Πότε αρχίζει ξανά η περίοδος μετά από μια άμβλωση;

Πώς η άμβλωση επηρεάζει τον εμμηνορροϊκό κύκλο.

BeFunky-collage

Μια γυναίκα μπορεί να εμφανίσει αιμορραγία αμέσως μετά από την άμβλωση, αλλά θα χρειαστούν αρκετές εβδομάδες προκειμένου να επιστρέψει η περίοδός της. Συνήθως αυτή επανέρχεται 4-8 εβδομάδες μετά από μια άμβλωση. Η έκτρωση αδειάζει τη μήτρα, οπότε επανεκκινεί τον εμμηνορροϊκό κύκλο.

Η ημερομηνία έναρξης της επόμενης περιόδου μιας γυναίκας θα εξαρτηθεί από το αν χρησιμοποιεί αντισυλληπτικά και, αν ναι, ποιο είδος. Εάν η περίοδος μιας γυναίκας δεν αρχίσει μέσα σε 8 εβδομάδες από την άμβλωση, θα πρέπει να μιλήσει στον γιατρό της.

Τι είναι η αιμορραγία μετά την άμβλωση;

Πολλές γυναίκες παρουσιάζουν αιμορραγία μετά από μια άμβλωση. Μια καλή ιδέα είναι να χρησιμοποιούν μαξιλάρια μετά από την άμβλωση για να παρακολουθούν τη ροή του αίματος. Οι δύο κύριοι τύποι άμβλωσης είναι ο ιατρικός και ο χειρουργικός.

Αιμορραγία μετά από ιατρική άμβλωση

Στην ιατρική άμβλωση ο γιατρός δίνει στη γυναίκα χάπια άμβλωσης για να σταματήσει την εγκυμοσύνη της. Αυτό το είδος είναι διαθέσιμο κατά τις πρώτες 10 εβδομάδες της εγκυμοσύνης.

Κατά τη διάρκεια μιας ιατρικής άμβλωσης, ο γιατρός δίνει σε μια γυναίκα δύο χάπια:

Mifepristone (μιφεπριστόνη) για να σταματήσει την ανάπτυξη της εγκυμοσύνης

Misoprostol (μισοπροστόλη) ώστε να αποβάλει η μήτρα τον ιστό εγκυμοσύνης

Αιμορραγία μετά από χειρουργική έκτρωση

Οι χειρουργικές αμβλώσεις συνήθως πραγματοποιούνται μετά τη δέκατη εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Υπάρχουν δύο τύποι χειρουργικής άμβλωσης:

Αναρρόφηση κενού, η οποία περιλαμβάνει τον τερματισμό της εγκυμοσύνης με τη χρήση αναρρόφησης

Διαστολή και εκκένωση, η οποία περιλαμβάνει διαστολή του τραχήλου της μήτρας με λαβίδες και τερματισμό της εγκυμοσύνης με αναρρόφηση

Οι γιατροί χρησιμοποιούν συνήθως τη μέθοδο αναρρόφησης κενού μέχρι περίπου 14-16 εβδομάδες μετά την τελευταία περίοδο μιας γυναίκας. Αν έχει παρέλθει μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, συνήθως προτείνουν τη μέθοδο της διαστολής και εκκένωσης.

Οι χειρουργικές αμβλώσεις είναι επίσης πιθανό να προκαλέσουν αιμορραγία μετά την άμβλωση, η οποία μπορεί μοιάζει με μια κανονική περίοδο. Η αιμορραγία αυτή κρατά συνήθως περίπου 1-2 εβδομάδες.

Προκαλούνται ακανόνιστες περίοδοι;

Ορισμένες μέθοδοι αντισύλληψης μπορεί να επηρεάσουν την κανονικότητα των περιόδων μετά από μια άμβλωση. Εάν μια γυναίκα έχει συνήθως ακανόνιστες περιόδους, ενδέχεται αυτό να συνεχιστεί και μετά από τη διακοπή της εγκυμοσύνης.

Ακόμη, η άμβλωση μπορεί να οδηγήσει σε συναισθηματικό στρες, που ενδεχομένως επίσης να επηρεάζει τον εμμηνορροϊκό κύκλο, με το άγχος να αλλάζει συχνά την κανονικότητα των περιόδων.

Εάν μια γυναίκα έχει ακανόνιστες περιόδους μετά από μια έκτρωση ενώ δεν είχε προηγουμένως, θα πρέπει να μιλήσει με το γιατρό της.

