Πρεσβυωπία, ξηροφθαλμία, καταρράκτης, γλαύκωμα: Bρες κάθε λύση για τα μάτια εδώ!

Οι λύσεις που δίνει σήμερα η οφθαλμολογία με τις εξελίξεις της τεχνολογίας έχει ένα στόχο: να διαφυλάξει ό,τι πολυτιμότερο έχεις, τα μάτια σου!

Bρες κάθε λύση... για τα μάτια σου μόνο!

1. Πρεσβυωπία

Δυσκολεύεσαι να διαβάσεις εφημερίδα σε απόσταση περίπου 30 εκατοστών, τα γράμματα γίνονται ολοένα και πιο θολά όταν φέρνεις το κείμενο κοντά στα μάτια σου και πλησιάζεις τα 40-45; Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της πρεσβυωπίας είναι η κούραση των ματιών και οι πονοκέφαλοι έπειτα από εργασία σε κοντινή απόσταση, όπως, π.χ., η ανάγνωση.

Πού οφείλεται: Σε κάποιες μεταβολές που παρουσιάζονται στον κρυσταλλοειδή φακό του ματιού. Ο τελευταίος είναι εξαιρετικά ελαστικός και επιτρέπει να εστιάζουμε άμεσα σε όλες τις αποστάσεις χωρίς καμία προσπάθεια. Με τα χρόνια όμως, ο φακός σκληραίνει, το μάτι χάνει την ικανότητα προσαρμογής και η όραση δε χαρακτηρίζεται από ευκρίνεια όσον αφορά τις κοντινές αποστάσεις.

Η θεραπεία σήμερα: Εφόσον ο γιατρός τη διαγνώσει και …επισήμως, ανάλογα με την έκταση του προβλήματος και σε συνδυασμό με τυχόν άλλα οφθαλμολογικά προβλήματα, θα υποδείξει γυαλιά, φακούς επαφής ή χειρουργική επέμβαση. Τα πρεσβυωπικά γυαλιά διακρίνονται σε απλά, διπλεστιακά και πολυεστιακά. Οι φακοί επαφής σε απλούς και πολυεστιακούς. Τα πολυεστιακά γυαλιά έχουν το πλεονέκτημα να εστιάζουν σε όλες τις αποστάσεις, αρκετές φορές όμως δεν ικανοποιούν εξαιτίας περιορισμένης ζώνης όρασης. Η δε χρήση των φακών επαφής εμφανίζει προβλήματα μετά την ηλικία των 45 χρόνων, ιδίως στις γυναίκες. Η χειρουργική αντιμετώπιση της πρεσβυωπίας γίνεται με Excimer Laser, ενδοφακούς ή με θερμοκαυτηρίαση με ραδιοκύματα. Οι δύο πρώτες έχουν μόνιμα αποτελέσματα. Αντίθετα, η θερμοκαυτηρίαση είναι προσωρινή λύση.

Στο μέλλον: Με δεδομένο ότι στην πρεσβυωπία ο εσωτερικός φακός του ματιού σκληραίνει, χάνει την πλαστικότητά του και την ικανότητα να αλλάζει εστιακή απόσταση, οι ειδικοί αναζητούν τη σωτήρια λύση στην αντικατάσταση του φακού με έναν άλλο που να προσομοιάζει όσο το δυνατόν γίνεται με τον ανθρώπινο φακό προ της φθοράς. Οι επιστήμονες προσπαθούν στα εργαστήρια να κατασκευάσουν τεχνητό φακό που να έχει την ευκαμψία του φακού ενός παιδικού ματιού. Όλα όμως δείχνουν ότι είναι θέμα χρόνου, καθώς οι εξελίξεις στην ειδικότητα της οφθαλμολογίας τρέχουν.

2. Ξηροφθαλμία

Τα συνήθη συμπτώματα αυτής της πάθησης, που πρέπει να σε οδηγήσουν στον οφθαλμίατρο, είναι: τσούξιμο ή κάψιμο στα μάτια, έντονη φαγούρα μέσα και γύρω από τα μάτια, βλέννα (τσίμπλα) μέσα ή γύρω από τα μάτια, έντονος και εύκολος ερεθισμός του ματιού από τον καπνό ή τον άνεμο, δακρύρροια. Αν, πάλι, φοράς φακούς επαφής, η δυσκολία της τοποθέτησής τους και μόνο πρέπει να σε κινητοποιήσει για την επίσκεψη στο γιατρό.

