Νέος κορονοϊός: Πώς «επιτίθεται» στο σώμα, τα συμπτώματα και γιατί οι γυναίκες κινδυνεύουν λιγότερο;

Πώς επιτίθεται ο κορονοϊός στο σώμα; Ποια είναι τα πιθανά συμπτώματα; Ποιος είναι πιο ευάλωτος για να αρρωστήσει βαριά ή ακόμη και να χάσει τη ζωή του;

κοροναϊός κορονοϊός Antonbr Anton

Η πρώτη επιδημιολογική μελέτη για τα συμπτώματα που προκαλεί ο νέος κορονοϊός.

Η αντιμετώπιση του νέου κορονοϊού είναι μια μάχη με το άγνωστο για τους γιατρούς. Πώς επιτίθεται ο κορονοϊός στο σώμα; Ποια είναι τα πιθανά συμπτώματα; Ποιος είναι πιο ευάλωτος για να αρρωστήσει βαριά ή ακόμη και να χάσει τη ζωή του;

Τι απαντούν οι γιατροί από την Κίνα

Έχοντας πλέον επαρκή αριθμό κρουσμάτων, γιατροί από το νοσοκομείο Jinyintan στην Ουάν της Κίνας δημοσίευσαν μια μικρού μεγέθους μελέτη στην επιστημονική επιθεώρηση Lancet. Πώς επιτίθεται λοιπόν ο νέος κοροναϊκός στον οργανισμό;

Και οι 99 από τους ασθενείς της μελέτης που νοσηλεύθηκαν είχαν πνευμονία. Οι πνεύμονές τους είχαν φλεγμονή και οι κυψελίδες που μεταφέρουν το οξυγόνο από τον αέρα στο αίμα ήταν γεμάτες με νερό.

Άλλα συμπτώματα που κατέγραψαν στους 99 ασθενείς:

  • 82 από αυτούς είχαν πυρετό
  • 81 από αυτούς είχαν βήχα
  • 31 από αυτούς είχαν δύσπνοια
  • 11 από αυτούς είχαν μυικούς πόνους
  • 9 από αυτούς παρουσίασαν σύγχυση
  • 8 από αυτούς είχαν πονοκέφαλο
  • 5 από αυτούς είχαν πονόλαιμο

Οι πρώτοι θάνατοι

Ο δύο πρώτοι ασθενείς που πέθαναν ήταν φαινομενικά υγιείς. Ήταν όμως μακροχρόνιοι καπνιστές και πιθανότατα αυτό είχε επιβαρύνει τους πνεύμονές τους.

Ο πρώτος, ένας 61χρονος άντρας, είχε σοβαρή πνευμονία όταν έφτασε στο νοσοκομείο. Παρότι μπήκε σε μηχανική υποστήριξη της αναπνοής, δεν κατάφερε να επιβιώσει και πέθανε 11 ημέρες μετά την εισαγωγή του. Ο δεύτερος ασθενής που έχασε τη ζωή του ήταν άντρας 69 ετών, με οξύ αναπνευστικό σύνδρομο και έχασε τη ζωή του εξαιτίας σοβαρής πνευμονίας και σηπτικού σοκ. Μέχρι στιγμής, από τους 99 ανθρώπους της συγκεκριμένης μελέτης, το 10% έχασε τη ζωή του.

Στις 25 Ιανουαρίου, από τους 99 ασθενείς:

  • 57 από αυτούς εξακολουθούσαν να νοσηλεύονται.
  • 31 από αυτούς είχαν πάρει εξιτήριο.
  • 11 είχαν πεθάνει

Αυτό δεν σημαίνει όμως πως το ποσοστό θνησιμότητας από τον νέο κοροναϊό είναι 11%, καθώς ορισμένοι από τους ασθενείς εξακολουθούν να νοσηλεύονται και δεν γνωρίζουμε σήμερα την εξέλιξη της υγείας τους και πολλοί άλλοι είχαν τόσο ήπια συμπτώματα ώστε δεν κατέληξαν στο νοσοκομείο.

Ποιοι φαίνεται να είναι πιο ευάλωτοι

Οι περισσότεροι από τους 99 ασθενείς ήταν μέσης ηλικίας, με μέση ηλικία τα 56 έτη, και 67 από αυτούς ήταν άντρες. Ωστόσο, πιο πρόσφατοι αριθμοί δείχνουν ακόμη μεγαλύτερη «προτίμηση» στο φύλο. Το κέντρο πρόληψης και ελέγχου παθήσεων της Κίνας China Centers for Disease Control and Prevention) εκτιμά πως για κάθε 1 γυναίκα που νοσεί αντιστοιχούν 1,2 άντρες.

Για τη διαφοροποίηση αυτή υπάρχουν, σύμφωνα με τους ειδικούς, δύο πιθανές εξηγήσεις:

  • Οι άντρες είναι πιο πιθανό να νοσήσουν σοβαρά και να χρειαστούν νοσηλεία.
  • Οι άντρες, για κοινωνικούς και πολιτιστικούς λόγους, μπορεί να έχουν εκτεθεί περισσότερο στον νέο κορονοϊό στο ξέσπασμα της επιδημίας.

«Οι γυναίκες μπορεί να παρουσιάζουν μεγαλύτερη αντοχή στις ιογενείς λοιμώξεις χάρη στην προστασία από το χρωμόσωμα Χ και τις ορμόνες του φύλου, οι οποίες παίζουν σημαντικό ρόλο στο ανοσοποιητικό», σχολίασε ο Dr Li Zhang.

Συννοσηρότητες και ο νέος κορονοϊός

Οι περισσότεροι από τους 99 ασθενείς είχαν ήδη κάποια άλλα νοσήματα τα οποία μπορεί να τους έκαναν πιο ευάλωτους στον κοροναϊό, καθώς είχαν πιο αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα.

  • Οι 40 από αυτούς είχαν αδύναμη καρδιά ή προβλήματα στις αρτηρίες λόγω καταστάσεων όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, η καρδιακή ανεπάρκεια και το εγκεφαλικό επεισόδιο.
  • Οι 12 από αυτούς είχαν διαβήτη.

Διάβασε επίσης: Βοηθά η χειρουργική μάσκα να μην κολλήσουμε γρίπη, τον κοροναϊό της Κίνας ή άλλον ιό;

Διάβασε επίσης: Ο νέος κορονοϊός από την Κίνα μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο: Τι πρέπει να γνωρίζουμε γι’ αυτόν

Σημείωση: Οι πληροφορίες στο άρθρο αυτό είναι ακριβείς τη στιγμή της δημοσίευσης. Καθώς οι εξελίξεις για τον κορονοϊό τρέχουν, είναι πιθανό ορισμένες από τις πληροφορίες και τις συστάσεις να έχουν αλλάξει. Στα τρέχοντα άρθρα μας θα βρεις τις νεότερες οδηγίες και πληροφορίες, ενώ έγκυρη ενημέρωση για πιο συγκεκριμένες απορίες σχετικά με την πανδημία του κορονοϊού μπορείς να πάρεις από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i