Q+A Οσφυαλγία: Ο πόνος στη μέση προτιμά τις γυναίκες

Το ήξερες πως περίπου 1 στους 3 ανάμεσά μας θα παρουσιάσει στη ζωή του ένα περιστατικό οσφυαλγίας, πόνο στη μέση δηλαδή.

Πονάει η μέση μου

Συνεργάστηκε η Τριανταφυλλιά Δήμου, MD, Therapy specialist, Pain and personal care unit (therapiaspecialists.com) Η οσφυαλγία είναι μια πολύ συχνή πάθηση – ίσως την γνωρίζεις περισσότερο ως "πόνο στη μέση". Μάθε τι είναι, σε τι οφείλεται και -κυρίως- πώς αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά ώστε να μπορείς να ζεις μια πλήρη καθημερινότητα, να γυμνάζεσαι, να χορεύεις και να απολαμβάνεις τις αγαπημένες σου δραστηριότητες.

Τι είναι η οσφυαλγία και πόσο συχνά παρουσιάζεται

Η οσφυαλγία, δηλαδή ο πόνος στη μέση που συχνά αντανακλά στους γλουτούς ή συνοδεύεται από ισχιαλγία (πόνο στα ισχία), αποτελεί πολύ συχνό πρόβλημα υγείας σε όλες τις ηλικίες. Σύμφωνα με μελέτες, το 65-80% του πληθυσμού θα παρουσιάσει τουλάχιστον ένα επεισόδιο οσφυαλγίας κατά τη διάρκεια της ζωής. Στην πρόσφατη πανελλήνια επιδημιολογική έρευνα για τις ρευματικές παθήσεις (μπορείς να τη διαβάσεις εδώ) που οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε από το Ελληνικό Ίδρυμα Ρευματολογικών Ερευνών, φάνηκε πως η οσφυαλγία αφορά στο 11% των ενηλίκων της χώρας μας. Μάλιστα είναι σημαντικά συχνότερη στις γυναίκες συγκριτικά με τους άντρες, ενώ η συχνότητά της αυξάνει σημαντικά με την πρόοδο της ηλικίας. Αυτό που είναι σημαντικό να θυμάσαι είναι πως ο πόνος στη μέση αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά και δεν χρειάζεται να υποφέρεις ή να υποβιβάζεις την καθημερινότητά σου.

Τα συμπτώματα της οσφυαλγίας

Ο πόνος στη μέση είναι το σημαντικότερο και ανάλογα με το σημείο στη σπονδυλική στήλη που εντοπίζεται το πρόβλημα μπορεί να τον νιώθεις πιο έντονο όταν κάθεσαι ή όταν κινείσαι. Η οσφυαλγία μπορεί να είναι οξεία, που σημαίνει πως ο πόνος διαρκεί λιγότερες από 6 εβδομάδες (και αυτό είναι η πιο συνηθισμένη εκδοχή) ή υποξεία (πόνος για 6-12 εβδομάδες) ή χρόνια (πόνος για πάνω από 12 εβδομάδες).

Σε τι οφείλεται

Καθώς πρόκειται για μια πολύ συχνή πάθηση που αφορά άντρες και γυναίκες κάθε ηλικίας είναι δύσκολο να απομονώσουμε ορισμένα μόνο αίτια. Μπορεί να είναι από τη λάθος στάση σώματος μέχρι την εμμηνόπαυση και από μηχανικούς λόγους (π.χ. έναν τραυματισμό) μέχρι αυτοάνοσα και ρευματικά νοσήματα. Ο ειδικός θα διερευνήσει τα αίτια με ειδικές εξετάσεις και με την κλινική εξέταση και θα καταλήξει στην θεραπεία που ταιριάζει και θα είναι πιο αποτελεσματική. Πολλοί ασθενείς με οσφυαλγία αντιμετωπίζονται συντηρητικά. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις που δεν ανταποκρίνονται ικανοποιητικά στη συντηρητική αγωγή.

