Πόνος στον ώμο: Γιατί πονάμε, πώς θα περάσει και πώς θα προλάβουμε τους τραυματισμούς

Τα πιο πιθανά προβλήματα και πώς αντιμετωπίζονται. Plus, το μυστικό για δυνατούς και γυμνασμένους ώμους.

woman-lifting-weights-picture-id600678002

Συνεργάστηκε ο Εμμανουήλ Μπριλάκης, ορθοπεδικός χειρουργός, επιμελητής Γ' Ορθοπεδικής Κλινικής Νοσοκομείου "Υγεία" (www.brilakisorthopaedics.gr). Ο πόνος στον ώμο ανήκει σε εκείνη την κατηγορία πόνων που θα εμφανιστούν τουλάχιστον μία φορά στη ζωή σου, ενίοτε και περισσότερες, και πραγματικά θα σε ταλαιπωρήσουν όσο λίγοι. Γιατί πολύ απλά σε καθιστά μη λειτουργική, αφού ο πόνος σε συνδυασμό με τη δυσκαμψία που τον συνοδεύει θέλει πολλή υπομονή και σωστή αντιμετώπιση μέχρι να περάσει.

Μια ματιά στον ώμο

Ο ώμος είναι η πιο κινητή άρθρωση στο ανθρώπινο σώμα. Το στροφικό πέταλο στον ώμο αποτελείται από τέσσερις τένοντες (υπερακάνθιος, υπακάνθιος, υποπλάτιος και ελάσσων στρογγυλός). Οι τένοντες αυτοί δίνουν στον ώμο ένα μεγάλο εύρος κίνησης. Οποιαδήποτε διόγκωση, φλεγμονή, ρήξη ή οστικές μεταβολές γύρω από αυτούς τους τένοντες προκαλεί πόνο όταν προσπαθείς να κινήσεις το χέρι σου πάνω από το κεφάλι, πίσω από την πλάτη ή ευθεία μπροστά.

Γιατί πονάς;

Τα περισσότερα προβλήματα στον ώμο εμπίπτουν στις παρακάτω τέσσερις μεγάλες κατηγορίες:

  • Φλεγμονή: Η θυλακίτιδα είναι μια φλεγμονή που προκύπτει συνήθως εξαιτίας επαναλαμβανόμενων κινήσεων ή πίεσης στην άρθρωση. Η τενοντίτιδα είναι επίσης πολύ συχνό πρόβλημα. Πρόκειται για φλεγμονή που δημιουργείται στους τένοντες, δέσμες ινώδους ιστού που συνδέουν τους μυς με τα οστά. Οι άνθρωποι που λόγω της δουλειάς τους κάνουν επαναλαμβανόμενες κινήσεις, π.χ. σε χειρωνακτικές εργασίες ή σε υπολογιστή, και οι αθλητές διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισής της. Επίσης, ορισμένα νοσήματα δημιουργούν την προδιάθεση για τενοντίτιδες, όπως π.χ. σακχαρώδης διαβήτης ή ερυθηματώδης λύκος.
  • Ρήξη τένοντα: Η ρήξη τένοντα (μερικού πάχους ή πλήρης) είναι ιδιαίτερα επώδυνη, ιδίως σε νέα και δραστήρια άτομα, και είναι αποτέλεσμα σημαντικής καταπόνησης και πίεσης στον ώμο, είτε από υπερπροσπάθεια είτε από βάρος. Μπορεί να οφείλεται σε τραυματισμό ή σε εκφυλιστικές μεταβολές, λόγω της προχωρημένης ηλικίας, της μακροχρόνιας κατάχρησης και της φθοράς. Οι τραυματισμοί των τενόντων του στροφικού πετάλου και του δικεφάλου είναι οι συνηθέστεροι.
  • Αστάθεια ώμου (εξάρθρημα ή υπεξάρθρημα): Μπορεί να προκύψει από έναν ξαφνικό τραυματισμό. Tην αστάθεια ενδέχεται να προκαλούν και γενετικοί παράγοντες, με γενικευμένη χαλάρωση συνδέσμων, χωρίς να προϋπάρξει τραυματισμός στην άρθρωση.
  • Αρθρίτιδα: Ο πόνος στον ώμο μπορεί, επίσης, να οφείλεται σε κάποιον τύπο αρθρίτιδας, με συχνότερη την οστεοαρθρίτιδα, η οποία αναπτύσσεται αργά και επιδεινώνεται με την πάροδο των ετών. Ο πόνος αυτός οδηγεί σε αποφυγή των κινήσεων και εν τέλει σε δυσκαμψία.
  • Κατάγματα: Στους νέους τα κατάγματα συμβαίνουν από τραυματισμό ή αθλητική δραστηριότητα, ενώ σε ηλικιωμένους συνήθως από πτώση.

