Σύνδρομο Sjögren: Δεν ξέρω πώς προφέρεται, αλλά ξέρω πως είναι το 2ο πιο κοινό αυτοάνοσο

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Sjögren μάθε τα βασικά του συμπτώματα.

γυναίκα σκέψεις filadendron

Το σύνδρομο Sjögren είναι το δεύτερο πιο κοινό συστηματικό αυτοάνοσο νόσημα μετά τη ρευματοειδή αρθρίτιδα. Μάθε εδώ κάποια βασικά δεδομένα, όπως τα επισημαίνει η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Sjogren στις 23 Ιουλίου.

7 facts για το σύνδρομο Sjögren

#1

Παρότι είναι το δεύτερο σε συχνότητα αυτοάνοσο, δεν αναγνωρίζεται εύκολα και γρήγορα τόσο από την ιατρική κοινότητα όσο και από τους ίδιους τους ασθενείς. Γι' αυτό και περίπου το 75% των ασθενών με το σύνδρομο Sjögren θεωρείται πως δεν έχει ακόμα διαγνωστεί.

#2

Σύμφωνα με το Sjogren Europe, του οποίου η ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. είναι ιδρυτικό μέλος και εκπροσωπείται στο Διοικητικό Συμβούλιο, το 2012 ο μέσος εκτιμώμενος χρόνος διάγνωσης ενός ασθενή ήταν σχεδόν 6 χρόνια. Σήμερα, ο μέσος χρόνος διάγνωσης είναι 2,8 χρόνια.

#3

Γυναικεία υπόθεση. Αν και το σύνδρομο Sjögren μπορεί να προσβάλλει οποιαδήποτε ηλικία, είναι συχνότερο στις γυναίκες μέσης ηλικίας και η αναλογία γυναικών προς άνδρες είναι 9:1. Στις ΗΠΑ, προσβάλει περίπου το 1% των γυναικών, ποσοστό παρόμοιο με αυτό των γυναικών που πάσχουν από καρκίνο του μαστού.

#4

Στην Ελλάδα η συχνότητα του φτάνει το 1,5% των ενηλίκων σύμφωνα με πανελλήνια επιδημιολογική έρευνα για τις ρευματικές παθήσεις του Ελληνικού Ιδρύματος Ρευματολογίας.

#5

Τα συμπτώματα: Πολλοί ασθενείς εμφανίζουν ξηροφθαλμία, ξηροστομία, πόνο στις αρθρώσεις και κόπωση. Ωστόσο, η ασθένεια μπορεί επίσης να προκαλέσει άλλες σοβαρές επιπλοκές όπως χρόνιο πόνο, δυσλειτουργία οργάνων, νευροπάθεια και λέμφωμα. Ταξινομείται σε πρωτοπαθές και δευτεροπαθές, ανάλογα με το αν εμφανίζεται μόνο του ή σε συνδυασμό με άλλα νοσήματα. Στο δευτεροπαθές Sjogren, οι ασθενείς πριν να εκδηλωθεί το εν λόγω σύνδρομο πάσχουν ήδη και από άλλο νόσημα του συνδετικού ιστού, όπως π.χ. ρευματοειδή αρθρίτιδα ή συστηματικό ερυθηματώδη λύκο.

Διάβασε επίσης: Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Τα πρώτα συμπτώματα και 8 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις

Διάβασε επίσης: 8 facts για το σκληρόδερμα, το αυτοάνοσο που «προτιμά» τις γυναίκες

#6

Στο πλαίσιο της θεραπείας, χορηγούνται ανοσοτροποποιητικά φάρμακα ανάλογα με την κλινική έκφραση του συνδρόμου και τα όργανα τα οποία προσβάλει. Στο τμήμα της Παθολογικής Φυσιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ στο ΠΓΝΣ «Λαϊκό»παρακολουθείται μεγάλος αριθμός ασθενών με σύνδρομο Sjögren. Γίνεται ενεργός έρευνα και χρησιμοποιούνται όλα τα σύγχρονα πρωτόκολλα για την διάγνωση και θεραπεία του συνδρόμου. Επιπλέον διεξάγεται μεγάλο ερευνητικό πρόγραμμα για την νόσο με τον τίτλο HarmonicSS, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

#7

Ζήτησε βοήθεια: Μπορείς να καλέσεις τη Γραμμή Ψυχολογικής Υποστήριξης της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. τηλ. 210 8237 302, εργάσιμες ημέρες εκτός ΣΚ, και ώρες 10:00 – 20:00 ή να στείλεις

e-mail στο helpline@arthritis.org.gr & στο info@arthritis.org.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i