Οι 3 πιο συχνές παθήσεις των νεφρών: Τις αναγνωρίζεις;

Η υγεία τους είναι σημαντική για τον οργανισμό σου. Μάθε τις πιο συχνές παθήσεις των νεφρών και τα συμπτώματά τους.

νεφρά μέση πόνος υγεία LarsZahnerPhotography

Συνεργάστηκε ο δρ Αναστάσιος Καλαντζής, χειρουργός ουρολόγος-ανδρολόγος, διευθυντής

Α' Ουρολογικής Κλινικής «Eρρίκος Nτυνάν» Hospital Center, μέλος της Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρείας (FEBU), μέλος της Ευρωπαϊκής Ενδοουρολογικής Εταιρείας (kalantzis-urology.com).

Οι νεφροί, όπως λέγονται επιστημονικά, επιτελούν πολλές και σημαντικές λειτουργίες στον οργανισμό. Αποβάλλουν τοξικά προϊόντα του μεταβολισμού και το περίσσευμα νερού, ρυθμίζουν την ισορροπία των χημικών στοιχείων του σώματος, συμμετέχουν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, διατηρούν υγιή τα οστά και την καρδιά και βοηθούν στην παραγωγή αίματος (ερυθρά αιμοσφαίρια). Βέβαια, για τους ειδικούς παραμένουν ο «σιωπηλός» κίνδυνος, καθώς, πολλές παθήσεις των νεφρών, δε δίνουν αρχικά συμπτώματα. Έτσι, δυστυχώς, πολλές φορές ο κίνδυνος περνά απαρατήρητος, ενώ τα συμπτώματα εκδηλώνονται όταν θα είναι πια πολύ αργά.

Οι πιο συχνές παθήσεις των νεφρών

Πέτρα στα νεφρά

Η λιθίαση, όπως ονομάζεται επιστημονικά, αφορά περίπου το 12-13% του πληθυσμού και είναι μια από τις συχνότερες παθήσεις των νεφρών. Οι λίθοι (πέτρες) δημιουργούνται κυρίως από τα άλατα ασβεστίου και ουρικού οξέος που δεν μπορούν να αποβάλουν πλήρως τα νεφρά. Συνδέονται επίσης με την κληρονομικότητα και τις διατροφικές μας συνήθειες. Συνήθως η πέτρα στο νεφρό δεν προκαλεί πρόβλημα, όταν όμως μετακινηθεί προς το σωληνάκι του ουρητήρα, προκαλεί απόφραξη και έντονο πόνο, τον γνωστό κολικό του νεφρού. Εκτός από τον πόνο, άλλα συμπτώματα είναι η ναυτία, ο εμετός, η αιματουρία, η συχνουρία και ίσως ο πυρετός. Μια απλή ακτινογραφία συνήθως αποκαλύπτει την πέτρα και σήμερα υπάρχουν σχεδόν ανώδυνες και καθόλου ή ελάχιστα παρεμβατικές μέθοδοι για τη θεραπεία, όπως η εξωσωματική, η διαδερμική και η ενδοσκοπική λιθοτριψία.

Χρόνια νεφρική νόσος

Πρόκειται για μια από τις σοβαρότερες παθήσεις των νεφρών. Στους ανθρώπους με χρόνια νεφρική νόσο (ΧΝΝ) παρουσιάζεται βαθμιαία απώλεια της νεφρικής λειτουργίας, που συνήθως επηρεάζει και τους δύο νεφρούς. Πρόκειται για μια κατάσταση που απαιτεί άμεση αντιμετώπιση, με την αιμοκάθαρση και τη μεταμόσχευση νεφρού να είναι οι δύο βασικοί τρόποι. Σε αρχικό στάδιο τα συμπτώματα της ΧΝΝ δε γίνονται αντιληπτά. Είναι δυνατόν κάποιος να χάσει μέχρι και το 90% της νεφρικής του λειτουργίας και να μην εμφανίζει συμπτώματα! Η πρώιμη διάγνωση μπορεί να γίνει με τις συνήθεις εξετάσεις ούρων ή αίματος.

Πυελονεφρίτιδα

Ανήκει στις παθήσεις των νεφρών που προκαλούνται από βακτηριακή λοίμωξη εξαιτίας μικροοργανισμών του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος που μετακινούνται προς τα πάνω. Στα συμπτώματα περιλαμβάνονται συνήθως δυσουρία, πυρετός, κακουχία, οσφυαλγία, αιματουρία, πυουρία και συχνά εμετός. Η καλλιέργεια των ούρων αποκαλύπτει συνήθως τα κοινά αρνητικά κατά Gram βακτήρια. Συνήθως αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά με αντιβιοτικά φάρμακα.

Διάβασε επίσης: Η «σιωπηρή επιδημία» που απειλεί το συκώτι μας – Ενημερωνόμαστε για τη μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα

Διάβασε επίσης: Λίπος στο συκώτι: Γιατί είναι σοβαρό και πώς μπορεί να μειωθεί

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i