Ψάχνεις στο Google τα συμπτώματά σου: Είναι πολλές οι πιθανότητες να κάνεις λάθος διάγνωση!

Μπορείς να πάρεις έγκυρη πληροφόρηση για την υγεία σου αν διαβάζεις ενημερωμένα sites. Αλλά είναι επίσης πολύ πιθανό να καταλήξεις σε λάθος διάγνωση. Συμβουλεύσου πάντα τον γιατρό σου.

γυναίκα υπολογιστής υγεία agrobacter

Συνεργάστηκαν οι δρ Νίκος Ναούµ, µαιευτήρας χειρουργός-γυναικολόγος, µε εξειδίκευση στην Κοσµητική και Επανορθωτική Γυναικολογία (www.ananeosi.gr), δρ Δηµήτριος Καραπιπέρης, γαστρεντερολόγος, µε εξειδίκευση σε παθήσεις οισοφάγου και πρωκτού (dimitrioskarapiperis.wordpress.com).

Προφανώς και δεν θα κάνεις αυτοδιάγνωση με τη βοήθεια της Google - ούτε καν διαβάζοντας το Shape.gr που όλα μας τα ιατρικά άρθρα έχουν πάντα την επιμέλεια γιατρών! Παρόλα αυτά όλες κρυφοκοιτάζουμε στο Διαδίκτυο και αναζητούμε τα συμπτώματά μας. Και είναι πολλές οι πιθανές περιπτώσεις για λάθος διάγνωση. Μάλιστα, υπάρχουν κάποια «γνωστά» συμπτώματα για τα οποία η διάγνωση στο Google πιθανότατα θα σε οδηγήσει πολύ μακριά από την αλήθεια.

Λάθος διάγνωση στο Google: Πόνος στην κοιλιά

Στο Διαδίκτυο βλέπεις ότι είναι: Σκωληκοειδίτιδα (φλεγµονή της σκωληκοειδούς απόφυσης).

Αλλά πιθανότατα είναι: Γαστρεντερίτιδα ή δυσκοιλιότητα.

«Ο πόνος στην κοιλιά πιθανότατα είναι γαστρεντερίτιδα» λέει ο Δηµήτριος Καραπιπέρης, γαστρεντερολόγος-ηπατολόγος. «Η γαστρεντερίτιδα είναι µια φλεγµονή του στοµάχου και των εντέρων. Είναι, επίσης, γνωστή ως στοµαχική γρίπη και συνήθως προκαλείται από βακτήρια ή ιούς» εξηγεί. Στα τυπικά συµπτώµατα συµπεριλαµβάνονται διάρροια, ναυτία, έµετοι και κοιλιακός πόνος.

Αν έχεις ταξιδέψει πρόσφατα, ο πόνος στην κοιλιά µπορεί επίσης να είναι διάρροια των ταξιδιωτών, που προκαλείται από µολυσµένο νερό και φαγητό. Ή θα µπορούσε απλώς να οφείλεται σε κάποια τροφική δηλητηρίαση που προκλήθηκε από χαλασµένα θαλασσινά. Η γαστρεντερίτιδα που προκαλείται από ιούς διαρκεί µία µε δύο µέρες. Ωστόσο, σε ορισµένες βακτηριακές περιπτώσεις µπορεί να διαρκέσει περισσότερο. Η κατανάλωση άφθονων υγρών µπορεί να βοηθήσει στην καταπράυνση των συµπτωµάτων σου.

Η δυσκοιλιότητα µπορεί, επίσης, να οδηγεί σε πόνο χαµηλά στην κοιλιά. Αυτός µερικές φορές συνοδεύεται από ναυτία. «Αν δεν έχεις αφοδεύσει για µερικές ηµέρες ή αν έκανες µόνο µια µικρή ποσότητα σκληρών κοπράνων, τότε είναι αρκετά πιθανό να έχεις δυσκοιλιότητα» σηµειώνει ο ειδικός, που συστήνει σωστή διατροφή, άσκηση και ενυδάτωση και τα ανάλογα φάρµακα που βοηθούν να ανακουφιστεί η ενόχληση.

The Mamagers Update

Τα παιδιά μάς μαθαίνουν πως να μην είμαστε κακοί άνθρωποι

Έρευνα – Οι γυναίκες προτιμούν τις φίλες τους από τον σύζυγό τους

Λάθος διάγνωση στο Google: Πόνος στο στήθος

Στο Διαδίκτυο βλέπεις ότι είναι: Καρδιακή προσβολή.

