Η «σιωπηρή επιδημία» που απειλεί το συκώτι μας – Ενημερωνόμαστε για τη μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα

Η μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα είναι μία σοβαρή νόσος του ήπατος η οποία δυστυχώς διαγιγνώσκεται μόνο με επεμβατική βιοψία.

συκώτι υγεία lvcandy

Περίπου το 15-20% του πληθυσμού στην Ελλάδα πάσχει από μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος, μια πάθηση που εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, σε έναν στους 20 ασθενείς εξελίσσεται σε μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα (NASH).

Τι είναι η μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα

Πρόκειται για τη συσσώρευση λιποκυττάρων στα κύτταρα του ήπατος, που οδηγεί στον κυτταρικό θάνατο και την εξέλιξη της φλεγμονής. Και εάν το πρόβλημα δεν εντοπιστεί, μετά από χρόνια η φλεγμονή έχει ως συνέπεια την ίνωση του ήπατος, ενώ όταν η ίνωση επιδεινώνεται εξελίσσεται σε κίρρωση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ηπατική ανεπάρκεια και καρκίνο του ήπατος. Και δυστυχώς, η μόνη θεραπεία για την κίρρωση σε έδαφος NASH, αυτή τη στιγμή, είναι η μεταμόσχευση ήπατος.

Πώς προλαμβάνεται

Η «σιωπηρή επιδημία» που απειλεί το συκώτι μας – Ενημερωνόμαστε για τη μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα - εικόνα 1

NASH: Σύντομα θα γίνει η πρώτη αιτία μεταμόσχευσης ήπατος

Η μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα αναφέρεται από τους ειδικούς ως η «σιωπηρή επιδημία», αφού τα συμπτώματα της δεν είναι εμφανή ενώ απαιτείται επεμβατική βιοψία για να γίνει διαγνωστική επιβεβαίωση. Η NASH αποτελεί την προοδευτική μορφή της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος, με περίπου το 20% των ασθενών που πάσχουν να αναπτύσσουν μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα. Μάλιστα, η NASΗ αναμένεται να γίνει η πρώτη αιτία μεταμόσχευσης ήπατος έως το 2020 στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ υπολογίζεται ότι σε συνδυασμό με την παχυσαρκία και τον διαβήτη τύπου 2 τα επόμενα χρόνια θα αυξηθεί σημαντικά. Σήμερα η NASH δεν είναι τόσο γνωστή και έχει υψηλά ποσοστά υποδιάγνωσης.

Διάβασε επίσης: Διάβασε σε 3′ σημαντικές πληροφορίες για το συκώτι σου

Διάβασε επίσης: Πρέπει να κάνεις εξέταση για ηπατίτιδα C; Κάνε το online τεστ και σε 5′ θα έχεις την απάντηση

Μια όχι-τόσο-σπάνια νόσος

Οι άνθρωποι που πάσχουν από μη αλκοολική λιπώδη  νόσο δεν είναι λίγοι. Και αν αναλογιστεί κανείς πως, κατά προσέγγιση, το 20% από αυτούς θα καταλήξει με μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα και πιθανώς θα χρειαστεί μεταμόσχευση ήπατος, καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικό είναι να κάνουν τακτικά εξετάσεις οι άνθρωποι που έχουν αυξημένο κίνδυνο.

Οι ασθενείς με μη αλκοολική λιπώδη νόσο, στη Μέση Ανατολή αποτελούν το 32% του πληθυσμού.

Στη Νότια Αμερική το 31%

Στην Ασία το 27%

Στις Ηνωμένες Πολιτείες το 24%

Στην Ευρώπη το 23%

Στην Αφρική 14%

Ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» μας υπενθυμίζει ότι σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα μη Αλκοολικής Στεατοηπατίτιδας και ενώνει τη φωνή του με τον οργανισμό «Global Liver Institute» στη μάχη έναντι στη νόσο NASH. Αυτή την ημέρα, πάνω από 50 οργανισμοί από όλο τον κόσμο συγκεντρώνονται, με σκοπό την ευαισθητοποίηση του γενικού πληθυσμού για τη NASH και την προαγωγή της έγκαιρης παρέμβασης για μία πάθηση που επηρεάζει πάνω από 115 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i