Κόκκινο κρέας: Από τι κινδυνεύεις αν το τρως συχνά;

Ποιοι είναι αυτοί οι κίνδυνοι σύμφωνα με τους ειδικούς;

09.01.2019

εχεις διαβασει

Καρκίνος του εντέρου

Η υψηλή πρόσληψη επεξεργασμένου κρέατος σχετίζεται με μεγαλύτερο κίνδυνο για καρκίνο του εντέρου, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Για να φτάσει σε αυτό το συμπέρασμα, η ομάδα εργασίας του ΠΟΥ σχετικά με τον καρκίνο IARC (WHO’s International Agency for Research on Cancer Working Group) αναθεώρησε πάνω από 800 μελέτες, εκτιμώντας την επίδραση του κόκκινου κρέατος και των αλλαντικών σε διάφορες μορφές καρκίνου.

Βρήκαν πως η καθημερινή κατανάλωση μιας μερίδας επεξεργασμένου κρέατος (50 γρ.) -που συμπεριλαμβάνει κυρίως χοιρινό ή μοσχάρι- αυξάνει κατά 18% τον κίνδυνο για καρκίνο του εντέρου.

Η IARC αποκάλυψε επίσης στοιχεία μιας σύνδεσης ανάμεσα στην πρόσληψη κόκκινου κρέατος και τον αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του εντέρου, του παγκρέατος και του προστάτη. Θεωρείται πως το μαγείρεμα των κόκκινων κρεάτων σε υψηλές θερμοκρασίες -τηγάνισμα ή ψήσιμο στη σχάρα, για παράδειγμα- είναι αυτό που συμβάλει στην αύξηση του κινδύνου για καρκίνο.

Νεφρική ανεπάρκεια

Η νεφρική ανεπάρκεια -όπου τα νεφρά δεν μπορούν πλέον να φιλτράρουν τα απόβλητα προϊόντα και το νερό από το αίμα- εκτιμάται πως αφορά πάνω από 661.000 ανθρώπους στις ΗΠΑ.

Ο διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι μεταξύ των πιο κοινών αιτίων νεφρικής ανεπάρκειας, ωστόσο τον Ιούλιο του 2016, δημοσιεύτηκε μια μελέτη που ανέφερε πως μπορεί να κατανάλωση κόκκινου κρέατος να είναι ένας παράγοντας κινδύνου.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση American Society of Nephrology, ανέφερε πως υπάρχει μία σύνδεση, που εξαρτάται από την ποσότητα, ανάμεσα στην κατανάλωση κρέατος και τον κίνδυνο για νεφρική ανεπάρκεια.

Για παράδειγμα, συμμετέχοντες που ήταν στο ανώτερο 25% της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος βρέθηκε πως είχαν 40% αυξημένο κίνδυνο νεφρικής ανεπάρκειας, συγκριτικά με εκείνους που βρίσκονταν στο χαμηλότερο 25%.

Καρδιοπάθεια

Η καρδιοπάθεια παραμένει η νούμερο ένα αιτία θανάτου στις ΗΠΑ και ευθύνεται για το θάνατο περίπου 610.000 ανθρώπων κάθε χρόνο. Μια ανθυγιεινή διατροφή, πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη, είναι ένας γνωστός παράγοντας κινδύνου για τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Ένας αριθμός μελετών έχει δείξει πως το κόκκινο κρέας εμπίπτει σε αυτή την κατηγορία, αυξάνοντας τον κίνδυνο για καρδιοπάθειες και άλλες καρδιαγγειακές νόσους. 

Μελέτη του 2014, σε πάνω από 37.000 άντρες από τη Σουηδία, βρήκε πως οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν πάνω από 75 γρ. επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος τη μέρα είχαν κατά 1,28 αυξημένο κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια συγκριτικά με εκείνους που κατανάλωναν κάτω από 25 γρ. ημερησίως.