Διάβασε επίσης: 7 καθημερινές συμβουλές για υγιείς αρθρώσεις

Πώς θα περάσει ο πόνος;

Η αντιμετώπιση του πόνου στον ώμο χωρίζεται σε συντηρητική και χειρουργική και η επιλογή της θα γίνει ανάλογα με το πρόβλημα που τον προκαλεί. Στις περισσότερες περιπτώσεις μικρών ρήξεων συνήθως ο γιατρός θα υποχωρήσει με μια συντηρητική αντιμετώπιση. Ακόμα και σε μεγάλες ρήξεις, αν το επίπεδο δραστηριότητας του ασθενούς και η χωρίς πόνο καθημερινότητα το επιτρέπουν, η συντηρητική αγωγή μπορεί πάλι να είναι η επιλογή. Στη συντηρητική αποκατάσταση ο γιατρός θα προσπαθήσει να καταπραΰνει τα συμπτώματα και τη φλεγμονή. Το πιθανότερο είναι ότι θα σου συστήσει επιθέματα με πάγο, σχετική ξεκούραση και πιθανόν κάποια φαρμακευτική αγωγή. Αφού περάσει η οξεία φάση του πόνου, με τη βοήθεια της φυσικοθεραπείας θα αποκατασταθεί η κινητικότητα, η λειτουργικότητα και η μυϊκή δύναμη της άρθρωσης. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που η ρήξη κάποιου τένοντα του ώμου χρειάζεται χειρουργική αποκατάσταση, με μια αρθροσκοπική επέμβαση με γρήγορη αποκατάσταση και πολύ καλό αποτέλεσμα.

"Παγωμένος ώμος": Είναι γυναικεία υπόθεση;

Νιώθεις σουβλιές, ξυπνάς τη νύχτα, δυσκολεύεσαι να κουμπώσεις το σουτιέν σου; Το σύνδρομο του "παγωμένου ώμου" είναι μια ασθένεια που πλήττει κυρίως τις γυναίκες από την ηλικία των 40 ετών και πάνω. Δεν είναι γνωστό γιατί προκαλείται, αν και οι ειδικοί επισημαίνουν ότι μπορεί να οφείλεται σε κάποιον τραυματισμό που δεν έγινε αντιληπτός, η ουσία όμως είναι ότι ο πόνος είναι ενοχλητικός και επηρεάζει την καθημερινότητά σου. Εάν αργήσεις ή παραλείψεις να πας στο γιατρό, να γνωρίζεις ότι τα προβλήματα της κινητικότητας θα επιδεινωθούν και ίσως γίνουν μόνιμα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Έτσι θα προλάβεις τους τραυματισμούς!

Ο ώμος σου περιβάλλεται από μυς που χρειάζονται όλοι ενδυνάμωση, αν θέλεις να αποφύγεις στο παρόν και το μέλλον τραυματισμούς και πόνους. Άλλο πλεονέκτημα είναι ότι οι δυνατοί σου και γυμνασμένοι ώμοι θα δείξουν τη μέση σου πιο λεπτή, τα χέρια σου πιο μακριά και την πλάτη σου τριγωνική. Ζήτησε τη συμβουλή του γυμναστή σου και πρόσθεσε στο πρόγραμμά σου ασκήσεις που θα δυναμώνουν όλο τον ώμο, όπως κάποιες που περιλαμβάνουν πιέσεις ή περιστροφή. Έτσι, θα έχεις δυνατούς, υγιείς και όμορφα γυμνασμένους ώμους!

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i