Καθαριότητα και μικρόβια: Μήπως η πολλή καθαριότητα σου κάνει κακό;

Η καθαριότητα και τα μικρόβια είναι έννοιες που δεν ταιριάζουν. Μήπως όμως το παρακάνουμε;

sκαθαριότητα βακτήρια μικρόβια γυναίκα σπίτι fizkes

Ας μιλήσουμε για την καθαριότητα και τα μικρόβια. Δεν ταιριάζουν μεταξύ τους, σωστά; Όπου υπάρχει καθαριότητα, δεν υπάρχουν μικρόβια. Κάποιοι όμως το παρακάνουν, και είναι με ένα απολυμαντικό στο χέρι. Γι' αυτό και πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι η μανία με την καθαριότητα έχει μια βασική αρνητική συνέπεια για την υγεία μας: Δεν εξοικειώνεται το ανοσοποιητικό μας με κάποια μικρόβια και βακτήρια και υπεραντιδρά.

Καθαριότητα και μικρόβια: Τι ισχύει

Σημαίνει αυτό ότι πρέπει να κόψουμε σχέση με την καθαριότητα; Η αλήθεια -ως συνήθως- ότι βρίσκεται στη μέση. Η Βασιλική Εταιρεία Δημόσιας Υγείας της Βρετανίας στην τελευταία έκθεσή της επισημαίνει ότι, πράγματι, δεν πειράζει τα παιδιά να παίζουν στο ύπαιθρο ή με ζώα και να εκτίθενται σε «καλά» βακτήρια, πράγμα που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημά τους. Όμως, είναι πολύ ζωτικό να πλένουν τα χέρια τους προτού φάνε (ιδίως με τα χέρια), κάθε φορά που έχουν πιάσει ζώα, καθώς και κάθε φορά που πάνε στην τουαλέτα.

Εντάξει, εμείς δεν παίζουμε με το χώμα και -ευελπιστώ- έχουμε όλοι την καλή συνήθεια να πλένουμε τα χέρια μας. Αυτό όμως που μας αφορά στην παραπάνω έκθεση είναι το γεγονός πως δεν είναι όλα τα μικρόβια και τα βακτήρια επιθετικά. Και η με μέτρο έκθεσή μας σε αυτά, μέσα από τις καθημερινές μας συνήθειες, εξοικειώνει τον οργανισμό μαζί τους και μας κάνει πιο ανθεκτικούς.

Διάβασε επίσης: Τα καλά βακτήρια που σε κάνουν πιο υγιή: Πώς και πού θα τα βρεις

Διάβασε επίσης: Γιατί είναι τόσο επικίνδυνα τα ανθεκτικά βακτήρια και πώς σχετίζονται με τα αντιβιοτικά;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i