Παρότι υπάρχουν πολλές μελέτες που συνδέουν την κατανάλωση κόκκινου κρέατος με προβλήματα υγείας της καρδιάς, άλλες έρευνες δεν υποστηρίζουν αυτό το συσχετισμό. Για παράδειγμα, πρόσφατη μελέτη από ερευνητές του Πανεπιστημίου Purdue στις ΗΠΑ, βρήκε πως η κατανάλωση 85 γρ. κόκκινου κρέατος τρεις φορές την εβδομάδα δεν οδήγησε σε αύξηση των παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακές νόσους.

Εκκολπωματίτιδα

Η εκκολπωματίτιδα είναι μια κατάσταση όπου παρουσιάζεται φλεγμονή στις βλεννογόνους του παχέος εντέρου. Η φλεγμονή αυτή μπορεί να οδηγήσει σε πολλές σοβαρές επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένων ακράτειας, βλαβών στο έντερο και περιτονίτιδα.

Παρότι οι συγκεκριμένες αιτίες της εκκολπωματίτιδας είναι ασαφείς, πολλοί ειδικοί θεωρούν πως μια διατροφή με πολλές φυτικές ίνες μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες να παρουσιαστεί η κατάσταση. Λίγες εβδομάδες πριν, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Gut υπέθεσε πως η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας κόκκινου κρέατος μπορεί επίσης να αυξήσει την πιθανότητα εμφάνισης εκκολπωματίτιδας.

Συγκριτικά με τους συμμετέχοντες στη μελέτη που ανέφεραν ότι τρώνε μικρές ποσότητες κόκκινου κρέατος, εκείνοι που κατά δήλωσή τους καταναλώνουν τις μεγαλύτερες βρέθηκε πως έχουν 58% μεγαλύτερο κίνδυνο να πάθουν εκκολπωματίτιδα. Ο κίνδυνος ήταν μεγαλύτερος στην υψηλή κατανάλωση ανεπεξέργαστου κόκκινου κρέατος, βρήκαν οι ερευνητές.

Διάβασε επίσης: Είναι το κόκκινο κρέας η καλύτερη πηγή σιδήρου; Kαι τελικά, πόσο κρέας να τρώμε για καλή υγεία;

Editor's Picks

Περισσότερα από Υγεία

αφέψημα κρύο τσάι γυναίκα πονόλαιμος υγεία
10 τρόποι να ανακουφίσεις τον πονεμένο λαιμό και τον επίμονο βήχα

Εδώ θα βρεις 10 εύκολες θεραπείες που μπορείς να δοκιμάσεις αν νιώθεις το λαιμό σου τραχύ, να σε γρατζουνάει όταν καταπίνεις ή απλά νιώθεις άρρωστη.

ζευγάρι
Πόνος κατά την επαφή: Σε τι μπορεί να οφείλεται, τα συμπτώματα και τι μπορείς να κάνεις

Σε τι μπορεί να οφείλεται ο πόνος κατά την επαφή και τι μπορείς να κάνεις για να απολαμβάνεις μια υγιή ερωτική ζωή. 

κακές συνήθειες
8 κακές συνήθειες για την υγεία σου που θα αλλάξεις το 2019!

Μπορεί να έτυχε να πας για ύπνο χωρίς να κάνεις ντεμακιγιάζ, αλλά δεν ήρθε και το τέλος του κόσμου. Υπάρχουν, όμως, κάποιες άλλες κακές συνήθειες που μπορεί να βλάψουν την υγεία σου.

Χάσε κιλά με 7 «μαγικές» συμβουλές από γιατρό

Μήπως οι γιατροί ξέρουν καλύτερα γιατί η ζυγαριά παραμένει στάσιμη;

Cyber bullying και κατάθλιψη: Τα λάθη στα social media που κάνουν κακό στην ψυχική σου υγεία

Τα social media δεν είναι αυτά καθ΄ αυτά που μας προκαλούν κατάθλιψη. Αλλά ο τρόπος που τα χειριζόμαστε.

Είσαι στο κινητό; Δες τι πρόβλημα δημιουργεί σε κάθε σημείο του σώματος

Είσαι στο κινητό; Σε βοηθά να διαχειριστείς τη ζωή σου αλλά δες τι μπορεί να κάνει στο σώμα σου.

#shapegreece