Τι είναι η κήλη, πώς δημιουργείται και πώς αντιμετωπίζεται χειρουργικά

Η αντιμετώπιση της κήλης είναι εύκολη, ασφαλής και αναγκαία για την καλή μας υγεία.

red-glossy-balloon-with-curved-ribbon-rope-isolated-on-white-with-picture-id1150792068 masterzphotois

Από τον γενικό χειρουργό Δρ. Χαράλαμπο Σπυρόπουλο, Διευθυντή Γ’ Χειρουργικής Κλινικής Metropolitan General, μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Ενδοσκοπικής Χειρουργικής και της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Χειρουργικής των Κηλών (European Hernia Society) (esurgery.gr)

Μια κήλη είναι ένα πολύ συνηθισμένο πρόβλημα υγείας, που μπορεί να εμφανιστεί σε κάθε ηλικία. Κάθε κήλη, πλην ελαχίστων περιπτώσεων, πρέπει να αντιμετωπιστεί χειρουργικά, με τρόπο που θα προτείνει ο γενικός χειρουργός μετά την κλινική αξιολόγηση.

Τι είναι η κήλη και πόσα είδη υπάρχουν

Κήλη είναι ο γενικός όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την προβολή ενός εσωτερικού οργάνου κάτω από το δέρμα με τη μορφή εξογκώματος. Ανάλογα με το σημείο εμφάνισής της μια κήλη μπορεί να διακριθεί στις εξής:

Βουβωνοκήλη: Κήλη της βουβωνικής περιοχής (πολύ συχνή στους άνδρες)

Ομφαλοκήλη: Κήλη στην περιοχή του ομφαλού ή πέριξ αυτού

Επιγαστρική κήλη: Κήλη, που εμφανίζεται στο ανώτερο πρόσθιο τμήμα της κοιλιακής χώρας

Μετεγχειρητική κήλη: Κήλη που εμφανίζεται στο σημείο της τομής, έπειτα από κάποια επέμβαση

Πώς δημιουργείται μια κήλη;

Το κοιλιακό τοίχωμα αποτελεί ένα «τείχος προστασίας» των εσωτερικών οργάνων της κοιλιακής χώρας. Δομείται από στρώματα διάφορων μυϊκών ομάδων και ιστών. Κάποιες φορές λόγω αυξημένης ενδοκοιλιακής πίεσης (όπως π.χ. μετά από έντονη προπόνηση και γυμναστική), μπορεί να προκληθεί ρήξη των μυών του τοιχώματος. Μέσω της ρήξης αυτής κάποιο κομμάτι σπλάχνου (συνήθως εντέρου) βρίσκει δίοδο και προβάλει κάτω από το δέρμα. Έτσι δημιουργείται το χαρακτηριστικό εξόγκωμα, το οποίο στην ουσία αποτελεί ένα μικρό τμήμα σπλάχνου εκτός του κοιλιακού τοιχώματος.

Σύντομες πληροφορίες για τις κήλες του κοιλιακού τοιχώματος

#1 Μία κήλη μπορεί να παρουσιαστεί σε οποιονδήποτε άνθρωπο ανεξαρτήτως φύλου ή ηλικίας.

#2 Κάποιες κήλες μπορούν ακόμη και να υπάρχουν από τη γέννηση και να εμφανιστούν αμέσως μετά.

#3 Το συνηθέστερο αίτιο δημιουργίας μιας κήλης είναι η άρση αντικειμένου μεγάλου βάρους. Γενικά όμως μπορεί να προκληθεί εξαιτίας οποιουδήποτε παράγοντα θα μπορούσε να αυξήσει την ενδοκοιλιακή πίεση, όπως βήχας, εγκυμοσύνη, δυσκοιλιότητα, υπερτροφία του προστάτη ή τραυματισμός.

#4 Σε ορισμένες περιπτώσεις η εμφάνιση της κήλης έχει να κάνει με τη σωματική κατασκευή ενός ανθρώπου και όχι με κάποιον εξωγενή παράγοντα.

#5 Πολλές φορές μία κήλη εμφανίζεται ασυμπτωματική και μπορεί να παραμείνει έτσι για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Εκτός από το χαρακτηριστικό εξόγκωμα δεν επηρεάζει την καθημερινότητα του πάσχοντα, οδηγώντας τον πολλές φορές στην επικίνδυνη επιλογή να αναβάλει την αντιμετώπισή της.

Επιπλοκές και αντιμετώπιση της κήλης

Η σοβαρότερη επιπλοκή μιας κήλης ονομάζεται περίσφιξη. Συμβαίνει όταν το σπλάχνο εγκλωβιστεί και στραγγαλιστεί εντός του κηλικού στομίου, χωρίς τη δυνατότητα ανάταξής του στην κοιλιακή χώρα. Σε αυτό το σημείο μπορεί να διακοπεί εντελώς η αιμάτωση του σπλάχνου οδηγώντας το εγκλωβισμένο τμήμα σε νέκρωση.

Η πιθανότητα περίσφιξης κατατάσσει την κήλη στην κατηγορία των παθήσεων, που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης, καθώς η επιπλοκή μπορεί να εμφανιστεί ανά πάσα στιγμή, θέτοντας σε κίνδυνο τον πάσχοντα.

Η μοναδική μέθοδος αντιμετώπισης κηλών του κοιλιακού τοιχώματος είναι η χειρουργική επέμβαση, κατά την οποία πραγματοποιείται επανατοποθέτηση του σπλάχνου στη φυσιολογική ανατομική του θέση και αποκατάσταση του κοιλιακού τοιχώματος.

Οι σύγχρονοι χειρουργοί, διαθέτουν ποικιλία ελάχιστα επεμβατικών επιλογών για την αντιμετώπιση των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος. Η κλασική λαπαροσκοπική χειρουργική, η ενδοσκοπική μέθοδος TEP και eTEP για την αντιμετώπιση της βουβωνοκήλης και η ρομποτική χειρουργική αποτελούν τις συνηθέστερες επιλογές, με τις δύο τελευταίες να υπερέχουν έναντι της πρώτης σε πολλά επίπεδα. Βασική ειδοποιός διαφορά είναι η χειρουργική προσπέλαση διαμέσου του κοιλιακού τοιχώματος μέσω 3 μικρών οπών και η τοποθέτηση ειδικών πλεγμάτων, χωρίς ράμματα, γεγονός που επιτρέπει την επιστροφή στις συνήθεις δραστηριότητες από την επόμενη κιόλας ημέρα!

Η εκτέλεση των παραπάνω τεχνικών ξεφεύγει από το πλαίσιο της τυπικής χειρουργικής εκπαίδευσης. Απαιτεί ιδιαίτερη ενασχόληση, εξοικείωση και εμπειρία προκειμένου να εκτελεσθούν σωστά και με ασφάλεια για τον ασθενή. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν εφαρμόζονται από όλους τους χειρουργούς στη χώρα μας.

Διάβασε επίσης: Πέτρες στη χολή: Πρέπει να τις αφαιρούμε ακόμη κι αν δεν έχουμε ενοχλήσεις;

Διάβασε επίσης: Πέτρα στα νεφρά: 5 tips για να προλάβεις το πρόβλημα

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i