Στη μάχη του κορονοϊού: Διάβασε τι λέει η λοιμωξιολόγος και αντιπρόεδρος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν ριχτεί στη μάχη του κορονοϊού και μας συμβουλεύουν.

portrait-by-the-window-of-doctor-woman-wearing-protective-mask-and-picture-id1211938018 Eva Blanco

Στη μάχη του κορονοϊού έχουν ριχτεί όχι μόνο οι γιατροί των δημόσιων νοσοκομείων αλλά η μεγάλη πλειοψηφία τους. Την παρακάτω ανάρτηση έκανε στο Facebook, στο λογαριασμό της οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα, η Ελένη Κάκαλου, λοιμωξιολόγος και αντιπρόεδρος του ΔΣ της οργάνωσης που μάχεται στην πρώτη γραμμή εναντίον του #Covid19.

Στη μάχη του κορονοϊού: Αυτό που πρέπει όλοι να κάνουμε

«Εδώ και 5 μέρες έχω ξεκινήσει να εργάζομαι στο νοσοκομείο «Σωτηρία» με μία καταπληκτική ομάδα. Ετοιμαζόμαστε για την επερχόμενη «πρόσκρουση» και ήδη νοσηλεύουμε ασθενείς με κορονοϊό COVID-19. Προχθές έκανα την πρώτη μου εφημερία σε πτέρυγα με ασθενείς.

Σας παρακαλούμε πολύ ακούστε τις οδηγίες των ειδικών. Σας λένε αλήθεια. Τώρα δεν είναι ώρα για την άποψη του καθενός παρά μόνον της επιστήμης. Σταματήστε να διακινείτε ανακριβείς πληροφορίες και να εκφράζετε άποψη για πράγματα που δεν στηρίζονται σε εμπεριστατωμένη γνώση. Αυτή τη στιγμή απαιτείται υπευθυνότητα, σοβαρότητα, κοινωνική αλληλεγγύη και τεκμηριωμένη γνώση.

Βλέπετε, τα λοιμώδη νοσήματα που μεταδίδονται εύκολα με σταγονίδια και αερογενώς είναι τα πιο «δημοκρατικά» νοσήματα. Όχι ακριβώς βέβαια... Γιατί ενώ δικαίως ανησυχούμε για τους δικούς μας ανθρώπους, ειδικά τους ηλικιωμένους και τους ήδη ασθενείς, είναι σημαντικό να σκεφτούμε ότι οι πολίτες πιο αδύναμων χωρών, οι ήδη ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως οι πρόσφυγες, οι φυλακισμένοι, οι άστεγοι, αλλά και οι επαγγελματίες υγείας , οι οδηγοί ταξί, οι διανομείς και πολλοί άλλοι είναι πολύ πιο εκτεθειμένοι στον κίνδυνο.

Στην Ελλάδα ελήφθησαν νωρίς τα σωστά μέτρα με βάση επιδημιολογικά στοιχεία γιατί το σύστημα υγείας της χώρας μπορεί να αντέξει ως ένα όριο, όχι παραπάνω. Ο μόνος τρόπος να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για όλους, είναι πριν σκεφτούμε τον εαυτό μας, όπως συνήθως κάνουμε, να σκεφτούμε τους άλλους.

Σαν την ύβρη στο αρχαίο δράμα, αυτή η πανδημία μας δείχνει ότι η όποια ανευθυνότητα στην προσέγγιση και διαχείριση της κατάστασης, η αλαζονεία, η ημιμάθεια ή η άρνηση να εμβαθύνουμε στα πράγματα μπορεί να αποβεί καταστροφική.

???? Μείνετε ψύχραιμοι και στο σπίτι τις επόμενες εβδομάδες.

???? Μην παραπονιέστε.

???? Δείξτε κατανόηση και σύνεση.

Όλα θα πάνε καλά.

Με σοβαρότητα και ευθύνη».

Διάβασε επίσης: Έλληνας γιατρός στη Βρετανία μιλά για τη διαχείριση του κορονοϊού

Διάβασε επίσης: Τι είναι η ανοσία της αγέλης; Γιατί η Βρετανία τη συζητά ως προστασία από τον κορονοϊό;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i