Ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου: Τα συμπτώματα και η θεραπεία

Η ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου του γονάτου είναι ένας συχνός τραυματισμός. Στην επέμβαση αυτή υποβλήθηκε με επιτυχία ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Ν. Ανδρουλάκης μετά από τραυματισμό του.

πόνος γόνατο istock

Από τον Εμμανουήλ Μπριλάκη, Ορθοπαιδικό Χειρουργό – Αθλητίατρο, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Αναπληρωτή Διευθυντή της Γ’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ, Επιστημονικό συνεργάτη περιοδικού Shape, www.BrilakisOrthopaedics.gr

Ένας από τους πιο συνηθισμένους τραυματισμούς στο γόνατο είναι η ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου. Εμφανίζεται σε μεγαλύτερη συχνότητα σε αθλητές που συμμετέχουν σε υψηλών απαιτήσεων αθλήματα και χαρακτηρίζονται από επιταχύνσεις, επιβραδύνσεις, απότομες αλλαγές κατεύθυνσης και άλματα. Σήμερα είναι γνωστό ότι η χειρουργική αποκατάσταση της ανατομίας του τραυματισμένου συνδέσμου, είναι η σωστή αντιμετώπιση. Ο εξειδικευμένος ορθοπαιδικός χειρουργός Εμμανουήλ Μπριλάκης θα σχηματίσει το προφίλ του ασθενή και τη σοβαρότητα του τραυματισμού, και θα προτείνει μια εξειδικευμένη αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ποια είναι τα αίτια για τη ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου;

Ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος τραυματίζεται όταν ο σύνδεσμος δεχτεί περισσότερη ενέργεια από ότι μπορεί να απορροφήσει κατά τη διάρκεια κάποιου στροφικού τραυματισμού. Κάποιοι πιθανοί τρόποι μπορεί να είναι: Απότομη αλλαγή κατεύθυνσης Λανθασμένη προσγείωση μετά από άλμα Άμεση επαφή ή σύγκρουση Τα συμπτώματα στη ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου Κατά τη στιγμή του τραυματισμού του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου, μπορεί να ακουστεί ένας χαρακτηριστικός ήχος και εκείνη τη στιγμή ο ασθενής να νιώσει ότι χάνει τον έλεγχο κάτω από το γόνατο. Τα συνήθη συμπτώματα είναι: Πόνος και πρήξιμο Απώλεια του εύρους κίνησης Δυσκολία και πόνος κατά τη βάδιση Υπάρχουν, όμως, και περιπτώσεις στις οποίες δεν υπάρχει οξύς πόνος ούτε οίδημα και ο ασθενής απλά έχει το αίσθημα της αστάθειας του γόνατος.

Πώς γίνεται η διάγνωση για τη ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου;

Η διάγνωση της ρήξης είναι κλινική και γίνεται με φυσική εξέταση αφού αυτό το επιτρέπει η εμπειρία του ορθοπαιδικού χειρουργού, που είναι ειδικός στις αθλητικές κακώσεις. Η διάγνωση επιβεβαιώνεται με μαγνητική τομογραφία.

Η αντιμετώπιση της ρήξης πρόσθιου χιαστού συνδέσμου

Η θεραπεία για τη ρήξη του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου ποικίλλει ανάλογα με τις ανατομικές ανάγκες του ασθενή αλλά και το επίπεδο των καθημερινών του δραστηριοτήτων. Συντηρητική αντιμετώπιση Δεν συστήνεται. Απευθύνεται σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας με ήδη εγκατεστημένη αρθρίτιδα.

Χειρουργική αντιμετώπιση

Η επιλογή της χειρουργικής τεχνικής ποικίλλει ανάλογα με τα χαρακτηριστικά κάθε ασθενή. Συνήθως όμως, η χειρουργική αποκατάσταση γίνεται με αρθροσκοπική συνδεσμοπλαστική του προσθίου χιαστού. Αποτελεί την πιο σύγχρονη προσέγγιση, κατά την οποία ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος που έχει υποστεί ρήξη αντικαθίσταται με ένα νέο μόσχευμα το οποίο λαμβάνεται από κάποιο άλλο σημείο του γόνατος. Η τεχνική αυτή είναι απαιτητική αλλά είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η εμπειρία του ορθοπαιδικού χειρουργού μπορεί να ελαχιστοποιήσει και να εξαλείψει όλες τις πιθανές επιπλοκές που θα παίξουν ρόλο στην αποκατάσταση.

Αποκατάσταση & Back in Action

To καινοτόμο ειδικό μηχάνημα Back in Action αξιολογεί την κατάσταση του ασθενή μετεγχειρητικά και συμβάλλει στην ασφαλή επιστροφή του στις αθλητικές δραστηριότητες. Η συσκευή αυτή αξιολογεί την απόδοση των κάτω άκρων του ασθενή με αποτέλεσμα να σχεδιαστεί το κατάλληλο πλάνο αποκατάστασης, ώστε να επιστέψει πλήρως στις αθλητικές του δραστηριότητες.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i