Μπορεί να πάθεις εγκεφαλικό από τη γιόγκα ή το τένις;

Η άσκηση κάνει μόνο καλό ή μπορεί αν γυμνάζεσαι έντονα να πάθεις εγκεφαλικό επεισόδιο;

young-attractive-woman-in-adho-mukha-vrksasana-pose-white-studi-picture-id674673830

Η άσκηση γενικά μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες να πάθεις εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με τον Rajan R. Gadhia, M.D., επίκουρο καθηγητή Κλινικής Νευρολογίας στο Houston Methodist and Weill Cornell Medical College. Ένα όμως είδος εγκεφαλικού, ο αυχενικός αρτηριακός διαχωρισμός, που με απλά λόγια συμβαίνει όταν σπάσει μια αρτηρία στον αυχένα, αφορά περίπου το 20% όλων των ισχαιμικών εγκεφαλικών επεισοδίων σε νέους ενήλικες κάτω των 45 ετών, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση The Open Neurology Journal. (Μπορείς να διαβάσεις τη δημοσίευση στα αγγλικά εδώ.) Σε κατά τ’ άλλα υγιείς ανθρώπους, ο διαχωρισμός, το «σκίσιμο» μιας αρτηρίας, μπορεί να συσχετίζεται με τη φυσική δραστηριότητα όπως η γιόγκα ή το τένις, σημειώνει ο Dr Gadhia.

Τι συμβαίνει

Όταν κάνεις υπερέκταση του αυχένα προς τα πίσω ή όταν τον στρίβεις απότομα, είναι πιθανό να σκιστεί το εσωτερικό μιας αρτηρίας. Τότε μειώνεται η ροή του αίματος στον εγκέφαλο, το αίμα μπορεί να πήξει δημιουργώντας θρόμβο και αυτό να έχει ως αποτέλεσμα να πάθεις εγκεφαλικό, εξηγεί ο Dr Gadhia. Και κάτι ακόμη πιο τρομαχτικό: Εάν πάθεις αυτού του είδους το εγκεφαλικό μπορεί να μην το καταλάβεις. Μερικές φορές δεν υπάρχουν καθόλου συμπτώματα ή μπορεί να νιώθεις έναν πόνο στον αυχένα ή την πλάτη. Εκτιμάται πως τουλάχιστον το 6-10% των περιπτώσεων αυχενικού αρτηριακού διαχωρισμού στις ΗΠΑ είναι ασυμπτωματικές. Στην πραγματικότητα όμως μπορεί το ποσοστό να είναι πολύ υψηλότερο, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Stroke. (Μπορείς να διαβάσεις τη δημοσίευση στα αγγλικά εδώ.)

Να σταματήσεις τη γιόγκα ή το τένις για να μην πάθεις εγκεφαλικό;

Δεν υπάρχει λόγος να το κάνεις αυτό, σύμφωνα με τον Dr Gadhia. «Έχουμε δει περιπτώσεις εγκεφαλικού σε ανθρώπους που κάνουν γιόγκα, αλλά ξέρω πολύ περισσότερους που κάνουν γιόγκα και δεν έχουν κανένα πρόβλημα». Επιπλέον, η γιόγκα (και η άσκηση γενικά) δεν συγκαταλέγεται σε καμία περίπτωση στα πιθανά αίτια για αυχενικό αρτηριακό διαχωρισμό. Δραστηριότητες όπως οι χειρισμοί της σπονδυλικής στήλης από χειροπράκτη ή ένας τραυματισμός στον αυχένα μπορεί να σχετίζονται επίσης με το συγκεκριμένο τύπο εγκεφαλικού. Τέλος, μπορεί στην αρτηρία να υπάρχει ήδη ένας τραυματισμός ή άλλο υποκείμενο αίτιο και η άσκηση να είναι απλώς η αφορμή για να εκδηλωθεί το πρόβλημα.

Διάβασε επίσης: Πότε κινδυνεύουν οι γυναίκες από εγκεφαλικό επεισόδιο + η θεραπεία για τη σπαστικότητα μετά το εγκεφαλικό

Διάβασε επίσης: Ποια είναι τα 5 συμπτώματα εγκεφαλικού; (ναι, μπορεί να συμβεί σε κάθε ηλικία)

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i