Πώς μπορείς να βοηθήσεις σε μια έκτακτη ιατρική ανάγκη;

Έκτακτο περιστατικό: Τι θα έκανες αν ήσουν παρούσα σε μια έκτακτη ιατρική ανάγκη; Θα ήξερες πώς να διαχειριστείς την κατάσταση;

looking-for-signs-of-life-picture-id184649629 Credit:microgen

Δεν είναι απαραίτητο να έχεις ιατρική εκπαίδευση για να μπορείς να βοηθήσεις ένα συνάνθρωπό σου σε μια δύσκολη στιγμή μέχρι να φτάσει επαγγελματική βοήθεια. Οι παρακάτω οδηγίες μπορεί να σου φανούν πολύ χρήσιμες.

Πρώτα, κάλεσε ασθενοφόρο

Τηλεφώνησε στο 166 και ακολούθησε τις βασικές οδηγίες που θα σου δοθούν μέχρι να έρθει ασθενοφόρο. Επίσης, ρώτησε αν υπάρχει γιατρός ή νοσοκόμα τριγύρω.

Μοίρασε τη βοήθεια

Ανάθεσε καθήκοντα στους παρευρισκομένους ακόμα κι αν δεν τους γνωρίζεις και μη φοβάσαι ότι φέρεσαι αυταρχικά. Θα χρειαστεί ενδεχομένως να φέρει κάποιος νερό, μία καραμέλα για την περίπτωση υπογλυκαιμίας, μια κουβέρτα ή ένα παλτό, να καθησυχάσει κάποιος άλλος ένα μικρό παιδί ή έναν ηλικιωμένο.

Στα έκτακτα περιστατικά αναζητάμε έναν ηγέτη και ρόλους. Ανάθεσε στους γύρω σου καθήκοντα χωρίς να περιμένεις να προσφερθούν εθελοντικά.

Διάβασε επίσης: Μάθε ΚΑΡΠΑ και καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση και σώσε μια ζωή!

Μίλα σιγά

Ειδικά σε δύσκολες καταστάσεις, οι άνθρωποι έχουν ανάγκη από ψυχραιμία και η δική σου ήρεμη συμπεριφορά μπορεί να βοηθήσει σημαντικά. Μείωσε την ένταση μιλώντας σταθερά και με ελεγχόμενο τόνο φωνής. Αυτό θα επιτρέψει να πάρεις καλύτερες αποφάσεις και θα βοηθήσει τους γύρω σου να νιώθουν πιο επαρκείς για να συμμετέχουν και να βοηθήσουν.

Προσπάθησε να κατανοήσεις τι συμβαίνει

Το να μπορείς να εξηγήσεις με δυο λόγια στους γιατρούς στο τηλέφωνο τι συμβαίνει θα βοηθήσει να κερδηθεί πολύτιμος χρόνος. Ρώτησε τον τραυματία αν έχει κάποιο πρόβλημα υγείας, όπως διαβήτη ή καρδιά. Μάθε την ηλικία του, αν πονάει κάπου και αν θυμάται τι συνέβη και ενημέρωσε την ομάδα του 166 ή τους αστυνομικούς όταν φτάσουν στη σκηνή.

Κάνε ό,τι μπορείς

Μη φοβάσαι να εμπλακείς επειδή «δεν ξέρεις» τι να κάνεις. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε όλοι: Μείνε δίπλα στον άνθρωπο που έχει το πρόβλημα, βεβαιώσου ότι δε θα μετακινηθεί και μίλα του καθησυχαστικά εφόσον έχει τις αισθήσεις του.

Σκέπασέ τον με ένα παλτό ή ένα μπουφάν αν κάνει κρύο και, αν βρίσκεστε στο δρόμο, βάλε τρίγωνο ή κάποιο άλλο μέσο προειδοποίησης για τα αυτοκίνητα που έρχονται.

The Mamagers Update:

H αξία του να μάθουμε στα παιδιά να λένε «παρακαλώ», «ευχαριστώ» και «καλημέρα»

Ο μύθος του «καλού» Έλληνα γονιού

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i