Η πρώτη περίοδος

Μετά από μια χειρουργική άμβλωση, η πρώτη περίοδος μιας γυναίκας μπορεί να είναι μικρότερη σε διάρκεια από το συνηθισμένο. Η διαδικασία της άμβλωσης αδειάζει πλήρως τη μήτρα και έτσι υπάρχει λιγότερος ιστός για να αποβάλει, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μια πιο ήπια περίοδο.

Η πρώτη περίοδος μιας γυναίκας μπορεί να είναι μεγαλύτερη από το συνηθισμένο, μετά από μια ιατρική άμβλωση, επειδή η θεραπεία περιλαμβάνει ορμόνες που μπορεί να επηρεάσουν το μήκος του κύκλου της. Αυτή η περίοδος μπορεί επίσης να είναι πιο βαριά, καθώς το σώμα ενδέχεται να έχει πρόσθετο ιστό για να αποβάλει μετά τη διαδικασία.

Η χρήση μαξιλαριών κατά τη διάρκεια της πρώτης περιόδου μετά από μια άμβλωση επιτρέπει σε μια γυναίκα να παρακολουθεί την ποσότητα του αίματος που χάνει.

Η δεύτερη περίοδος

Η δεύτερη περίοδος μετά από μια άμβλωση είναι πιθανό να σημάνει και την επιστροφή στο πώς ήταν οι περίοδοι και πριν. Τούτου λεχθέντος, μερικές γυναίκες ενδέχεται να διαπιστώσουν ότι χρειάζονται δύο ή τρεις κύκλους προκειμένου οι περίοδοί τους να επιστρέψουν στο φυσιολογικό. Εάν αυτό δεν συμβεί, θα πρέπει να μιλήσουν με τον γιατρό τους.

Έναρξη αντισύλληψης

Οι γυναίκες μπορούν να αρχίσουν να χρησιμοποιούν μεθόδους αντισύλληψης αμέσως μετά από μια άμβλωση. Η επιλογή της μεθόδου αντισύλληψης είναι προσωπική, με διαφορετικές επιλογές να λειτουργούν καλύτερα για κάθε γυναίκα

Επίσκεψη στον γιατρό

Όποια αισθάνεται λιποθυμία ή έχει υψηλή θερμοκρασία μετά από μια άμβλωση θα πρέπει να το ψάξει μιλώντας σε ένα γιατρό. Εάν μια γυναίκα βιώνει πολύ βαριά αιμορραγία μετά από μια άμβλωση ή πόνο που δεν είναι διαχειρίσιμος με μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, θα πρέπει να μιλήσει με τον γιατρό της.

Οι θρόμβοι αίματος μέχρι το μέγεθος ενός λεμονιού είναι φυσιολογικοί κατά τη διάρκεια της αιμορραγίας μετά την άμβλωση, αλλά αυτοί που είναι μεγαλύτεροι, αξίζουν μια συζήτηση με έναν γιατρό.

Τα συμπτώματα ζάλης, εφίδρωσης και ναυτίας κατά τη διάρκεια ή μετά από μια άμβλωση είναι συνηθισμένα. Ωστόσο, οι γυναίκες που αισθάνονται πολύ αδύναμες ή έχουν υψηλή θερμοκρασία θα πρέπει να μιλήσουν με τον γιατρό τους.

Συμπερασματικά

Οι αμβλώσεις οδηγούν στην επανεκκίνηση του εμμηνορροϊκού κύκλου. Στις περισσότερες γυναίκες η περίοδος επανέρχεται 4-8 εβδομάδες μετά από μια άμβλωση. Εάν δεν αρχίσει μετά από 8 εβδομάδες (αφού έχει γίνει η άμβλωση) ή δεν επιστρέψει στο κανονικό μετά από 3 μήνες, είναι απαραίτητη η επίσκεψη στον γιατρό. Η αιμορραγία μετά την άμβλωση είναι φυσιολογική. Εάν είναι πολύ βαριά, συνεχίζεται για περισσότερο από 2 εβδομάδες ή περιέχει θρόμβους αίματος μεγαλύτερους από το μέγεθος που έχει ένα λεμόνι, η γυναίκα θα πρέπει να μιλήσει στο γιατρό της.

Διάβασε ακόμα: Άστατη περίοδος; 5 συμπτώματα και η ερμηνεία τους

Διάβασε ακόμα: Τα 10 χαρακτηριστικά μιας "ισορροπημένης" γυναίκας και μητέρας

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i