Τα μαγνητάκια στο ψυγείο προκαλούν τελικά καρκίνο; Αυτή είναι η αλήθεια

Μαγνητάκια στο ψυγείο: Προκαλούν τελικά καρκίνο; Πρέπει να τα πετάξεις; Ή απλά πρόκειται για έναν μύθο που ανακυκλώνεται;

shutterstock_254056777 By Gts

Μάλιστα, κυκλοφορεί εδώ και χρόνια μια υποτιθέμενη έρενυα από μία ομάδα ερευνητών του πανεπιστημίου του Πρίνστον (Princeton).

Η υποτιθέμενη έρευνα

Για αρκετούς μήνες τάιζαν δύο ομάδες ποντικών: στην πρώτη ομάδα το φαγητό τους προερχόταν από ένα ψυγείο ενώ στη δεύτερη από ένα ψυγείο που είχε αρκετά διακοσμητικά μαγνητάκια στην πόρτα του.

Ο σκοπός του πειράματος ήταν να προσδιορίσουν κατά πόσο η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία (η οποία προερχόταν από τους μαγνήτες της πόρτας του ψυγείου) επηρέαζε τα τρόφιμα. Τα αποτελέσματα υποτίθεται πως ήταν σοκαριστικά. Μετά από αυστηρές κλινικές μελέτες, η ομάδα των ποντικών που κατανάλωνε το φαγητό από το ψυγείο με τους μαγνήτες είχε περίπου 87% μεγαλύτερες πιθανότητες να αποκτήσει καρκίνο σε σχέση με την άλλη ομάδα ποντικών.

The Mamagers Update

Υπέροχα mini τυροψωμάκια έτοιμα σε 15 λεπτά

«Αν δεν φας θα σε πάρει ο παλιατζής» - είναι δυνατό να λέγονται αυτά ακόμη;

30 συμβουλές ζωής που έδωσε ο Χόρχε Μπουκάι στην κόρη του

Η αλήθεια:

Στο εν λόγω Πανεπιστήμιο δεν υπάρχει κανένα στοιχείο για την έρευνα. Το Πανεπιστήμιο ισχυρίστηκε ότι δεν έλαβε καμία τέτοια έρευνα χώρα στο δικό τους χώρο και ότι πρόκειται για φάρσα. Άλλες, επίσης, έρευνες σχετικά με το θέμα είναι ελλιπείς.

Επιπλέον, οι επιστήμονες αναφέρουν ότι στατικά μαγνητικά πεδία, όπως μαγνήτες ψυγείων, δεν δρουν στα μόρια. Όταν ένας μαγνήτης κολλάει σε ένα μεταλλικό σώμα, σχεδόν όλες οι «γραμμές δύναμης» διέρχονται στο μαγνητικό υλικό της πόρτας. Έτσι, είναι σχεδόν αδύνατον να επηρεάσουν ό,τι υπάρχει στο εσωτερικό του ψυγείου. Η πόρτα από μόνη της δρα σαν ασπίδα. Εκτός από το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο του ψυγείου, ο κινητήρας του ψυγείου περιορίζεται επίσης σε ένα μεταλλικό περίβλημα, το οποίο λειτουργεί ως μαγνητική θωράκιση.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: 6 πράγματα που συμβαίνουν όταν ΔΕΝ πίνεις αρκετό νερό

Ακόμα και στην πιο περίεργη περίπτωση των μικροκυμάτων, το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο, το οποίο εδώ επηρεάζει το φαγητό, δεν μπορεί να επηρεάσει και την χημική του σύσταση. Μπορεί να πρόκειται για ένα εναλλασσόμενο ηλεκτρομαγνητικό πεδίο, του οποίου η συχνότητα μπορεί να δονεί μόρια (με παραγωγή θερμότητας), αλλά ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ αυτή η συχνότητα που ευθύνεται για τη μεταφορά ατόμων στα μόρια και για αυτό το λόγο δεν μπορεί να αλλάξει τη σύστασή τους μετατρέποντάς τα σε καρκινικά.

Συμπέρασμα: Μην βιαστείς λοιπόν να πετάξεις ή να μετακομίσεις τα αγαπημένα σου μαγνητάκια από το ψυγείο, εκτός και αν βρίσκεσαι σε δίαιτα και δε θες να σου θυμίζουν συνεχώς με τους προορισμούς που δείχνουν τις διακοπές που πλησιάζουν.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i