Πόσο συχνά αγγίζουμε το πρόσωπό μας και γιατί αυτό είναι επικίνδυνο να κολλήσουμε κορονοϊό

Γιατί όταν αγγίζουμε το πρόσωπο αυξάνονται οι πιθανότητες να κολλήσουμε κορονοϊό;

closeup-portrait-of-her-she-nice-cute-attractive-winsome-charmi-picture-id1125854982 Deagreez

Το κάνουμε όλοι. Αγγίζουμε το πρόσωπό μας αμέτρητες φορές κάθε μέρα. Μας τρώει η μύτη, μας «κόβουν» τα μάτια, σκουπίζουμε το στόμα με το πίσω μέρος της παλάμης, απομακρύνουμε μια τούφα μαλλιά… Αγγίζουμε το πρόσωπό μας εκατοντάδες φορές την ημέρα, χωρίς καν να το αντιλαμβανόμαστε.

Μια επικίνδυνη για την υγεία μας συνήθεια

Η οδηγία των ειδικών, όχι μόνο τώρα με την πανδημία του κορονοϊού, αλλά και σε κάθε φάση έξαρσης μιας ίωσης είναι: Μην αγγίζετε το πρόσωπό σας! Πράγματι, οι βλεννογόνοι στο πρόσωπο (η μύτη, το στόμα και τα μάτια) θεωρούνται «πύλες εισόδου» για τα μικρόβια, τους ιούς και τα βακτήρια.

Πώς αγγίζοντας το πρόσωπο μπορεί να κολλήσουμε κορονοϊό

Όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ ο νέος κορονοϊός SARS-CoV-2, μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, όπως πολλές λοιμώξεις του αναπνευστικού. Ένας βασικός τρόπος μετάδοσης του κορονοϊού είναι τα σταγονίδια που εκτοξεύονται στον αέρα όταν κάποιος που είναι φορέας του ιού βήχει ή φτερνίζεται. Τα σταγονίδια αυτά πέφτουν επάνω σε κάποια επιφάνεια. Όταν εσύ αγγίξεις με το χέρι σου την επιφάνεια αυτή και μετά αγγίξεις τις βλεννογόνους του προσώπου, μεταφέρεις τον ιό στον οργανισμό σου.

Και παρότι μπορούμε σχετικά εύκολα να αποφύγουμε να κολλήσουμε κορονοϊό ή άλλη ίωση από έναν άνθρωπο που είναι εμφανώς άρρωστος παίρνοντας τις προφυλάξεις μας, είναι σχεδόν αδύνατο να αποφύγουμε τον ιό όταν βρίσκεται σε μία επιφάνεια.

Πόσο συχνά αγγίζουμε το πρόσωπό μας και άλλες επιφάνειες

Σύμφωνα με τους ειδικούς, όντως αγγίζουμε συνεχώς το πρόσωπό μας. Σε μελέτη του 2008 (μπορείς να τη διαβάσεις εδώ στα αγγλικά) ομάδα επιστημόνων παρατήρησε 10 ανθρώπους που έμειναν μόνοι τους σε ένα περιβάλλον γραφείου για τρεις ώρες. Οι ερευνητές βρήκαν πως άγγιζαν τα πρόσωπά τους κατά μέσο όρο 16 φορές τη μέρα.

Σε άλλη μελέτη από το 2015 (μπορείς να τη διαβάσεις εδώ στα αγγλικά) οι ειδικοί παρατήρησαν 26 φοιτητές ιατρικής σε πανεπιστήμιο της Αυστραλίας. Πόσο συχνά άγγιζαν το πρόσωπό τους; 23 φορές την ώρα! Σχεδόν τις μισές φορές, το άγγιγμα ήταν στη μύτη, το στόμα ή τα μάτια, τα οποία είναι οι πιο εύκολες «είσοδοι» για τα μικρόβια και τους ιούς στον οργανισμό μας.

Πλένουμε τα χέρια - αλλά αυτό δεν αρκεί πάντα

Ο βασικός τρόπος προστασίας από τον κορονοϊό και κάθε άλλο ιό, είναι το καλό πλύσιμο των χεριών για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Και πάλι όμως, είναι πολύ πιθανό πως κάποια στιγμή θα αγγίξουμε το πρόσωπό μας με μολυσμένα χέρια. Είναι εξαιρετικά εύκολο: Αρκεί να αγγίξουμε ένα πόμολο ή έναν διακόπτη, και γίνεται πάλι πιθανό να έχουμε στο χέρι μας τον ιό. Ένα καινούργιο δαχτυλίδι ή ακόμη και ένα χρωματιστό λαστιχάκι στον καρπό μας μπορεί να λειτουργήσει ως υπενθύμιση: Πλένουμε συχνά τα χέρια μας και δεν αγγίζουμε με αυτά το πρόσωπο.

Πώς μπορούμε να «κόψουμε» αυτή τη συνήθεια

Μερικές φορές χρειάζεται μια αλλαγή. Ο κλινικός ψυχολόγος Zachary Sikora, PsyD, μας συμβουλεύει πώς θα βοηθηθούμε να μην αγγίζουμε το πρόσωπό μας. «Κάνε συνειδητή προσπάθεια να κρατάς τα χέρια μακριά από το πρόσωπό σου. Μια σύντομη παύση μπορεί να σε βοηθήσει να αντιλαμβάνεσαι τι κάνεις με τα χέρια σου» λέει.

«Κράτησε τα χέρια σου απασχολημένα. Εάν είσαι στο σπίτι και βλέπεις τηλεόραση, δίπλωσε τα πλυμμένα ρούχα ή κράτα κάτι στα χέρια σου, έστω κι ένα χαρτομάντιλο». Και μια τελευταία ιδέα: Χρησιμοποίησε αρωματικό σαπούνι ή απολυμαντικό ώστε κάθε φορά που θα πλησιάζεις τα χέρια στο πρόσωπο να το μυρίζεις και να τα απομακρύνεις».

Δεν πιάνει τίποτε από αυτά; Φόρα γάντια μιας χρήσης ακόμη και μέσα στο σπίτι. Και μόνο η παράξενη αίσθηση που θα σου δημιουργήσουν, θα σου υπενθυμίζει να κρατάς τα χέρια μακριά από το πρόσωπο.

Διάβασε επίσης: Καθαριότητα και μικρόβια: Μήπως η πολλή καθαριότητα σου κάνει κακό;

Διάβασε επίσης: Πώς θα έχεις καθαρό κρεβάτι, νεροχύτη, τηλεκοντρόλ, βρύσες (γιατί τελικά, μάλλον καθαρίζουμε λάθος πράγματα)

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i