Η ικανότητας όσφρησης μπορεί να κρύβει έναν μελλοντικό κίνδυνο εμφάνισης άνοιας;

Καθώς η αίσθηση της όσφρησής σου αρχίζει να υποχωρεί, είναι πιθανό να μεγαλώνουν οι πιθανότητες να αναπτύξεις άνοια, σύμφωνα με νέα έρευνα.

23 ημέρες πριν τα Χριστούγεννα By VGstockstudio

Μέσα σε μία πενταετή περίοδο, οι επιστήμονες εξέτασαν σχεδόν 3.000 ενήλικες ηλικίας από 57 έως 85 ετών, ζητώντας τους να αναγνωρίσουν πέντε γνωστές μυρωδιές: μέντα, ψάρια, πορτοκάλι, τριαντάφυλλο και δέρμα.

Εκείνοι που δεν μπορούσαν να διακρίνουν τουλάχιστον τέσσερις από αυτές ήταν δύο φορές πιο πιθανό να αναπτύξουν άνοια μέσα σε πέντε χρόνια, σε σύγκριση με εκείνους που είχαν μία φυσιολογική αίσθηση της οσμής.

«Τα αποτελέσματα της έρευνας υποδεικνύουν ότι η αίσθηση αυτή είναι στενά συνδεδεμένη με τη λειτουργία του εγκεφάλου», σύμφωνα με τον συντάκτη της έρευνας, Jayant Pinto, MD, καθηγητή χειρουργικής επέμβασης και ειδικό ωτορινολαρυγγολόγο στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο.

Διάβασε επίσης: Να τι κάνουν τα συναισθήματά σου στα λιποκύτταρα (η μοναξιά φέρνει πείνα, το άγχος λίπος στην κοιλιά)

«Χρειάζεται να γίνει περισσότερη έρευνα για να κατανοήσουμε τους βασικούς αυτούς μηχανισμούς, τονίζει, αλλά αυτό που χρειάζεται να γνωρίζει ο κόσμος είναι ότι τα κύτταρα που ανιχνεύουν τις μυρωδιές συνδέονται απευθείας με τον οσφρητικό βολβό στη βάση του εγκεφάλου.

Αυτός ο βολβός αποτελεί μέρος του μεταιχμιακού συστήματος του εγκεφάλου, το οποίο ελέγχει όχι μόνο την αίσθηση της οσμής αλλά και τα συναισθήματα και τη μνήμη».

«Πιστεύουμε ότι η μείωση στην ικανότητα της όσφρησης, συγκεκριμένα, αλλά και στη λειτουργία της αίσθησης ευρύτερα μπορεί να αποτελεί ένα σημαντικό πρώιμο σημάδι, ξεχωρίζοντας κάποιους ανθρώπους που έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια», εξηγεί ο Pinto.

Η διατροφολόγος Joy Dubost, RD, επισημαίνει ότι οι άνθρωποι που έχουν πρόβλημα με την όσφρηση μπορεί να έχουν περισσότερες διατροφικές ελλείψεις, καθώς η οσμή και η αίσθηση της γεύσης συνδέονται στενά μεταξύ τους. Επίσης, είναι πιο πιθανό να έχουν αρνητικές αντιδράσεις σε τροφές γιατί δεν μπορούν μυρίσουν καλά όταν ένα φαγητό έχει χαλάσει.

«Όταν δεν μπορείς να μυρίσεις ή να γευτείς επαρκώς το φαγητό, βρίσκεσαι συνήθως σε μία δύσκολη θέση, επειδή σε ένα δευτερεύον επίπεδο, μπορεί να βάζεις περισσότερο αλάτι στο φαγητό σου, αλλά σε ένα πιο σοβαρό επίπεδο, μπορεί να πάθεις ευκολότερα κάποια τροφική δηλητηρίαση», εξηγεί η Dubost.

Για αυτό το λόγο είναι σημαντικό να απευθυνθείς στον γιατρό σου όταν αρχίσεις να αντιλαμβάνεσαι ότι η ικανότητά σου να μυρίζεις έχει επηρεαστεί, κατά τον Pinto. Πολλές φορές, μπορεί να υπάρχει κάποια εύκολα αντιμετωπίσιμη αιτία, όπως οι αλλεργίες ή οι ρινικοί πολύποδες.

«Από όλες τις αισθήσεις των ανθρώπων, η όσφρηση είναι η πιο υποτιμημένη, μέχρι που να την χάσει κάποιος», λέει ο Pinto. Το να διατηρείς τη μύτη σου και την όσφρησή σου υγιή σχετίζεται και με την συνολική σου υγεία».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i