Τι σημαίνει εάν ο μαστολόγος σου πει ότι έχεις ένα ινοαδένωμα στο στήθος;

Έκανες μαστογραφία ή εξέταση μαστού και ο μαστολόγος σου είπε ότι έχεις ένα ινοαδένωμα στο στήθος. Χρειάζεται να ανησυχήσεις ή όχι; 

στήθος εξέταση μαστού καρκίνος του στήθους καρκίνος του μαστού YinYang

Συνεργάστηκε η Φλώρα Σταυρίδη, MD, MSc, MRCP, ογκολόγος παθολόγος Νοσοκομείο Υγεία Care and Cure Oncology Center (www.careandcure.gr).

Έκανες μαστογραφία ή εξέταση μαστού και ο μαστολόγος σου είπε ότι έχεις ένα ινοαδένωμα στο στήθος. Χρειάζεται να ανησυχήσεις ή όχι;

Τι είναι το ινοαδένωμα στο στήθος

Πρόκειται για το πιο συχνό καλοήθες ογκίδιο στο μαστό. Πρόκειται για συμπαγές ογκίδιο, που σπάνια μπορεί να περιέχει και κύστη, σε μέγεθος που μπορεί να είναι από μερικά χιλιοστά έως λίγα εκατοστά, δεν προκαλεί σύμπτωμα, δεν πονάει, δεν προκαλεί έκκριση υγρού από τη θηλή και συνήθως δεν το αντιλαμβάνεσαι μέχρι να το ψηλαφήσει ο γιατρός ή να φανεί στη μαστογραφία.

Πώς γίνεται η διάγνωση

Με την ψηλάφηση ο γιατρός θα μπορέσει να κάνει τη διάγνωση την οποία θα επιβεβαιώσει με υπερηχογράφημα και η μαστογραφία.

Διάβασε επίσης: Πόνος στο στήθος: Σε τι μπορεί να οφείλεται;

Διάβασε επίσης: Οι πραγματικοί παράγοντες κινδύνου καρκινογένεσης για το στήθος

Τι πρέπει να γίνει στη συνέχεια:

Τα απλά ινοαδενώματα δεν εξελίσσονται σε κακοήθεια, οπότε, εάν είναι μικρά (κάτω από 2 εκ.), συνήθως συνιστάται απλώς παρακολούθηση. Ωστόσο, όταν είναι μεγαλύτερα ή όταν μεγαλώνουν, τότε είναι απαραίτητο να αφαιρεθούν, καθώς είναι δύσκολο να εντοπιστεί εάν είναι όντως ινοαδένωμα ή φυλλοειδής όγκος (είδος κακοήθους όγκου που «μιμείται» το ινοαδένωμα).

Τρεις βασικές συμβουλές για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού

Κάνε τις προληπτικές σου εξετάσεις όσο συχνά σε έχει συμβουλέψει ο γιατρός σου, επισκέψου τον χωρίς καθυστέρηση εάν εντοπίσεις κάποια αλλαγή στο μαστό σου και μη σου «κοπούν τα πόδια» ακόμα κι αν η διάγνωση τελικά δείξει κακοήθεια. Να νιώσεις τυχερή που εντοπίστηκε γρήγορα και να θυμάσαι πως οι επιστημονικές εξελίξεις για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού είναι εντυπωσιακές και αισιόδοξες.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i