Μήπως υπάρχει μούχλα στον καφέ σου;

Μήπως ο καφές σου περιέχει κάτι περισσότερο από καφεΐνη που σε ξυπνά; Μήπως υπάρχει μούχλα στον καφέ σου;

kafes-mouxla

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βαλένθια εξέτασαν περισσότερους από 100 καφέδες που πωλήθηκαν στην Ισπανία και ανακάλυψαν ότι αρκετοί βρέθηκαν θετικοί σε μυκοτοξίνες- ένα τοξικό μεταβολίτη που παράγεται από τη μούχλα.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Food Control, επιβεβαίωσε την παρουσία διαφορετικών τύπων μυκοτοξινών σε επίπεδα που κυμαίνονταν από 0,10 μέχρι 3,570 μικρογραμμάρια ανά χιλιόγραμμο.

Και αν σκέφτεσαι ότι ένα υποπροϊόν της μούχλας δεν είναι καλό για την υγεία σου, τότε έχεις δίκιο. Η κατάποση ή η εισπνοή μεγάλης ποσότητας από τους μεταβολίτες αυτούς μπορεί να οδηγήσει σε τοξίκωση, όπου οι τοξίνες μπορούν να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος και του λεμφικού συστήματος και να προκαλέσουν ένα ευρύ φάσμα γαστρεντερικών, δερματολογικών και νευρολογικών συμπτωμάτων, συμπεριλαμβανομένου, στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, και του θανάτου.

Πιες καφέ, αλλά μην το παρακάνεις

Το μοναδικό είδος μυκοτοξίνης που είναι νομοθετικά κατοχυρωμένο στην Ευρώπη, δεδομένου ότι έχει συνδεθεί με τη νεφρική νόσο και την εμφάνιση ουροθηλιακών όγκων, η ωχρατοξίνη Α, μετρήθηκε έξι φορές πάνω από το επιτρεπτό όριο.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: 10 ροφήματα που δίνουν ενέργεια! Προτιμάς αφέψημα, smoothie ή βότανο;

Μούφλα στον καφέ και μετά τι;

Ωστόσο, οι ερευνητές γρήγορα επεσήμαναν ότι δεν γνώριζαν πραγματικά αν τα επίπεδα που βρέθηκαν στον καφέ ήταν τόσο υψηλά, ώστε να είναι επιζήμια για τον οργανισμό μας.

Και αυτή την ιδέα επανέλαβε ο David C. Straus, Ph.D., καθηγητής ανοσολογίας και μοριακής μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Texas Tech, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.

«Οι μυκοτοξίνες μπορεί να γίνουν επικίνδυνες σε τροφές όπως ο καφές, αλλά δεν είναι γνωστό σε τι επίπεδα είναι τοξικές στους ανθρώπους, επειδή δεν έχουν ποτέ ερευνηθεί», εξηγεί.

«Επίσης, υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη μυκοτοξινών, που μπορεί να είναι εντελώς διαφορετικά σε τοξικότητα. Οπότε, πρέπει να καθοριστούν συγκεκριμένα επίπεδα τοξικότητας για όλους τους τύπους μυκοτοξινών που βρίσκονται στον καφέ», τονίζει ο Straus.

Τόσο οι ερευνητές όσο και ο Straus συμφωνούν ότι είναι δύσκολο να καταλάβεις αν αυτά τα ευρήματα θα πρέπει να σε ανησυχήσουν και πιστεύουν ότι πρέπει να υπάρξει περαιτέρω έρευνα προκειμένου να προσδιοριστεί ο πραγματικός κίνδυνος για την υγεία μας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i