Παρενέργειες φαρμάκων: Ποια φάρμακα αυξάνουν τον κίνδυνο πτώσης;

Μια από τις πιθανές παρενέργειες φαρμάκων είναι ότι αυξάνουν τον κίνδυνο πτώσης. Μάθε ποια είναι αυτά και πώς επηρεάζουν τον οργανισμό σου.

χάπια αντισυλληπτικά χάπια φάρμακα Altayb

Από τη Μαρία Μπελημπασάκη, φαρμακοποιό και Health & Wellness Coach. Οι παρενέργειες φαρμάκων είναι κάτι που πρέπει όλοι όσοι τα χρησιμοποιούν να γνωρίζουν, όπως και τις αλληλεπιδράσεις τους. Μια βασική παρενέργεια σε κάποια φάρμακα είναι πως αυξάνουν τον κίνδυνο πτώσης.

Παρενέργειες φαρμάκων: Ποια αυξάνουν τον κίνδυνο πτώσης;

Η ισορροπία του ανθρώπινου σώματος, μπορεί να επηρεαστεί από διάφορα νοσήματα και φάρμακα, αυξάνοντας τον κίνδυνο πτώσης. Θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας ότι οι πτώσεις είναι ένας από τους βασικότερους παράγοντες τραυματισμού, κυρίως σε ηλικίες άνω των 65 ετών, γι’ αυτό και είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποια φάρμακα μπορούν δυνητικά να προκαλέσουν πτώση.

Κατηγορίες φαρμάκων που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο για πτώσεις:

  • Αντιυπερτασικά όλων των κατηγοριών
  • Διουρητικά
  • Αντιαρρυθμικά
  • Μυοχαλαρωτικά
  • Ηρεμιστικά
  • Αναλγητικά
  • Υπνωτικά
  • Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη
  • Νευροληπτικά και αντιψυχωσικά
  • Αντιισταμινικά παλιότερης γενιάς

Τι χρειάζεται να γνωρίζεις

Αυτά τα φάρμακα είναι και οι κύριοι "ένοχοι", χωρίς όμως να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και άλλες κατηγορίες φαρμάκων που μπορεί να προκαλέσουν πτώση και αυτό έχει να κάνει με την ιδιοπαθή αντίδραση του κάθε οργανισμού. Είναι λοιπόν απαραίτητο να ενημερώνουμε τον γιατρό ή/και τον φαρμακοποιό μας εάν παρατηρήσουμε μια τέτοιου είδους αντίδραση. Διάβασε επίσης: Τι είναι τα φυτικά φάρμακα; Q+A για να τα μάθουμε καλύτερα Διάβασε επίσης: Μάθε σε 2′ ποια βότανα και φάρμακα μπορεί να αλληλεπιδράσουν μεταξύ τους

Πολυφαρμακία και αλληλεπίδραση μεταξύ των φαρμάκων

Επιπλέον, ειδικά σε μεγαλύτερες ηλικίες που συνήθως ο ίδιος ασθενής παίρνει πάνω από τρία διαφορετικά φάρμακα (πολυφαρμακία), θα πρέπει πάντα να ενημερώνεται ο γιατρός. Αυτό γιατί πολλά φάρμακα είτε δρουν συνεργικά, είτε αλληλεπιδρούν με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος παρενεργειών που στην προκειμένη περίπτωση είναι η πτώση. Πολλές από τις κατηγορίες φαρμάκων που αναφέραμε θα μπορούσαν να προκαλέσουν ορθοστατική υπόταση (απότομη πτώση της πίεσης που εκδηλώνεται με ζάλη, θολή όραση, αδυναμία, λιποθυμία, σύγχυση, ναυτία), γι’αυτό ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες μπορεί να χρειαστούν περαιτέρω μέτρα προφύλαξης, π.χ. παρακολούθηση της πίεσης, ή και τροποποίηση της δοσολογίας των φαρμάκων.

Πρόληψη

Για να αποφεύγονται τέτοιου είδους φαινόμενα και παρενέργειες φαρμάκων είναι απαραίτητο τουλάχιστον μία φορά το χρόνο να γίνεται ανασκόπηση των φαρμάκων που λαμβάνει ένας ασθενής. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρειάζεται τροποποίηση η δοσολογία, να διακοπεί ή να αντικατασταθεί το ίδιο το φάρμακο. Ο οργανισμός μας είναι ένα δυναμικό στοιχείο και οι ανάγκες του αλλάζουν ανάλογα με την ηλικία μας και την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε την δεδομένη στιγμή. Τέλος, είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε τη σχέση κόστους-οφέλους από τα φάρμακα που λαμβάνουμε με τη συμβουλή πάντα του γιατρού και τί επιλογές ζωής μπορούμε να κάνουμε για να είμαστε πιο υγιείς, διότι η πρόληψη είναι πάντα καλύτερη της θεραπείας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i