Πώς μπορώ να έχω υγιείς τένοντες σε κάθε ηλικία;

Υπάρχουν κάποια σημεία στο σώμα μας, όπως οι τένοντες, που εκτελούν πολύ σημαντικές λειτουργίες.

Γυμναστική στην κουζίνα

Από τον Εμμανουήλ Μπριλάκη, ορθοπαιδικό χειρουργό-αθλητίατρο, αναπληρωτή διευθυντή της Γ' Ορθοπαιδικής Κλινικής του Νοσοκομείου "Υγεία" (brilakisorthopaedics.gr).

Οι τένοντες είναι οι ιστοί που συνδέουν τους μυς με τα οστά και κατά τη διάρκεια ζωής μας υπόκεινται συχνά σε τραυματισμούς. Έχουν την ιδιότητα να διατηρούν και να απορροφούν την ενέργεια που ασκείται σε αυτούς, μεγάλη ταχύτητα ανταπόκρισης σε φορτίσεις ή πιέσεις που δέχονται. Η φθορά που έρχεται με την πάροδο της ηλικίας και η μειωμένη χρήση συνιστούν παράγοντες που μεταβάλλουν τις ιδιότητές τους. Η χρόνια αδράνεια, που σχετίζεται με την καθιστική ζωή, κάνει τον τένοντα πλαδαρό και μειώνει τη σκληρότητα στο εσωτερικό του. Για να είναι αποτελεσματικοί οι τένοντες, θα πρέπει να είναι "σκληροί" για να μπορέσουν οι μύες να ασκήσουν την απαιτούμενη δύναμη στα οστά και να παράγουν κίνηση. Πώς μπορούμε να τους διατηρήσουμε υγιείς για περισσότερα χρόνια;

Διατροφή και ενυδάτωση

Η παραγωγή κολλαγόνου στους τένοντες του ανθρώπινου σώματος αυξάνεται κατά περίπου 100% μετά από 60 λεπτά άσκησης. Για να επιτευχθεί η ανακατασκευή των ιστών, είναι σημαντικό να υπάρξει επαρκής πρόσληψη πρωτεϊνών. Τροφές όπως το αβγό, το άπαχο κρέας και τα ψάρια είναι εξαιρετικές επιλογές γι’ αυτόν το σκοπό. Η υψηλή κατανάλωση υγρών είναι, επίσης, ύψιστης σημασίας, καθώς ο συνδετικός ιστός αποτελείται από νερό κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό.

Ασκήσεις αντίστασης

Σύμφωνα με έρευνες, οι μύες πρέπει να δέχονται δυνάμεις που ξεπερνούν αυτές της καθημερινής τους δραστηριότητας, με σκοπό να επιτυγχάνεται ουσιώδης προσαρμογή σε αυτές. Η αύξηση της σκληρότητας του τένοντα, ως αποτέλεσμα σωματικής άσκησης, σχετίζεται με 25% ταχύτερη ανάπτυξη ροπής στη γειτονική άρθρωση, κάτι που μπορεί να κάνει τη διαφορά σε ένα άτομο από το να πέσει ή να κρατήσει την ισορροπία του σε ένα ατύχημα. Έχει αποδειχτεί ότι το ποσοστό κάκωσης του επιγονατιδικού τένοντα μειώνεται μετά από 14 εβδομάδες άσκησης ενδυνάμωσης, εξαιτίας της αύξησης της σκληρότητας του τένοντα. Δεδομένου του ρόλου των τενόντων ως μεταφορείς των δυνάμεων σύσπασης των μυών, η αύξηση της σκληρότητάς τους τους καθιστά αποτελεσματικότερους και αυξάνει την ταχύτητα μετάδοσης της δύναμης. Διάβασε επίσης: Πόνος στον ώμο: Γιατί πονάμε, πώς θα περάσει και πώς θα προλάβουμε τους τραυματισμούς Διάβασε επίσης: Πόνος στο γόνατο από το τρέξιμο; Λύσε το πρόβλημα!

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i