Η πιο σύγχρονη θεραπεία για την οσφυαλγία

Εφόσον ο πόνος οφείλεται στην εκφύλιση των σπονδυλικών αρθρώσεων, η διαδερμική νευρόλυση με τη χρήση ραδιοσυχνοτήτων θεωρείται πλέον αποδεδειγμένα ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισης. Τα συμπτώματα μπορεί να μειωθούν ή ακόμη και να εξαφανιστούν μετά από θερμική νευρόλυση με ραδιοσυχνότητες (Radofrequency Ablation – RFA) των μικρών αισθητικών νεύρων που βρίσκονται κοντά στις σπονδυλικές αρθρώσεις. Πρόκειται για μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδο με στόχο την καταστροφή νευρικών κυττάρων μέσω της εφαρμογής ηλεκτρικού πεδίου πάνω σε κάποιο ιστό. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η απονεύρωση (με θερμοκαυτηρίαση ή ψυχρό πεδίο). Το αποτέλεσμα είναι η ανακούφιση του πόνου στη μέση. Η διαδερμική νευρόλυση με χρήση ραδιοσυχνοτήτων έχει εξελιχθεί σε μεγάλο βαθμό τα τελευταία χρόνια. Πλέον υπάρχουν σύγχρονα μηχανήματα τα οποία στα χέρια έμπειρου και εξειδικευμένου προσωπικού είναι ικανά να εντοπίσουν και να εξαλείψουν εστίες χρόνιου πόνου, όπως στην περίπτωση της οσφυαλγίας. Μια νεότερη, ειδική τεχνική νευρόλυσης με ραδιοσυχνότητες που έχει χρησιμοποιηθεί στην αντιμετώπιση της οσφυαλγίας είναι το λεγόμενο "Cool-RF", όπου το ηλεκτρόδιο που δημιουργεί το συνεχές ηλεκτρικό πεδίο διατηρεί χαμηλή θερμοκρασία. Η Cool-RF αποτελεί αναγνωρισμένη μέθοδο θεραπείας για τον πόνο που προέρχεται από τη σπονδυλική στήλη. Η τεχνική αυτή εξασφαλίζει μεγαλύτερη περιοχή εφαρμογής της θεραπείας, γεγονός που αυξάνει την ακρίβεια και μειώνει τον κίνδυνο βλάβης των παρακείμενων ιστών. Στην Cool-RF, ενώ θερμαίνεται ο νευρικός ιστός, νερό κυκλοφορεί μέσω της συσκευής, δημιουργώντας μια περιοχή θεραπείας μεγαλύτερη από την παραδοσιακή θεραπεία νευρόλυσης με ραδιοσυχνότητας. Παράλληλα, η ενέργεια που παρέχουν οι ραδιοσυχνότητες, στοχεύει στα νεύρα που προκαλούν πόνο, προστατεύοντας την υπερβολική αύξηση της θερμοκρασίας και την καταστροφή των γειτονικών ιστών.

Πότε θα δω αποτέλεσμα;

Η παραπάνω θεραπευτική μέθοδος προσφέρει γρήγορη εφαρμογή, είναι μη επεμβατική και δεν απαιτεί γενική αναισθησία. Ο χρόνος αποκατάστασης είναι μικρός, υπάρχει σαφής μείωση ή και υποχώρηση του πόνου, βελτίωση της κινητικότητας και μειωμένη ανάγκη χρήσης αναλγητικών φαρμάκων. Πολλοί ασθενείς παρατηρούν βελτίωση της συμπτωματολογίας μόλις μέσα σε μία εβδομάδα από την εφαρμογή της μεθόδου. Διάβασε επίσης: Πόνος στην πύελο: Τι σημαίνουν οι "κράμπες" μετά το σεξ και τι βοηθάει Διάβασε επίσης: Πόνος στη μέση ή τον ώμο: Ποιες ασκήσεις θα σε βοηθήσουν και τι να αποφύγεις

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i