Κυτταρικές και γονιδιακές θεραπείες:

Εξελίξεις στην υγεία: Κυτταρικές και γονιδιακές θεραπείες.

γονιδιακές θεραπείες υγεία DNA YinYang

Τι περιμένουμε στην υγεία τα επόμενα χρόνια. Ποιες είναι οι νέες θεραπείες, οι «άγνωστες λέξεις» και τα καλά νέα που θα συζητηθούν. Στο Shape.gr θα τα μάθεις όλα!

Κυτταρικές και γονιδιακές θεραπείες. Επιστημονική φαντασία ή η ιατρική του μέλλοντος;

Δεν είναι επιστημονική φαντασία. Σήμερα υπάρχουν κυτταρικές θεραπείες για σοβαρές αιματολογικές παθήσεις, όταν οι υπάρχουσες θεραπείες έχουν αποτύχει, ή γονιδιακές θεραπείες για κάποιες σπάνιες γενετικές ασθένειες που μέχρι σήμερα θεωρούνταν ανίατες.

Τι είναι, όμως, οι κυτταρικές και γονιδιακές θεραπείες;

Μπορούν να αντιμετωπίσουν όλες τις παθήσεις; Προφανώς όχι! «Προς το παρόν έχουμε λίγες μόνο διαθέσιμες θεραπείες για πολύ συγκεκριμένα και σχετικά έως πολύ σπάνια νοσήματα. Ένα είναι όμως σίγουρο: Είμαστε ακόμη στην απαρχή ενός μεγάλου ταξιδιού, που ευελπιστώ ότι θα αλλάξει σταδιακά την ιατρική όπως την ξέραμε μέχρι σήμερα.

Στις κυτταρικές θεραπείες “εκπαιδεύονται” κατά κάποιον τρόπο και πολλαπλασιάζονται στο εργαστήριο τα λευκά αιμοσφαίρια που έχουν ληφθεί από το αίμα του ασθενούς ώστε να αναγνωρίζουν τα καρκινικά κύτταρα και, όταν επαναχορηγηθούν στον ασθενή, να καταστρέφουν εκλεκτικά μόνο αυτά, αφήνοντας ανέπαφα τα υγιή.

Στις γονιδιακές θεραπείες, από την άλλη, οι επιστήμονες κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα κομμάτι DNA (αυτό που έλειπε ή ήταν ελαττωματικό στο συγκεκριμένο ασθενή) και να το τοποθετήσουν σε μια κάψουλα που προέρχεται από ιό. Στη συνέχεια, “εμβολιάζοντας” τον ασθενή με το υλικό αυτό, διορθώνεται η βλάβη στα κύτταρα του ασθενούς ώστε να μην πάσχει πλέον από αυτή τη νόσο! Με τη σταδιακή ανάπτυξη ολοένα και περισσότερων θεραπειών βασισμένων στις παραπάνω τεχνικές, σε μερικές δεκαετίες μπορεί να θεραπεύονται πλήρως νοσήματα που σήμερα είναι αρκετά συχνά και θεωρούνται ανίατα ή χρόνια με τις υπάρχουσες θεραπείες» σχολιάζει ο Γρηγόρης Ρομπόπουλος, MD, ενδοκρινολόγος, επικεφαλής ιατρικού Τμήματος Novartis Hellas.

Διάβασε επίσης: Έχουν βρει το φάρμακο για την πρεσβυωπία; 3 ενδιαφέροντα facts

Διάβασε επίσης: Πόσο επιζεί ο κοροναϊός σε μια επιφάνεια; Και τι ρόλο παίζει η θερμοκρασία στο χρόνο ζωής του;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i