Μολυσματική τέρμινθος: Ο ειδικός εξηγεί ποια είναι η πιο αποτελεσματική θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος μεταδίδεται τόσο με την ερωτική επαφή όσο και με τη δερματική επαφή.

beautiful-woman-massaging-legs-by-the-window-picture-id1086847770 Credit:fotostorm

Από τον Dr. Χριστόφορο Τζερμιά, Δερματολόγο-Αφροδισιολόγο εξειδικευμένο στα LASER, Συνιδρυτή της Ευρωπαϊκής Εταιρείας LASER Δερματολογίας (ESLD), Επιστημονικό Διευθυντή των IQ Skin Clinics (Intensive Quality Skin Clinics)(www.iqskinclinics.comwww.tzermias.gr)

Η μολυσματική τέρμινθος μπορεί να είναι η δυσάρεστη συνέπεια μιας κατά τα άλλα υπέροχης ερωτικής νύχτας. Αποτελεί ένα συχνό σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα που οφείλεται στον ιό molluscum contagiosum και εκδηλώνεται με ενοχλητικά και ιδιαίτερα μεταδοτικά σπυράκια, τα οποία πληθαίνουν και επεκτείνονται όσο μένουν χωρίς θεραπεία. Διάβασε πώς θα απαλλαγείς οριστικά από αυτά.

Κολλάει με το σεξ και όχι μόνο

Στους ενήλικες, η μολυσματική τέρμινθος μεταδίδεται τόσο με τη σεξουαλική επαφή, όσο και με τη δερματική επαφή και τριβή με μολυσμένες περιοχές του/της συντρόφου ή με τη χρήση μολυσμένων αντικειμένων, όπως σεντόνια, πετσέτες, ρούχα, sex toys. Εκδηλώνεται με μικρά σπυράκια, τα οποία μοιάζουν με μικρά μαργαριτάρια που στο κέντρο τους έχουν έναν «κρατήρα», τον οποίο δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να σπάσεις γιατί έτσι θα μεταφέρεις τον ιό στις γειτονικές περιοχές. Για τον ίδιο λόγο, συστήνεται να αποφεύγεις το ξύσιμο αλλά και το ξύρισμα της περιοχής.

Οι δερματικές βλάβες που προκαλεί η μολυσματική τέρμινθος εμφανίζονται κατά κύριο λόγο στην περιγεννητική και περιπρωκτική περιοχή, αλλά και ανάμεσα στους μηρούς και στο χαμηλό τμήμα της κοιλιάς. Αν μείνουν χωρίς θεραπεία, έχουν την τάση να μεγαλώνουν, να πολλαπλασιάζονται και να επεκτείνονται, και φυσικά μεταδίδουν τον ιό και στους ερωτικούς συντρόφους.

Χάσιμο χρόνου οι φυσικές θεραπείες

Είναι πολλοί αυτοί που αναζητούν λύση στο πρόβλημα ακολουθώντας φυσικές θεραπείες που βρίσκουν στο Διαδίκτυο. Μάταια όμως. Οι φυσικές θεραπείες που βασίζονται σε συνταγές με μηλόξυδο, νιφάδες βρώμης, tea tree oil, έλαιο καρύδας και άλλα αιθέρια έλαια, δεν είναι αποτελεσματικές. Δεν υπάρχουν επιστημονικές έρευνες που να αποδεικνύουν την αντιιική δράση τους απέναντι στον ιό της μολυσματικής τερμίνθου. Κάποιες από αυτές μπορεί να έχουν καταπραϋντικές ιδιότητες και να προσφέρουν ενδεχομένως μία παροδική ανακούφιση από πιθανό αίσθημα κνησμού στην περιοχή, αλλά τίποτα παραπέρα.

Αποτελεσματική θεραπεία με LASER

Μην πειραματίζεσαι λοιπόν με «γιατροσόφια της γιαγιάς». Θα χάσεις πολύτιμο χρόνο απέναντι σε έναν ιό που είναι εξαιρετικά μεταδοτικός και έχει ήδη πλήξει τη σεξουαλική σου ζωή. Για να απαλλαγεί ένας ασθενής από τη μολυσματική τέρμινθο, είναι απαραίτητη η αναλυτική εξέταση από εξειδικευμένο Δερματολόγο-Αφροδισιολόγο ώστε με ειδικά δερματολογικά και δερματολογικά όργανα, μεγεθυντικούς φακούς και ισχυρή δέσμη φωτός να εντοπιστούν ακόμα και οι πιο μικροσκοπικές βλάβες που δεν φαίνονται με γυμνό μάτι (υποκλινικές βλάβες) και να θεραπευθούν κι αυτές. Διαφορετικά, θα είναι υψηλός ο κίνδυνος υποτροπών.

Να θυμάσαι ότι ο πλέον σύγχρονος και αποτελεσματικός τρόπος θεραπείας είναι με τη χρήση εξελιγμένου δερματολογικού LASER που εξαλείφει τις βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου σε μία συνεδρία ανώδυνα και στοχευμένα, χωρίς να προκαλεί ουλές ή σημάδια στο δέρμα, όπως μπορεί να συμβεί με πιο παραδοσιακές θεραπευτικές μεθόδους (π.χ. καυτηριασμός και κρυοπηξία). Η θεραπεία με LASER είναι σύντομη, ανώδυνη, στοχευμένη, δεν φέρει παρενέργειες και δεν απαιτεί αποχή από τις καθημερινές δραστηριότητες ή χρόνο αποθεραπείας. Μετά τη θεραπεία, παρακολουθούμε τους ασθενείς για διάστημα λίγων μηνών, ώστε αν εμφανιστεί κάποια βλάβη που επώαζε το προηγούμενο διάστημα και δεν είχε ακόμα εκδηλωθεί, να τη θεραπεύσουμε άμεσα και αυτήν. Με τον τρόπο αυτόν, απαλλάσσουμε τους ασθενείς από τη μολυσματική τέρμινθο οριστικά.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i