Ερωτήσεις και απαντήσεις για την υπέρταση - Bonus: Πώς θα ρίξεις φυσικά την πίεσή σου

Σου ανέβηκε η πίεση; Πάρε τα μέτρα σου και πρόλαβε την υπέρταση.

γυναίκα μπαλόνια χαρά ευτυχία υγεία υψηλή πίεση υγεία LightFieldStudios

Όταν μιλάμε για υπέρταση αναφερόμαστε στην κατάσταση κατά την οποία η αρτηριακή σου πίεση είναι αυξημένη. Η πίεση καταγράφεται με δύο αριθμούς, π.χ., 130/80. Ο μεγαλύτερος αριθμός είναι η συστολική πίεση («μεγάλη»). Ο μικρότερος αριθμός είναι η διαστολική («μικρή»). Ιδανική είναι κάτω από 120 η συστολική και κάτω από 80 η διαστολική. Φυσιολογική τιμή θεωρείται η 120-129 και 80-84, οριακή η 130-139 και 85-89 και υπέρταση πάνω από 140/90.

Η πρώτη σου μέτρηση

Την πρώτη φορά η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης καλό είναι να γίνει και στα δύο χέρια και να σημειώνεται η τυχόν διαφορά μεταξύ των δυο άκρων η οποία δεν πρέπει να είναι περισσότερη από 20 χιλιοστά. Δώσε προσοχή στη θέση του πιεσόμετρου (περιχειρίδα).  Πρέπει να βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με την καρδιά, γιατί αν είναι πιο πάνω, μπορεί να δώσει χαμηλότερες τιμές, ενώ αν είναι πιο κάτω, μπορεί να μας δώσει υψηλότερες.

Συχνές ερωτήσεις για την υπέρταση

Είναι αλήθεια ότι η υπέρταση αφορά κυρίως τις γυναίκες;

Όχι. Απλώς το ποσοστό των γυναικών που πάσχουν από υπέρταση αυξάνεται με την εμμηνόπαυση, γιατί μειώνεται η φυσική άμυνα που προσφέρουν στον οργανισμό τα οιστρογόνα.

Το άγχος μπορεί να ανεβάσει την πίεση;

Το πολύ έντονο στρες μπορεί να προκαλέσει οξύ υπερτασικό επεισόδιο ακόμη κι αν έχεις φυσιολογική πίεση, με άμεσο κίνδυνο για την υγεία σου (εγκεφαλικό επεισόδιο). Tο στρες, επίσης, μπορεί να οδηγήσει σε προσωρινή αύξηση της πίεσης, κάτι το οποίο συμβαίνει στους περισσότερους κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Τα αντισυλληπτικά προκαλούν υπέρταση;

Μπορεί, αν υπάρχει ήδη κάποια προδιάθεση, λόγω παχυσαρκίας ή κληρονομικότητας.

Διάβασε επίσης: Τα νοσήματα στην Ελλάδα: Πόσοι Έλληνες πάσχουν από καρδιαγγειακά, διαβήτη, πίεση, έχουν χοληστερόλη και πίεση

Διάβασε επίσης: Αρτηριακή πίεση: οι φυσιολογικές τιμές, πώς θα την μειώσεις και πώς σε επηρεάζει;

Μπορεί να παρουσιαστεί υπέρταση στην εγκυμοσύνη;

Nαι και μάλιστα απαιτεί μεγάλη προσοχή και ειδική παρακολούθηση, γιατί η επιλογή των φαρμάκων είναι εξαιρετικά περιορισμένη. Στην εγκυμοσύνη επιβάλλεται η έγκαιρη αντιμετώπιση της υπέρτασης, για την αποφυγή επικίνδυνων επιπτώσεων για τη μητέρα και το έμβρυο (προεκλαμψία, αποκόλληση πλακούντα).

Τα αντυπερτασικά λαμβάνονται καθημερινά ή όποτε ανεβαίνει η πίεση;

Tα φάρμακα πρέπει να λαμβάνονται συστηματικά, σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού. Aν παίρνεις το «χάπι για την πίεση» μόνο όταν είναι ανεβασμένη, τότε δεν πρόκειται να ρυθμιστεί ποτέ.

Ισχύει ότι το πορτοκάλι αυξάνει την πίεση, ενώ το σκόρδο τη ρίχνει;

Αντίθετα, υπάρχουν ενδείξεις για το ότι οι πλούσιες σε κάλιο τροφές, όπως το πορτοκάλι, προστατεύουν από την υπέρταση. Το σκόρδο προκαλεί μικρή μείωση της αρτηριακής πίεσης όταν χορηγείται σε σχετικά μεγάλες ποσότητες, π.χ., 10-25 σκελίδες φυσικού σκόρδου την ημέρα.

Πώς θα ρίξεις την πίεση φυσικά:

  • Mη βάζεις επιπλέον αλάτι στα φαγητά.
  • Μείωσε τα έτοιμα φαγητά, γιατί περιέχουν πολύ αλάτι.
  • Περιόρισε το κάπνισμα ή κόψ' το.
  • Πρόσεχε την κατανάλωση αλκοόλ: σε μικρή ποσότητα προκαλεί διαστολή στα αγγεία, ευνοώντας την πτώση της πίεσης, ενώ σε μεγάλες ποσότητες προκαλεί σπασμό των αγγείων.
  • Aν είσαι παχύσαρκη, μείωσε το βάρος σου.
  • Κάνε κάποια ήπια μορφή άσκησης.
  • Προσπάθησε να αποβάλεις το άγχος.
  • Aν έχεις αυξημένη χοληστερόλη, προσπάθησε να τη μειώσεις αποφεύγοντας την κατανάλωση λιπαρών τροφών. Η χοληστερόλη, σε συνδυασμό με την υπέρταση, επιδεινώνει την κατάσταση των αγγείων.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i