Ροχαλητό: Σε τι οφείλεται και ποια είναι η θεραπεία για το ροχαλητό

Το ροχαλητό είναι μια δυσάρεστη κατάσταση που μπορεί να σχετίζεται με συγκεκριμένα προβλήματα υγείας. Ποια είναι η πιθανή θεραπεία για το ροχαλητό;

ύπνος ροχαλητό tommaso79

Από τη δρα Ανατολή Παταρίδου, χειρουργό ωτορινολαρυγγολόγο κεφαλής-τραχήλου, παιδο-ΩΡΛ, επιστημονική συνεργάτιδα Νοσοκομείου «Υγεία - Μητέρα» (pataridou.gr).

Το ροχαλητό συνήθως προκαλείται ως συνέπεια μιας απόφραξης στον ανώτερο αεραγωγό, δηλαδή στη μύτη, στο φάρυγγα και το λάρυγγα. Το συνηθισμένο πρόβλημα είναι ένα ανατομικό εμπόδιο. Μπορεί για παράδειγμα να φταίει το στραβό διάφραγμα, οι μεγάλες ρινικές κόγχες ή οι αμυγδαλές. Άλλη πιθανή αιτία είναι η υπερτροφική ρίζα της γλώσσας. Ενώ σε κάποιες περιπτώσεις πρόκειται για ανατομικές παραλλαγές στο σχήμα της επιγλωττίδας και μεγάλες κύστεις στο λάρυγγα ή στο ρινοφάρυγγα που φράζουν τη δίοδο του αέρα. Όταν συμβαίνει αυτό, προκαλείται ο ενοχλητικός ήχος κατά την αναπνοή που μεταξύ μας αποκαλούμε ροχαλητό.

Σε τι οφείλεται;

Οι διατροφικές συνήθειες, π.χ. βαρύ βραδινό γεύμα ή η υψηλή κατανάλωση αλκοόλ, μπορεί να αυξήσουν τις πιθανότητες να ροχαλίζει κάποιος στον ύπνο του. Άλλοι παράγοντες που παίζουν ρόλο είναι το κάπνισμα και η παχυσαρκία. Μια ίωση ή η ρινίτιδα μπορεί επίσης να ευθύνονται για ροχαλητό, η κατάσταση όμως θα είναι παροδική. Εκτός από τα παραπάνω, ανατομικά προβλήματα και οργανικές διαταραχές που ξεκινούν από τη μύτη και φτάνουν έως το θυρεοειδή αδένα ή ακόμα και μέχρι το στομάχι (βλ. γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση) αποτελούν επίσης παράγοντες που συνδέονται με το ροχαλητό.

Υπάρχει θεραπεία για το ροχαλητό;

Η έγκαιρη χειρουργική αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλούν το ροχαλητό προλαμβάνουν το σύνδρομο υπνικής άπνοιας, κάτι που αφορά μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων που ροχαλίζουν. Τα τελευταία χρόνια η εξέλιξη στον τομέα της ωτορινολαρυγγολογίας, χάρη στη χρήση των ενδοσκοπικών τεχνικών και την εφαρμογή της ρομποτικής χειρουργικής, οδήγησε σε θεαματική βελτίωση της αποκατάστασης των ασθενών με ροχαλητό και άπνοια. Με την επέμβαση παύει να υφίσταται η αυξημένη αντίσταση στον ανώτερο αεραγωγό και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αποκατάσταση της σωστής οξυγόνωσης του οργανισμού. Ο ωτορινολαρυγγολόγος (ΩΡΛ) είναι ο πλέον κατάλληλος για να κρίνει αν το ροχαλητό οφείλεται σε ανατομικό πρόβλημα των αεραγωγών και, σε περίπτωση που ισχύει κάτι τέτοιο, ο μόνος που μπορεί να δώσει λύση στο ενοχλητικό, αλλά και επικίνδυνο αυτό πρόβλημα.

Διάβασε επίσης: 6 εύκολες συμβουλές για καθαρή αναπνοή από την ΩΡΛ Ανατολή Παταρίδου

Διάβασε επίσης: Ο καλός ύπνος μπορεί να νικήσει (και να προλάβει) το κρυολόγημα (το ήξερες;)

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i