Πού οφείλεται: Στη μειωμένη παραγωγή δακρύων. Παρά το γεγονός ότι η ξηροφθαλμία μπορεί να επέλθει τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες κάθε ηλικίας, οι γυναίκες προσβάλλονται περισσότερο, ιδίως μετά την εμμηνόπαυση. Η ξηροφθαλμία μπορεί, επίσης, να σχετίζεται με αρθρίτιδα και να συνοδεύεται από ξηροστομία, ενώ οι ειδικοί σήμερα ενοχοποιούν και κοινά φάρμακα που την προκαλούν.

Η θεραπεία σήμερα: Βασίζεται στην τοπική χρήση σταγόνων και αλοιφών που ανακουφίζουν τα μάτια, όπως τα τεχνητά δάκρυα που έχουν παρόμοια σύσταση με τα φυσικά και δεν περιέχουν συντηρητικά. Ο οφθαλμίατρος –ανάλογα με την περίπτωση– θα σου συστήσει να επαναλαμβάνεις τακτικά την ενστάλλαξη των δακρύων, ενώ το βράδυ δεν αποκλείεται να σου προτείνει τη χρήση ενυδατικής αλοιφής με πιο παρατεταμένη δράση. Σε σοβαρές περιπτώσεις, πάλι, ο ειδικός μπορεί να τοποθετήσει ένα «πώμα» στα δακρυικά σημεία εμποδίζοντας έτσι την αποχέτευση των φυσικών και τεχνητών δακρύων από το μάτι. Επίσης, μπορεί να χορηγήσει ειδικούς μαλακούς φακούς επαφής που βοηθούν στη διατήρηση της εφύγρανσης.

Στο μέλλον: Η έρευνα στη βιοχημεία της παραγωγής δακρύων, που επικεντρώνεται στην παραγωγή τεχνητών δακρύων αλλά και στη ανάλυση της μοριακής δομής της επιφάνειας του οφθαλμού, υπόσχεται την παρασκευή αποτελεσματικότερων δακρύων αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

3. Καταρράκτης

Ο καταρράκτης είναι για τους περισσότερους αναπόφευκτος με το πέρασμα των χρόνων. Το θάμπωμα, η θολή εικόνα, τόσο μακριά όσο και κοντά. Το να βλέπεις λάμψεις και αντανακλάσεις γύρω από ορισμένα αντικείμενα. Να έχεις εξασθενημένη αντίληψη χρωμάτων ή να αισθάνεσαι έντονη ενόχληση στον ήλιο. Τα συμπτώματα έχουν άμεσο αντίκτυπο στην ποιότητα της ζωής σου και επηρεάζουν την καθημερινότητά σου. Θα το καταλάβεις αμέσως στην οδήγηση, ειδικά το βράδυ ή σε πολύ δυνατό φως, όταν διαβάζεις ή παρακολουθείς τηλεόραση.

Πού οφείλεται: Ο καταρράκτης είναι ένα από τα πλέον συχνά οφθαλμολογικά προβλήματα έπειτα από κάποια ηλικία. Μπορεί να προκληθεί και από τραυματισμό ή άλλες παθήσεις, π.χ., διαβήτη, ή από τη χρόνια λήψη φαρμάκων όπως η κορτιζόνη.

Η θεραπεία σήμερα: Για τον καταρράκτη δεν υπάρχει άλλη αντιμετώπιση παρά μόνο η χειρουργική, όταν φυσικά υπάρχει ένδειξη. Σήμερα έχει καταρριφθεί ο μύθος που ήθελε να γίνεται η επέμβαση όταν είναι «ώριμος», προχωρημένος. Αντίθετα, η αφαίρεση ενός υπερώριμου σκληρού καταρράκτη, κάνει την επέμβαση πιο δύσκολη και εγκυμονεί επιπλοκές. Συνήθως η επέμβαση κρίνεται αναγκαία από τη στιγμή που αρχίζει να προκαλεί προβλήματα στην καθημερινότητά σου, π.χ., στην οδήγηση, στο διάβασμα, στην παρακολούθηση τηλεόρασης. Δεν είναι απαραίτητη η παραμονή στο νοσοκομείο, ενώ μπορείς να επιστρέψεις άμεσα στις καθημερινές σου δραστηριότητες.

