Τι ώρα να παίρνεις τα φάρμακα για να είναι πιο αποτελεσματικά;

Πολλά είδη φαρμάκων είναι πιο αποτελεσματικά αν τα παίρνουμε την κατάλληλη ώρα μέσα στη μέρα.

φάρμακα iStock

Από την Ελένη Φωτοπούλου, φαρμακοποιό, MSc Κλινικής Διατροφής

Υπάρχει πιο σωστή ώρα να παίρνεις τα φάρμακα; Το ανθρώπινο σώμα είναι το πιο τέλεια οργανωμένο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας. Όλες του οι λειτουργίες είναι κατανεμημένες μέσα στο 24ωρο με τέτοιο τρόπο ώστε όλα να πηγαίνουν "ρολόι". Οι επιστήμονες υγείας γνωρίζουν πώς λειτουργεί αυτό το εσωτερικό ρολόι, όπως γνωρίζουν λεπτομερώς και το πώς δρουν στον οργανισμό τα φάρμακα και τα συμπληρώματα διατροφής. Έτσι, όταν πια είναι αναγκαίο να βελτιώσουν ή να θεραπεύσουν κάποια λειτουργία του, επιλέγουν την "κατάλληλη στιγμή" για να χορηγήσουν κάθε σκεύασμα, με στόχο τη μέγιστη απορρόφηση και αποτελεσματικότητά του. Υπάρχουν, λοιπόν, βασικές κατηγορίες φαρμάκων και βιταμινών που πρέπει να λαμβάνονται με ή χωρίς φαγητό, το πρωί, το μεσημέρι ή το βράδυ, κοντά ή σε απόσταση από άλλα φάρμακα ή βιταμίνες, για να επιφέρουν το μέγιστο όφελος.

Τι ώρα να παίρνεις τα φάρμακα - και πώς;

Με άδειο στομάχι

Μια γνωστή κατηγορία φαρμάκων που πρέπει να λαμβάνονται με άδειο στομάχι και τουλάχιστον 30 λεπτά πριν από το πρωινό γεύμα και πριν από άλλα φάρμακα ή βιταμίνες είναι τα φάρμακα που αφορούν την εύρυθμη λειτουργία του θυρεοειδούς (λεβοθυροξίνη). Αυτό σχετίζεται τόσο με την καλύτερη απορρόφησή τους όσο και με τη ρύθμιση της λειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μία ακόμα κατηγορία φαρμάκων που πρέπει να λαμβάνονται με άδειο στομάχι για να μπορέσουν να αναπτύξουν τη δράση τους είναι οι πραζόλες, που χορηγούνται ως γαστροπροστασία ή/και για γαστροθεραπεία.

Με το φαγητό

Από την άλλη πλευρά, θα βρούμε και πολλά φάρμακα που εκδηλώνουν τη δράση τους ή δεν εκδηλώνουν ανεπιθύμητες ενέργειες όταν τα παίρνουμε αμέσως μετά ή κατά τη διάρκεια του γεύματος. Τέτοια είναι τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, που χρησιμοποιούνται ευρέως για την παυσίπονη δράση τους, τα οποία, αν ληφθούν χωρίς φαγητό, μπορεί να εμφανίσουν ανεπιθύμητες ενέργειες στο στομάχι. Επίσης, οι περισσότερες αντιβιώσεις (μακρολίδια, κεφαλοσπορίνες) εμφανίζουν καλύτερη απορρόφηση και δράση όταν λαμβάνονται μετά το γεύμα.

Πρωί, μεσημέρι ή βράδυ;

Όσον αφορά τις ώρες της ημέρας και το πώς επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων, έχουμε ήδη αναφέρει τα φάρμακα για τον υποθυρεοειδισμό, τα οποία πρέπει να λαμβάνονται πρωί.

• Συνήθως πρωί λαμβάνονται και τα περισσότερα αντιυπερτασικά φάρμακα, με στόχο τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης κατά τη διάρκεια της μέρας. Ωστόσο, ειδικά όσον αφορά την υπέρταση, επειδή είναι πολυπαραγοντική, το καλύτερο είναι να ακολουθείται πάντα η συμβουλή του θεράποντος γιατρού, γιατί ο θεραπευτικός στόχος διαφέρει και εξατομικεύεται ανά ασθενή.

• Οι στατίνες, αντίθετα, είναι η μεγάλη οικογένεια φαρμάκων που χορηγούνται για τη μείωση της χοληστερίνης και η αποτελεσματικότητά τους είναι η μέγιστη όταν λαμβάνονται το βράδυ, καθώς το συκώτι παράγει περισσότερη χοληστερίνη τις βραδινές ώρες.

• Τα αντιισταμινικά φάρμακα, που χορηγούνται κυρίως για την αντιμετώπιση των αλλεργιών, επίσης λαμβάνονται βράδυ για να αντισταθμιστεί μια πιθανή ανεπιθύμητη ενέργειά τους, που είναι η υπνηλία.

Διάβασε επίσης: Παρενέργειες φαρμάκων: Ποια φάρμακα αυξάνουν τον κίνδυνο πτώσης;

Διάβασε επίσης: Θυρεοειδής και εμμηνόπαυση: Όσα χρειάζεται να γνωρίζεις

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i