρώπους δεν είναι ξεκάθαρα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί ακόμη και να προκαλέσουν βλάβη. Εάν υπάρχει έλλειψη θρεπτικών ουσιών σε έναν οργανισμό, είναι καλύτερο να λάβει συμπληρώματα αποκλειστικά με αυτό το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό. Οι πολυβιταμίνες περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά, τα περισσότερα από τα οποία μπορεί να μην χρειάζονται.

Επιπλέον, είναι καλύτερο να μιλήσει κανείς με τον γιατρό του πριν αποφασίσει τη λήψη κάποιου συμπληρώματος και σίγουρα όχι να το λάβει για να αντισταθμίσει μια κακή διατροφή. Εν κατακλείδι, η κατανάλωση μιας ισορροπημένης διατροφής φρέσκων, υγιεινών τροφίμων είναι πολύ πιο πιθανό να εξασφαλίσει μακροπρόθεσμα μια καλή υγεία.

Διάβασε ακόμα: Καρκίνος των ωοθηκών: Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις για να τον προλάβεις

Διάβασε ακόμα:  3 τροφές που πρέπει να μειώσεις για την υγεία του εντέρου

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i