7 πράγματα που δεν ήξερες για τους φακούς επαφής

Όσα πρέπει να γνωρίζεις για τους φακούς επαφής.

06.04.2017

εχεις διαβασει

7 πράγματα που δεν ήξερες για τους φακούς επαφής

Οι φακοί επαφής είναι ο αόρατος τρόπος να βελτιωθεί η όραση. Αν όμως ανήκεις σε εκείνους που τους φορούν καθημερινά, γνωρίζεις ότι τους συνοδεύει μια σχετική ταλαιπωρία. Το να χάσεις ή να σου χαλάσει ο ένας όταν είσαι σε ταξίδι θα μπορούσε να σημαίνει διακοπές με το ένα μάτι και το να βρεθείς χωρίς διάλυμα μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή. Και, φυσικά, κάθε χρήστης φακών επαφής έχει αναπόφευκτα τρομοκρατήσει κάποιον χώνοντας το δάχτυλο μέσα στο μάτι του για να διορθώσει το φακό. Κι αφού τους φοράς που τους φοράς, θέλεις να μάθεις μερικά πραγματάκια παραπάνω για τους φακούς σου;

1. Ο λόγος για τους οποίους τους νιώθεις ξηρούς στο τέλος της μέρας είναι επειδή έχουν μαζέψει αλάτι!

Πολλοί χρήστες φακών επαφής διαμαρτύρονται για ξηρότητα στο τέλος της μέρας, αυτό όμως δεν συμβαίνει επειδή οι φακοί τους είναι πραγματικά ξηροί. Συμβαίνει επειδή είναι υπέρτονοι. Τα φυσικά δάκρυα των ματιών σου γεμίζουν όλη τη μέρα τους φακούς σου με άλατα και καθώς το νερό εξατμίζεται σταδιακά από τα μάτια σου, ένα μέρος από αυτό το αλάτι μένει επάνω τους.

2. Ένας τρόπος να καθαριστούν είναι να… κλάψεις!

Αν και τα δάκρυα είναι αλμυρά, αυτά που κυλούν όταν κλαις έχουν λιγότερο αλάτι από όσα παραμένουν μέσα στα μάτια σου. Έτσι, όταν κλαις, διαταράσσεται και πάλι η ισορροπία του αλατιού στα μάτια, μόνο που τώρα γίνεται προς την αντίθετη κατεύθυνση. Με αυτό τον τρόπο οι φακοί γίνονται λιγότερο «αλμυροί», γι’ αυτό και τους νιώθεις παράξενα. Φυσικά, το κλάμα ερεθίζει συνολικά τα μάτια και το να έχεις μέσα τους ένα ξένο σώμα όπως είναι ο φακός επαφής δεν βοηθάει.

3. Οι ημερήσιοι φακοί επαφής είναι καλύτεροι για την υγεία των ματιών

Στο εμπόριο κυκλοφορούν διάφοροι τύποι φακών επαφής – ανάμεσά τους ημερήσιοι, άλλοι που πρέπει να αλλάζονται δυο φορές την εβδομάδα και άλλοι κάθε μήνα. Μολονότι πολλοί προτιμούν εκείνους που κρατούν περισσότερο καιρό, οι ημερήσιοι φακοί είναι πιο ασφαλείς. Επειδή τους πετάς στο τέλος της ημέρας δεν χρειάζεσαι θήκη για να τους αποθηκεύεις –και ο χώρος μέσα στη θήκη είναι εκεί που είναι πιο πιθανό να αναπτυχθούν μικρόβια τα οποία μπορεί να προσβάλουν τα μάτια. Έτσι, οι ημερήσιοι φακοί προκαλούν λιγότερες μολύνσεις.

4. Υπάρχουν φακοί επαφής που μπορείς να φοράς τη νύχτα για να βελτιώσεις τα μάτια σου

Ακούγεται σαν είδηση που έρχεται από το μέλλον: φοράς φακούς επαφής τη νύχτα και ξυπνάς με τέλεια όραση το πρωί! Ωστόσο αυτή η διαδικασία ανασχηματισμού του κερατοειδή, η ορθοκερατολογία, υπάρχει εδώ και χρόνια. Ένας φακός ορθοκερατολογίας ανασχηματίζει την καμπυλότητα του κερατοειδή στη διάρκεια της νύχτας, διορθώνοντας τη μυωπία και ο κερατοειδής διατηρεί το σχήμα για όλη τη μέρα. Η διαδικασία συστήνεται για παιδιά και νεαρούς ενήλικες που η όρασή τους εξακολουθεί να αλλάζει και είναι αποτελεσματική μόνο σε μέτρια μυωπία. Συστήνεται σε ανθρώπους που δεν τους αρέσει να φοράνε φακούς επαφής και γυαλιά ή που δεν θα πρέπει να φοράνε φακούς (οι κολυμβητές, για παράδειγμα, μπορεί να κολλήσουν μικρόβια στα μάτια τους όταν κολυμπάνε με φακούς επαφής).

Editor's Picks

Περισσότερα από Υγεία

Best of network

#shapegreece