Τερηδόνα, ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα: Συχνά προβλήματα δοντιών και η αντιμετώπιση

Ποια είνα τα πιο συχνά προβλήματα δοντιών; Πώς θα τα αναγνωρίσεις και πώς θα τα αποφύγεις;

χαμόγελο δόντια istock

Συνεργάστηκε o Παναγιώτης Δέδες, χειρoυργός οδοντίατρος MSc, επιστημονικός υπεύθυνος των οδοντιατρικών κέντρων Medent/iatroaesthetics (www.medent.gr).

Η τερηδόνα είναι ένα από τα πιο συχνά προβλήματα δοντιών που αντιμετωπίζουμε. Αλλά δεν είναι το μοναδικό. Τα καλά νέα είναι ότι με την τακτική επίσκεψη στον οδοντίατρο και την καλή υγιεινή των δοντιών, μπορούμε να τα αποφύγουμε όλα!

Τερηδόνα

Πάθηση που καταστρέφει την αδαμαντίνη ή το σμάλτο (το εξωτερικό στρώμα) των δοντιών. Χωρίς θεραπεία, μπορεί να εισχωρήσει στην οδοντίνη και να καταστρέψει μέρος ή ολόκληρο το δόντι. ▶ Πώς θα την καταλάβεις: Δύσκολο να την αντιληφθείς στα αρχικά στάδια, καθώς εμφανίζεται με λευκά στίγματα στο δόντι, κοντά στη γραμμή των ούλων. Εάν αφεθεί, το σημείο με την τερηδόνα μπορεί να "μαυρίσει", ενώ όσο βαθύτερα προχωρά τόσο πιο πιθανό είναι να πονάς την ώρα που μασάς, όταν τρως ή πίνεις κάτι ζεστό ή κρύο. ▶ Πώς θα την αποφύγεις: Με σχολαστικό πλύσιμο των δοντιών. Καλό είναι επίσης να μην προτιμάς καραμέλες που κολλάνε στα δόντια, να μην τρως πολλά γλυκά και να μην πίνεις αναψυκτικά. Μετά την κατανάλωσή τους, βούρτσισε τα δόντια σου ή ξέπλυνε με άφθονο νερό το στόμα σου. ▶ Πώς αντιμετωπίζεται: Όταν η τερηδόνα είναι σε αρχικό στάδιο και δεν έχει δημιουργήσει κοιλότητα, τότε είναι εύκολο να απομακρυνθεί, ενώ αν δημιουργηθεί τρύπα, κλείνει με σφράγισμα.

12 κακές συνήθειες που χαλάνε τα δόντια σου

Λευκά δόντια με φυσικό τρόπο; Μπανανόφλουδα (δες πώς θα το κάνεις!)

Ουλίτιδα

Πρόκειται για φλεγμονή των ούλων που μπορεί να είναι ήπια ή πιο σοβαρής μορφής. Οι γυναίκες είμαστε πιο επιρρεπείς στην ουλίτιδα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και σε φάσεις της ζωής μας με ορμονικές διαταραχές, ενώ ένοχα θεωρούνται επίσης το κάπνισμα και η κακή διατροφή. ▶ Πώς θα την καταλάβεις: Τα πρώτα συμπτώματα είναι τα ερεθισμένα ούλα, που μπορεί να πρήζονται γύρω από ένα ή περισσότερα δόντια και να αιμορραγούν κατά το βούρτσισμα. Μπορεί επίσης να προκαλεί κακοσμία του στόματος. ▶ Πώς θα την αποφύγεις: Εκτός από το να βουρτσίζεις τακτικά τα δόντια σου, χρησιμοποίησε νήμα ή μεσοδόντιες βούρτσες για να απομακρύνεις πιο αποτελεσματικά και τα τελευταία υπολείμματα τροφών, τα οποία είναι υπεύθυνα για την ανάπτυξη βακτηρίων που προκαλούν ουλίτιδα. ▶ Πώς αντιμετωπίζεται: Ο καθαρισμός των δοντιών στον οδοντίατρο μπορεί να καταπολεμήσει αποτελεσματικά την ουλίτιδα. Πολλοί οδοντίατροι επίσης συνιστούν να μασουλάς σκληρά φρούτα και λαχανικά, π.χ. ένα μήλο ή ένα καρότο, καθώς έτσι γίνεται φυσικός καθαρισμός των δοντιών και ενδυνάμωση των ούλων.

Περιοδοντίτιδα

Μία πιο σοβαρή φλεγμονή των ούλων. Πρόκειται ουσιαστικά για βακτηριακή μόλυνση που μπορεί να επηρεάσει το περιδόντιο, τους ιστούς δηλαδή γύρω από το δόντι. Αν παραμείνει χωρίς θεραπεία, μπορεί το δόντι να αρχίσει να κουνιέται και να φύγει από τη θέση του. ▶ Πώς θα την καταλάβεις: Η χαρακτηριστική εικόνα της είναι η εμφανής υποχώρηση των ούλων. Επιπλέον, τα ούλα είναι πρησμένα, ερεθισμένα και ευαίσθητα και μπορεί να πονάς όταν τρως ακόμα και μαλακές τροφές. ▶ Πώς θα την αποφύγεις: Με καλή στοματική υγιεινή, προφανώς, αλλά και με το να μην αμελείς μικρά προβλήματα στο στόμα σου (ένα δόντι που πονάει, ούλα που ματώνουν) ώστε να προλάβεις μια κατάσταση πριν αυτή επιδεινωθεί. ▶ Πώς αντιμετωπίζεται: Απαιτεί σειρά θεραπειών από περιοδοντολόγο ώστε να μην προχωρήσουν περισσότερο τα συμπτώματα, ωστόσο η κατάσταση δε θεραπεύεται, αλλά διατηρείται σε ελεγχόμενο στάδιο, προστατεύοντας από την απώλεια των δοντιών.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i