Q+A «Είμαι 37 χρονών, μπορώ να κάνω το εμβόλιο για τον HPV; Έχει νόημα και είναι όντως ασφαλές;»

Το εμβόλιο HPV για τον καρκίνο του τραχήλου περιλαμβάνεται στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών.

Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας

Εδώ στην Ελλάδα, όπως και σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπάρχει η σύσταση για HPV εμβολιασμό των κοριτσιών από ηλικία 9 ετών και άνω, ενώ γενικότερα συνιστάται σε γυναίκες μέχρι την ηλικία των 26 ετών.

Μπορεί όμως μια μεγαλύτερη γυναίκα να ωφεληθεί κάνοντας το εμβόλιο σε κάθε ηλικία;

«Σύμφωνα με τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (“9 ετών και άνω”, χωρίς ανώτερο όριο ηλικίας), αλλά και σύμφωνα με την αντίστοιχη σύσταση στις ΗΠΑ (“9 έως και 45 ετών”), μια γυναίκα έχει να κερδίσει προστασία έναντι μιας HPV μόλυνσης αν κάνει το εμβόλιο, ανεξαρτήτως της ηλικίας της. Και αυτό γιατί το υπάρχον HPV εμβόλιο είναι εννεαδύναμο, δηλαδή προστατεύει από τη μόλυνση από 9 διαφορετικούς τύπους του ιού. Δεδομένου, λοιπόν, ότι συνήθως μια γυναίκα μολύνεται από 1-2 HPV τύπους, μπορεί δε να επαναμολυνθεί από τύπους που είχε στο παρελθόν και εν τω μεταξύ είχε απαλλαγεί από αυτούς, η προστασία που θα της παρέχει ο εμβολιασμός, τουλάχιστον μέχρι την ηλικία των ~50 ετών, είναι σημαντική» απαντά ο Θεόδωρος Αγοραστός, καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας, ΑΠΘ, πρόεδρος Ελληνικής HPV Εταιρείας.

Είναι ασφαλές το εμβόλιο HPV

«Όσο για την ασφάλεια, το HPV εμβόλιο που κυκλοφορεί σήμερα, σύμφωνα με όλους ανεξαιρέτως τους παγκόσμιους, διεθνείς και εθνικούς φορείς, είναι ασφαλές και αποτελεσματικό, είναι δε σε θέση να σώσει εκατομμύρια ζωές γυναικών. Αντιπροσωπεύει την πλέον ασφαλή και αποτελεσματική δυνατότητα πρωτογενούς πρόληψης από την 4η κατά σειρά συχνότητας κακοήθη νόσο των γυναικών παγκοσμίως, με τεράστιο νοσολογικό φορτίο και επιπτώσεις σε εκατομμύρια γυναίκες ανά τον κόσμο.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, χάρη κυρίως στον εμβολιασμό (κατά 85-90%) αλλά και στον προσυμπτωματικό έλεγχο (15-10%), υπολογίζεται ότι θα μπορέσει να εξαλειφθεί αυτή η νόσος παγκοσμίως μέσα σε έναν αιώνα. Στην Ελλάδα υπάρχουν όλες οι απαραίτητες συστάσεις από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και ο λόγος που δεν είναι επαρκής μέχρι στιγμής η εμβολιαστική κάλυψη του γυναικείου πληθυσμού είναι η παραπληροφόρηση, οι προκαταλήψεις και οι απαράδεκτες ψευδοπαγανιστικές αντιλήψεις του λεγόμενου αντιεμβολιαστικού κινήματος. Το ποσοστό όμως των νέων κοριτσιών που εμβολιάζονται αυξάνεται καθημερινά, με τη συμβολή των παιδιάτρων, γυναικολόγων, γενικών ιατρών και άλλων επαγγελματιών υγείας στη χώρα μας, έτσι ώστε και στην Ελλάδα να μπορέσουμε να φτάσουμε μαζί με τις άλλες προηγμένες χώρες σε 20-30 χρόνια στον αναμενόμενο στόχο, δηλαδή στην εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Παράλληλα, σημαντικός είναι και ο εμβολιασμός των αγοριών και ανδρών, γιατί ο HPV δεν κάνει διακρίσεις μεταξύ ανδρών και γυναικών και όχι μόνο προσβάλλει και τους άνδρες, αλλά προξενεί και σ’ αυτούς τόσο καλοήθεις (κονδυλώματα) όσο και κυρίως κακοήθεις παθήσεις (π.χ. καρκίνος του στοματοφάρυγγα, του πρωκτού, του πέους κ.ά.)».

Διάβασε επίσης: Από τι προκαλείται ο καρκίνος, συμπτώματα και όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Διάβασε επίσης: HPV και καρκίνος του τραχήλου: 5 ερωτήσεις και απαντήσεις

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i