Διάβασε σε 3' σημαντικές πληροφορίες για το συκώτι σου

Το συκώτι, ή ήπαρ πιο σωστά, είναι το μεγαλύτερο εσωτερικό όργανο στο σώμα μας, το οποίο επιτελεί πολλές λειτουργίες, όπως η σύνθεση, η αποθήκευση και η αποδόμηση ουσιών, ενώ συμμετέχει στην άμυνα του οργανισμού.

συκώτι υγεία lvcandy

Συνεργάστηκε ο Μανόλης Σινάκος, επίκουρος καθηγητής Παθολογίας-Ηπατολογίας, ΑΠΘ.

Αν είσαι υγιής, το συκώτι είναι ένα όργανο που πιθανότατα αγνοείς την ύπαρξή του. Ωστόσο, είναι ένα όργανο-κλειδί για τον οργανισμό και εάν νοσήσει προκαλεί πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας. Ανακάλυψε εδώ μερικές βασικές πληροφορίες για το συκώτι σου και κάποια πιθανά συμπτώματα που πρέπει να μάθει ο γιατρός σου.

Πού βρίσκεται στο σώμα σου

Βρίσκεται ακριβώς κάτω από τα πλευρά, προς τα δεξιά, στο επάνω μέρος της κοιλιάς, κάτω από το διάφραγμα. Το μεγαλύτερο τμήμα του προστατεύεται από τα πλευρά, ο γιατρός όμως μπορεί να ψηλαφίσει την άκρη του πιέζοντας βαθιά την κοιλιά και ζητώντας σου να πάρεις βαθιά ανάσα. Αποτελείται από δύο λοβούς, έναν μεγαλύτερο στα δεξιά και έναν μικρότερο αριστερά. Μια λωρίδα συνδετικού ιστού χωρίζει τους δύο λοβούς και «ασφαλίζει» το ήπαρ στην κοιλιακή κοιλότητα. Ο ιστός του ήπατος αποτελείται από μικροσκοπικές ομάδες κυττάρων, τα ηπατοκύτταρα, με κανάλια ανάμεσά τους που μεταφέρουν αίμα και χολή.

Διάβασε επίσης: Πρέπει να κάνεις εξέταση για ηπατίτιδα C; Κάνε το online τεστ και σε 5′ θα έχεις την απάντηση

Διάβασε επίσης: Τα συμπτώματα της ηπατίτιδας C, πώς κολλάει και ποιοι πρέπει να εξεταστούν άμεσα

Οι πολλοί ρόλοι του

Το συκώτι παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία μας: επεξεργάζεται, αποθηκεύει, διαφοροποιεί και απομακρύνει τις τοξίνες από τον οργανισμό.

▶ Με τη βοήθεια της βιταμίνης Κ παράγει πρωτεΐνες που βοηθούν την πήξη του αίματος, ενώ επίσης είναι ένα από τα όργανα που διασπούν τα γηρασμένα ή κατεστραμμένα κύτταρα του αίματος.

▶ Το συκώτι παράγει και εκκρίνει τη χολή (ένα κιτρινωπό υγρό), που απαιτείται για τη γαλακτωματοποίηση του λίπους. Ένα μέρος της χολής παροχετεύεται απευθείας στο δωδεκαδάκτυλο, ενώ το υπόλοιπο αποθηκεύεται προσωρινά στη χοληδόχο κύστη.

▶ Το συκώτι παίζει επίσης βασικό ρόλο στο μεταβολισμό των λιπών, των υδατανθράκων και των πρωτεϊνών που μπαίνουν στο σώμα μας μέσω της τροφής. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι βοηθά τον οργανισμό να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά από τη διατροφή και να απομακρύνει οτιδήποτε του είναι άχρηστο ή τοξικό.

Συγκεκριμένα, μεταβολίζει τους υδατάνθρακες και συμβάλλει στη διατήρηση του σακχάρου του αίματος σε σταθερά επίπεδα. Επιπλέον, μεταβολίζει τις πρωτεΐνες και τα αμινοξέα, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή ενέργειας ή για άλλες ανάγκες του οργανισμού.

▶ Ένα υποπροϊόν του μεταβολισμού των πρωτεϊνών στο συκώτι είναι η αμμωνία, μια τοξική ουσία την οποία το συκώτι μετατρέπει σε ουρία. Αυτή είναι μια πολύ λιγότερο τοξική ουσία η οποία απελευθερώνεται στο αίμα και αποβάλλεται μέσω των ούρων.

▶ Τέλος, το συκώτι αποθηκεύει βιταμίνες και μέταλλα (σίδηρο και χαλκό), τα οποία απελευθερώνει στην κυκλοφορία του αίματος όταν χρειάζεται.

Αυτό το ήξερες;

  1. Το συκώτι ενός ενήλικα ζυγίζει περίπου 1.500 γρ.
  2. Δεν μπορείς να το ψηλαφίσεις, καθώς είναι προστατευμένο μέσα στο «οχυρό» των πλευρών σου.
  3. Διυλίζει σχεδόν 1,5 λίτρο αίματος κάθε λεπτό, ενώ ανά πάσα στιγμή μπορεί να περιέχει έως και το 10% της συνολικής ποσότητας αίματος στο σώμα μας.
  4. Παράγει 800-1.000 ml χολή κάθε μέρα, της ουσίας που βοηθά την πέψη και διασπά τα λίπη σε λιπαρά οξέα.
  5. Είναι το μοναδικό όργανο που αναγεννάται.
  6. Χωρίς λειτουργικό συκώτι, δεν υπάρχει ζωή. Άνθρωποι με σοβαρό πρόβλημα ήπατος χρειάζεται να κάνουν μεταμόσχευση.
  7. Η πρώτη επιτυχημένη μεταμόσχευση ήπατος έγινε το 1967 στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Κολοράντο.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i