Νέος κοροναϊός: 5 μύθοι και οι απαντήσεις των ειδικών

Με τα κρούσματα να αυξάνονται συνεχώς στην Ιταλία, αξίζει να έχουμε στο μυαλό μερικές αλήθειες για το νέο κοροναϊό.

κοροναϊός κορονοϊός Antonbr Anton

Ο νέος κοροναϊός μπορεί ανά πάσα στιγμή να εμφανιστεί και στην Ελλάδα. Ωστόσο δεν χρειάζεται πανικός αρκεί να λαμβάνουμε όλοι τις απαραίτητες προφυλάξεις και να τηρούμε τις οδηγίες που δίνονται από τους αρμόδιους φορείς. Στο μεταξύ όμως, και αφού η γνώση είναι πάντα δύναμη, ας ξεκαθαρίσουμε μερικές αλήθειες και μύθους.

Νέος κοροναϊός: Αλήθειες και μύθοι

Οι Dr. Syra Madad, διευθύντρια του φορέα New York City Health + Hospitals' System και ο Dr. Stephen Morse, καθηγητής επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Κολούμπια «λύνουν» κάποιες παρεξηγήσεις για το νέο κοροναϊό.

Μύθος: Αν κολλήσεις τον κοροναϊό είσαι καταδικασμένος

Είναι πολλά αυτά που δεν γνωρίζουμε ακόμη για τη νόσο Covid19 που προκαλεί ο νέος κοροναϊός. Με βάση όμως τα στοιχεία που βγαίνουν καθημερινά, φαίνεται πως πολλοί νοσούν από μια ήπια μορφή της νόσου. Η θνησιμότητα από τον ιό κυμαίνεται στο 2% και υπολογίζεται πως περίπου το 18% όσων νοσούν μπορεί να βρεθούν σε κρίσιμη κατάσταση. Επιπλέον, αυτό το 2% των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους είναι συνήθως άνθρωποι ηλικιωμένοι και με επιβαρυμένη υγεία.

Μύθος: Ο νέος κοροναϊός είναι ο πιο επικίνδυνος ιός σήμερα

Αυτό δεν ισχύει. Υπάρχουν πολλά και διαφορετικοί ιοί στη φύση. Έχουμε, για παράδειγμα, τον τον ιό του Ebola που έχει πολύ υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας. Αναφορικά με τον Covid19, ο επίσημος αριθμός εξιτηρίων από τα νοσοκομεία είναι 6.000 περιπτώσεις. Ωστόσο, είναι βέβαιο ότι υπάρχουν πολλοί περισσότεροι άνθρωποι που ανάρρωσαν με επιτυχία.

Μύθος: Η χρήση χειρουργικής μάσκας με προστατεύει από τον ιό

Η χειρουργική μάσκα όντως σου δίνει μια αίσθηση ασφαλείας. Το πρόβλημα όμως είναι πως συνήθως δεν τη φοράμε σωστά αφού οι πολίτες δεν έχουμε καμία εκπαίδευση γι' αυτό. Μάλιστα, υπάρχουν δύο είδη μάσκας. Η μία, είναι η απλή χειρουργική μάσκα που φορά ο γενικός πληθυσμός. Το άλλο είδος είναι αυτό που φορούν οι επαγγελματίες υγείας και ονομάζεται μάσκα N95. Η μάσκα Ν95 διαθέτει αναπνευστήρα και μπορεί να φιλτράρει αερομεταφερόμενα μόρια με αποτελεσματικότητα 95%. Επιπλέον, οι επαγγελματίες υγείας που φορούν τη μάσκα Ν95 περνάνε από μια διαδικασία για την καλή της εφαρμογή. Αν τη δοκιμάσεις θα σου φανεί πολύ άβολη στην αρχή. Ακόμη κι αν έχει σωστή εφαρμογή, είναι δύσκολο να τη φοράς για ώρες.

Στην πραγματικότητα, η πιο αποτελεσματική προστασία είναι το καλό πλύσιμο των χεριών για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα και αν δεν νιώθεις καλά να μείνεις στο σπίτι σου.

Μύθος: Ο κοροναϊός δημιουργήθηκε (ή/και απελευθερώθηκε) επίτηδες

Βασικά, σε τρεις δεκαετίες ανακαλύψαμε τρεις διαφορετικούς κοροναϊούς. Τώρα όμως γνωρίζουμε πως υπάρχουν πολλοί ιοί αυτής της οικογένειας στη φύση που μοιάζουν μεταξύ τους και ο συγκεκριμένος δεν αποτελεί εξαίρεση.

Οι μολυσματικές ασθένειες μπορεί να προκληθούν από πολλές αιτίες. Προφανώς, υπάρχουν φυσικά στο περιβάλλον. Θα μπορούσε επίσης να ευθύνεται η κλιματική αλλαγή, περιβαλλοντικοί και γεωργικοί παράγοντες και φυσικά η ανθρώπινη συμπεριφορά. Γι' αυτό και είναι αναμενόμενο να υπάρχουν από καιρό σε καιρό ξεσπάσματα επιδημιών.

Σχετικά με το αν ο ιός είναι ανθρώπινο δημιούργημα, αυτό είναι μάλλον απίθανο. Δεν έχουμε ακόμη αυτή τη γνώση, η φύση ακόμη μας ξεπερνά.

Μύθος: Τα αντιβιοτικά προλαμβάνουν και θεραπεύουν τον κοροναϊό

Οι ιοί και τα βακτήρια είναι δύο διαφορετικά είδη μικροβίων. Τα αντιβιοτικά είναι χρήσιμα για τα βακτήρια ενώ για τους ιούς χρησιμοποιούμε αντιικά φάρμακα. Όπως για παράδειγμα, για τη γρίπη, που οφείλεται σε ιό, χρησιμοποιούμε αντιικό φάρμακο. Άρα τα αντιβιοτικά δεν μας προστατεύουν από τους ιούς παρά μόνο εάν υπάρξει δευτερεύουσα λοίμωξη από βακτήριο.

Διάβασε επίσης: Πόσο επιζεί ο κοροναϊός σε μια επιφάνεια; Και τι ρόλο παίζει η θερμοκρασία στο χρόνο ζωής του;

Διάβασε επίσης: Κοροναϊός σε εγκύους και βρέφη: Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος μας ενημερώνει

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i