Αλλά πιθανότατα είναι: Γαστροοισοφαγική παλινδρόµηση ή µυοσκελετικός πόνος.

Η πρώτη συµβαίνει όταν ο σφιγκτήρας του οισοφάγου –η λωρίδα των µυών ανάµεσα στον οισοφάγο και στο στοµάχι– δεν κλείνει σωστά, επιτρέποντας στα οξέα και το περιεχόµενο του στοµάχου να κινούνται επάνω στον οισοφάγο και µερικές φορές στο πίσω µέρος του λαιµού σου.

«Το σύνδροµο αυτό», λέει ο γαστρεντερολόγος, «συνήθως εκδηλώνεται µε καούρες στο λαιµό και στο στήθος ή µε µια πικρή γεύση στο στόµα». Τα συµπτώµατα αυτά σχετίζονται τυπικά µε την κατανάλωση φαγητού και συνήθως χειροτερεύουν αν βρίσκεσαι σε οριζόντια θέση, όπως όταν ξαπλώνεις. Η ανύψωση του κεφαλιού σου όταν κοιµάσαι µε ένα ή δύο µαξιλάρια µπορεί να σε ανακουφίσει από την ενόχληση. Όταν δεν υπάρχουν αυτά τα συµπτώµατα, η διάγνωση του συνδρόµου γίνεται πιο δύσκολη».

Διάβασε επίσης: Γρίπη Η1Ν1: Ποια είναι τα συμπτώματα και τι μπορώ να κάνω;

Διάβασε επίσης: Βρέθηκε το μυστικό για τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης;

Στα άλλα συµπτώµατα που µπορεί να προκαλεί συµπεριλαµβάνονται άτυπος πόνος στο στήθος, βραχνάδα στη φωνή, ναυτία, βήχας, δυσφορία στην αναπνοή και κάποια παρόµοια µε του άσθµατος. Η φλεγµονή στους µυς του στήθους µπορεί να προκαλέσει µυσκελετικό πόνο. Συνήθως είναι ένας οξύς πόνος που χειροτερεύει µε την κίνηση της προσβεβληµένης περιοχής. Μπορεί να έχεις κουράσει υπερβολικά τους µυς σου.

Η ανύψωση βάρους ή ακόµη και ο επίµονος βήχας, για παράδειγµα, µπορεί να ασκήσουν πίεση στους µυς του στήθους και να προκαλέσουν πόνο. Αν ο πόνος συνοδεύεται µε άλλα συµπτώµατα, αυτό υποδεικνύει κάτι πιο σοβαρό, όπως πρόβληµα µε την καρδιά ή τους πνεύµονες. Γι’ αυτόν το λόγο, θα χρειαστείς εξέταση από γιατρό για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση.

Λάθος διάγνωση στο Google: Αίμα στα κόπρανα

Στο Διαδίκτυο βλέπεις ότι είναι: Καρκίνος του εντέρου ή του πρωκτού.

Αλλά πιθανότατα είναι: Αιµορροΐδες ή ραγάδες του πρωκτού.

«Η αιµορραγία από το ορθό στους ενήλικες µπορεί να συµβεί για διάφορους λόγους όπως δυσκοιλιότητα, αιµορροΐδες, ραγάδες του πρωκτού και τροφική δηλητηρίαση. Ακόµη, από πρωκτίτιδα (φλεγµονή στο εσωτερικό στρώµα του πρωκτού), ισχαιµική κολίτιδα (φλεγµονή του εντέρου), πρόπτωση του πρωκτού, φλεγµονώδεις διαταραχές του εντέρου, όπως ελκώδης κολίτιδα ή νόσος του Crohn, καλοήθης πολύποδας του εντέρου ή αγγειοδυσπλασία του εντέρου» λέει ο γαστρεντερολόγος.

Η αιµορραγία από το ορθό µπορεί να υποδηλώνει ορθοκολικό καρκίνο. Αν δεις αίµα στα κόπρανα και αλλαγή στις συνήθειες του εντέρου, απώλεια βάρους, δυσφορία στην κοιλιά, διάρροια ή πυρετό, φρόντισε να εξεταστείς. «Είναι σηµαντικό η προληπτική κολονοσκόπηση να ξεκινάει στα 50 έτη για το γενικό πληθυσµό» τονίζει ο Δηµήτρης Καραπιπέρης.

