Τι είναι η λεύκη; Η θεραπεία και συμβουλές για το καλοκαίρι

Τι είναι η λεύκη, σε ποια ηλικία παρουσιάζεται συνήθως και οι συμβουλές της Ελληνικής Δερματολογικής Εταιρείας για τους ζεστούς μήνες του χρόνου.

γυναίκα λεύκη istock

Η λεύκη είναι μια διαταραχή -και όχι ασθένεια- του δέρματος. Πρόκειται για διαταραχή του χρώματος του δέρματος, η οποία οφείλεται σε καταστροφή των μελανοκυττάρων (κύτταρα που παράγουν την μελανίνη). Το αποτέλεσμα είναι η εμφάνιση λευκών ακανόνιστων κηλίδων, σε διάφορα σημεία του σώματος. Περίπου το 1-2% του παγκόσμιου πληθυσμού παρουσιάζει τη διαταραχή αυτή. Και παρότι δεν πρόκειται για ασθένεια, δεν προκαλεί πόνο ή άλλη ενόχληση, συνοδεύεται από μια αρνητική κοινωνική και ψυχολογική επίδραση για τους ασθενείς. Θυμήσου πως τα πάντα στη ζωή είναι θέμα οπτικής και αντιμετώπισης. Η Καναδέζα Winnie Harlow, που αναδείχτηκε μέσα από το σόου Next Top Model, απέδειξε πως η διαφορετικότητα είναι θέμα attitude και ανέδειξε τη δερματική διαταραχή αυτή ως προσόν της.

"Η νόσος του φωτός"

Η λεύκη είναι πιο συχνή σε ανθρώπους που ζουν σε θερμές χώρες και έχει χαρακτηριστεί ως "νόσος του φωτός". Ωστόσο, έχει πια αποδειχτεί πως ο ήλιος δεν ευθύνεται για τη διαταραχή αυτή είναι όμως ο παράγοντας που την ενεργοποιεί και κάνει πιο έντονη την αντίθεση στο χρώμα του δέρματος. Η λεύκη δεν κάνει διακρίσεις και παρουσιάζεται με την ίδια συχνότητα σε άντρες και γυναίκες και σε ανθρώπους όλων των χρωμάτων του δέρματος και των φυλών.

Πριν τα 20 η "επικίνδυνη" ηλικία

Περίπου οι μισοί άνθρωποι με τη συγκεκριμένη διαταραχή παρουσιάζουν τα πρώτα "συμπτώματα" πριν από τα 20 χρόνια τους. Στη συνέχεια, η εξέλιξη της διαταραχής μπορεί να ακολουθήσει διαφορετικό δρόμο για τον καθένα. Σε κάποιες περιπτώσεις οι κηλίδες εξαφανίζονται από ένα σημείο και παρουσιάζονται αλλού ενώ η διαταραχή μπορεί να επεκταθεί, να παραμείνει σταθερή ή ακόμη και να ιαθεί από μόνη της.

Παγκόσμια Ημέρα για τη Λεύκη (25 Ιουνίου)

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τη Λεύκη, η Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία (ΕΔΑΕ) δίνει πληροφορίες και συμβουλές για ανθρώπους που πάσχουν.

1. Η λεύκη δεν είναι μεταδοτική και δεν απειλεί τη ζωή του πάσχοντος.

2. Οι ασθενείς με λεύκη πρέπει να προστατεύουν το δέρμα τους από τον ήλιο, καθώς ένα πιθανό έγκαυμα μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση.

3. Συνιστάται η χρήση αντηλιακών με υψηλό δείκτη προστασίας και οι βλάβες μπορούν να καλυφθούν με ειδικές χρωστικές.

4. Πρέπει να αποφεύγεται το solarium και οι αντίστοιχοι ηλιακοί λαμπτήρες.

5. Η λεύκη δεν είναι επώδυνη και δεν έχει σημαντικές συνέπειες για την υγεία, ωστόσο, μπορεί να έχει συναισθηματικές και ψυχολογικές συνέπειες.

6. Οι ασθενείς με λεύκη δεν πρέπει να κάνουν τατουάζ, διότι αργότερα μπορεί να εμφανίσουν λεύκη στο συγκεκριμένο σημεία.

Υπάρχει θεραπεία για τη λεύκη;

Υπάρχουν διαφορετικές θεραπείες για την αντιμετώπιση της λεύκης, τοπικές, συστηματικές ή ακόμη και χειρουργικές σε κάποιες περιπτώσεις, με κύριο στόχο τη βελτίωση της εμφάνισης του δέρματος. Συνήθως, πρόκειται για μια μακροχρόνια θεραπεία. Ο δερματολόγος που σε παρακολουθεί θα διαλέξει αυτή που σου ταιριάζει με βάση τον αριθμό των βλαβών, το μέγεθος και το σημείο που βρίσκονται στο σώμα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i