Στο μέλλον: Ήδη οι επιστήμονες μελετούν σε πειραματικό στάδιο μια τεχνική με την οποία θα γίνεται η απορρόφηση του περιεχομένου του θολού πια φυσικού φακού και η αντικατάστασή του από ειδικό υγρό, που θα επιτρέπει τη διατήρησή του σε... ευκρινή επίπεδα.

4. Γλαύκωμα

Στην προκειμένη περίπτωση δυστυχώς δεν υπάρχουν συμπτώματα. Το γλαύκωμα, γνωστό και ως «νόσος που τυφλώνει σιωπηρά», χαρακτηρίζεται από βαθμιαίες και σχεδόν αόρατες οπτικές απώλειες. Το οπτικό νεύρο καταστρέφεται σιγά σιγά και μόνιμες βλάβες εγκαθίστανται στα μάτια, που μπορούν να οδηγήσουν σε τύφλωση. Ο τακτικός οφθαλμολογικός έλεγχος θεωρείται το «κλειδί» για να προληφθεί η δυσμενής εξέλιξη της νόσου. Όπως τονίζουν οι ειδικοί, αρκούν τρεις απλές και ανώδυνες εξετάσεις: η μέτρηση της ενδοφθάλμιας πίεσης, η εξέταση του οπτικού νεύρου µε βυθοσκόπηση και η εξέταση οπτικού πεδίου.

Πού οφείλεται: Tο γλαύκωμα προκαλείται όταν το υγρό που κυκλοφορεί μέσα στο μάτι –υδατοειδές υγρό– συσσωρεύεται προκαλώντας αύξηση της ενδοφθάλμιας πίεσης. Η υψηλή πίεση μέσα στο μάτι πιέζει τα αγγεία που «τρέφουν» το οπτικό νεύρο του ματιού, με αποτέλεσμα να προκαλούνται σημαντικές αλλοιώσεις στην όραση. Εάν αυτό το πρόβλημα δε διαγνωστεί έγκαιρα, μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση. Η πάθηση μπορεί να παρουσιαστεί στο ένα μάτι ή και στα δύο.

Η θεραπεία σήμερα: Οι βλάβες που προκαλεί το γλαύκωμα δε διορθώνονται, ωστόσο η θεραπεία μπορεί να αποτρέψει την περαιτέρω απώλεια όρασης. Για το λόγο αυτόν έχει μεγάλη σημασία η πρώιμη διάγνωση της νόσου, όσο το δυνατόν νωρίτερα. Η έγκαιρη ανίχνευση επιτρέπει αντίστοιχα την έγκαιρη αγωγή, είτε με οφθαλμικές σταγόνες, είτε με λέιζερ, είτε με χειρουργική επέμβαση. Πρόσφατα, ένας νέος τύπος λέιζερ, το SLT (Selective Laser Trabeculoblastry) με μια ανώδυνη, ολιγόλεπτη θεραπεία μπορεί να πετύχει ό,τι και η καθημερινή χρήση των κολλυρίων, μειώνοντας την οφθαλμική πίεση έως και κατά 30%, ενώ παράλληλα τη διατηρεί σταθερή για δύο με τρία χρόνια.

Στο μέλλον: Στη γονιδιακή θεραπεία αναζητούν οι επιστήμονες τη σωτήρια λύση για την αντιμετώπιση του γλαυκώματος. Η αποκωδικοποίηση ενός γενετικού παράγοντα ονόματι s FRP1, που όπως φαίνεται παίζει καταλυτικό ρόλο στην εμφάνιση της πάθησης, εκτιμάται ότι θα ανοίξει καινούργιους θεραπευτικούς δρόμους για το γλαύκωμα. Σε γενικές γραμμές, πάντως, δεν υπάρχουν αισιόδοξα μηνύματα για νέες μεθόδους αντιμετώπισης και θεραπείας του γλαυκώματος. Αυτό που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας είναι η σπουδαία σημασία της πρόωρης διάγνωσης.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i