Λάθος διάγνωση στο Google: Αίμα στα ούρα

Στο Διαδίκτυο βλέπεις ότι είναι: Καρκίνος της κύστης ή του νεφρού.

Αλλά πιθανότατα είναι: Ουρολοίµωξη ή λοίµωξη στα νεφρά.

Η παρουσία αίµατος στα ούρα ονοµάζεται αιµατουρία. Αν µπορείς να δεις το αίµα µε γυµνό µάτι, αυτό λέγεται µακροσκοπική αιµατουρία. Αν το αίµα δε φαίνεται, αλλά ανιχνεύτηκε µε εργαστηριακές εξετάσεις, ονοµάζεται µικροσκοπική αιµατουρία. «Υπάρχουν ορισµένες καλοήθεις καταστάσεις που σχετίζονται µε αυτό το σύµπτωµα» αναφέρει ο δρ Νίκος Ναούµ, µαιευτήρας, χειρουργός-γυναικολόγος.

Ανάµεσά τους είναι η έντονη άσκηση σε συνδυασµό µε αφυδάτωση και ο τραυµατισµός στα νεφρά από ατύχηµα ή άθληµα που συµπεριλαµβάνει σωµατική επαφή. Το αίµα στα ούρα µπορεί, επίσης, να σηµαίνει µόλυνση του ουροποιητικού σωλήνα ή λοίµωξη στα νεφρά, καταστάσεις που θεραπεύονται εύκολα και οι δύο µε αντιβιοτικά.

«Πιο απειλητικές αιτίες για την αιµατουρία συµπεριλαµβάνουν τη σπειραµατονεφρίτιδα (µια φλεγµονή του συστήµατος φιλτραρίσµατος των νεφρών) ή καρκίνου του νεφρού ή της κύστης, που µπορεί να παρουσιάζονται επίσης µε συµπτώµατα στο ουροποιητικό ή έναν όγκο στην κοιλιά» εξηγεί ο ειδικός.

Λάθος διάγνωση στο Google: Κολπική αιμορραγία

Στο Διαδίκτυο βλέπεις ότι είναι: Καρκίνος του τραχήλου.

Αλλά πιθανότατα είναι: Κολπική ξηρότητα ή ορµονική µεταβολή.

«Η κολπική αιµορραγία που παρουσιάζεται ανάµεσα στις περιόδους οφείλεται σε διάφορες αιτίες» σηµειώνει ο δρ Νίκος Ναούµ. Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό οφείλεται στη χρήση αντισυλληπτικού σπιράλ, ενός ξεχασµένου ταµπόν, κολπικής ξηρότητας, µεταβολής των επιπέδων των ορµονών, στο ξεκίνηµα θεραπείας ορµονικής υποκατάστασης ή στη διακοπή του αντισυλληπτικού χαπιού.

Στις άλλες, πιο σοβαρές, αιτίες συµπεριλαµβάνονται τραυµατισµός ή ασθένεια του κόλπου και του τραχήλου από σεξουαλική επαφή, σεξουαλικώς µεταδιδόµενα νοσήµατα και πολύποδες (καλοήθεις σαρκώδεις όγκοι). Μπορεί να παρατηρήσεις και εκκρίσεις µε δυσάρεστη µυρωδιά όταν πρόκειται για λοίµωξη. Τα ινοµυώµατα που είναι καλοήθη αναπτύγµατα στη µήτρα µπορούν, ακόµη, να προκαλέσουν βαριά αιµορραγία κατά τη διάρκεια της περιόδου.

Αν είσαι έγκυος και έχεις κολπική αιµορραγία, πρέπει να δεις το γιατρό σου για να αποκλειστεί µια εξωµήτριος κύηση ή επιπλοκή στην εγκυµοσύνη. «Ο καρκίνος ή προκαρκινικές αλλοιώσεις στη µήτρα και τον τράχηλο είναι πιο κακοήθεις αιτίες κολπικής αιµορραγίας, µπορούν όµως να θεραπευτούν αν γίνει έγκαιρη διάγνωση» τονίζει ο ειδικός.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i