Τι πρέπει να γνωρίζεις για τη σήψη ή σηψαιμία

Η σήψη, αποκαλούμενη κοινώς και “σηψαιμία”, είναι μία επιπλοκή που προκαλείται από την υπερβάλλουσα και απειλητική για τη ζωή απάντηση του οργανισμού στις λοιμώξεις.

sipsi

Η 13η Σεπτεμβρίου κάθε έτους είναι η Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Σήψης.Η σήψη ή σηψαιμία, ενώ μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη ιστών, ανεπάρκεια οργάνων και θάνατο, στα πρώτα στάδια η σήψη συχνά συγχέεται με άλλες παθήσεις και τα συμπτώματά της αγνοούνται.

«Παγκοσμίως, η σήψη είναι μία από τις πιο κοινές θανατηφόρες ασθένειες και είναι επίσης μία από τις ελάχιστες παθήσεις που βάλλουν με την ίδια ένταση αναπτυσσόμενες και αναπτυγμένες περιοχές», παρατηρεί ο Αναπλ. Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Ε. Ι. Γιαμαρέλλος-Μπουρμπούλης.

«Στον αναπτυγμένο κόσμο, η συχνότητα εμφάνισης της σήψη αυξάνεται δραματικά, με ετήσιο ρυθμό της τάξης του 5-13% την τελευταία δεκαετία, και πλέον αφαιρεί περισσότερες ζωές από το σύνολο των θανάτων του καρκίνου του εντέρου και του μαστού. Όταν γίνεται ταχεία διάγνωση και θεραπεία, σώζονται ζωές.»

Σηψαιμία: Ποιοί βρίσκονται σε κίνδυνο

Παρά την πρόοδο της σύγχρονης ιατρικής στα εμβόλια, τα αντιβιοτικά και την εντατική θεραπεία, η σήψη παραμένει η κύρια αιτία θανάτου από λοίμωξη με τη νοσοκομειακή θνητότητα να κυμαίνεται ανάμεσα σε 30-60%.

Στον αναπτυσσόμενο κόσμο, η σήψη ευθύνεται για 60-80% των θανάτων ετησίως. Προσβάλλει περισσότερα από 6 εκατομμύρια νεογνά και παιδιά, επίσης πάνω από 100.000 γυναίκες προσβάλλονται από σήψη κατά τη διάρκεια της κύησης και του τοκετού.

«Οι ομάδες υψηλού κινδύνου περιλαμβάνουν ανθρώπους άνω των 60 ετών, άτομα που πάσχουν από χρόνιες νόσους ή/και υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, νεογνά και τις μητέρες τους και ανθρώπους που δεν έχουν εμβολιαστεί έναντι κοινών νοσημάτων όπως η γρίπη ή η πνευμονιοκοκκική πνευμονία», σύμφωνα με τον Καθηγητή Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημίου Αθηνών Απόστολο Αρμαγανίδη.

«Η σήψη εξελίσσεται ραγδαία και είναι πάντα το αποτέλεσμα μίας λοίμωξης. Η πλειοψηφία του κοινού αγνοεί ότι οι θάνατοι από λοιμώξεις –για παράδειγμα από, H1N και ελονοσία– προκαλούνται από τη σήψη».

Αύξηση της συχνότητας εμφάνισης της σήψης

Σε όλες τις χώρες που διαθέτουν στοιχεία σχετικά με τις νοσηλείες που αφορούν στη σήψη, ο αριθμός των περιστατικών αυξάνεται σταθερά. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων υπολογίζει ότι ο αριθμός των νοσηλευόμενων με σήψη αυξήθηκε από 621.000 το 2000 σε 1.141.000 το 2008. Σύμφωνα με τα δεδομένα της Ελληνικής Ομάδας Μελέτης της Σήψης υπολογίζεται ότι στη χώρα μας 100.000 ασθενείς προσβάλλονται κάθε χρόνο. Από αυτούς 25-30% πεθαίνουν.

Πώς θα μειωθεί το ποσοστό των θανάτων; Απαραίτητες προϋποθέσεις είναι:

-Έγκαιρη αναγνώριση του ασθενούς: τα πρώιμα σημεία της σήψης είναι η χαμηλή αρτηριακή πίεση, οι πολλές και γρήγορες αναπνοές και η «μπερδεμένη» ομιλία

-Βοήθεια από την Πολιτεία σε δύο τομείς: α) την αύξηση του νοσηλευτικού προσωπικού στο χώρο των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών των Νοσοκομείων. Η αντιμετώπιση του ασθενούς πρέπει να γίνεται εντός της πρώτης ώρας από την προσέλευσή του στο νοσοκομείο, και β) αύξηση του αριθμού των κλινών Εντατικής Θεραπείας.

«Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Σήψης έρχεται να μας υπενθυμίσει ότι η σήψη αποτελεί το μόνο νόσημα στην Ιατρική για το οποίο δεν έχει καμιά θέση ο περιορισμός των οικονομικών δαπανών. Αποτελεί ένα νόσημα από το οποίο απόλυτα νέοι και υγιείς μπορούν να οδηγηθούν αιφνιδίως στο θάνατο», τονίζει ο Αναπλ. Καθηγητής Ε. Γιαμαρέλλος-Μπουρμπούλης.

Η ιστοσελίδα της Ελληνικής Ομάδας Μελέτης της Σήψης είναι www.sepsis.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i