Το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών πρωτοπορεί: Επιτυχής αντιμετώπιση υποτροπιάζοντος καρκίνου του ορθού με τη μέθοδο της κοίλιο-ιερεκτομής

Το περιστατικό αφορούσε γυναίκα ασθενή, ηλικίας 60 ετών, η οποία έπασχε από υποτροπιάζοντα καρκίνο του ορθού.

BeFunky-collage

Το τμήμα Χειρουργικής Εντέρου – Ορθού του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, αντιμετωπίζει με τον πλέον σύγχρονο κι αποτελεσματικό τρόπο όλες τις παθήσεις του εντέρου – ορθού. Όπως είναι γνωστό, στελεχώνεται από έμπειρους χειρουργούς εξειδικευμένους στις πλέον σύγχρονες χειρουργικές κι επεμβατικές πράξεις, ενώ υποστηρίζεται από τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμό.

Για ακόμα μία φορά το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών πρωτοπορεί 

Στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, πραγματοποιήθηκε, για πρώτη φορά, από τον Δρ. Παναγιώτη Γεωργίου MD(Res), FRCS, Γενικό Χειρουργό, Διευθυντή στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, η αφαίρεση υποτροπιάζοντος καρκίνου του ορθού μέσω κοίλιο-ραχιαίας προσπέλασης, συμπεριλαμβανομένης εκτομής του κατώτερου Ιερού οστού (Abdominosacralresection).

Το περιστατικό

Το περιστατικό αφορούσε γυναίκα ασθενή, ηλικίας 60 ετών, η οποία έπασχε από υποτροπιάζοντα καρκίνο του ορθού, που είχε διηθήσει το οπίσθιο τοίχωμα του κόλπου και το κατώτερο ιερό οστό, ευρήματα που επιβεβαιώθηκαν με τη χρήση Μαγνητικής τομογραφίας υψηλής ευκρίνειας (HR-MRI), με τη χρήση ειδικού απεικονιστικού πρωτοκόλλου.

Η επέμβαση

Η πολύπλοκη επέμβαση πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία και διήρκησε 15 ώρες, με ελάχιστη απώλεια αίματος. Η υποτροπή αφαιρέθηκε ριζικά, με επιτυχία, επί υγιών ορίων (enbloc), συμπεριλαμβάνοντας το οπίσθιο τοίχωμα του κόλπου και το κατώτερο τμήμα του ιερού οστού, ακολουθώντας τα σύγχρονα ογκολογικά πρότυπα. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε η πλαστική αποκατάσταση της περιοχής με κρημνό της κάτω γλουτιαίας αρτηρίας (IGAP Flap).

Η νοσηλεία 

Μετά το τέλος της επέμβασης, η ασθενής εισήχθη στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Η συνολική νοσηλεία της ασθενούς διήρκεσε 17 ημέρες, κάτω από τον μέσο όρο για αυτού του είδους τα χειρουργεία, διεθνώς. Η ασθενής, έξι μήνες μετά το χειρουργείο, είναι ελεύθερη νόσου,  και έχει επανέλθει πλήρως στην καθημερινότητά της.

Εξατομικευμένη χειρουργική προσέγγιση: το «κλειδί» για την αντιμετώπιση των υποτροπών

Το ρίσκο υποτροπής του καρκίνου του ορθού εξαρτάται από το αρχικό στάδιο του καρκίνου, την απόσταση του από τους σφιγκτήρες και τα όρια της εκτομής. Καταλυτικό ρόλο στο σχεδιασμό της θεραπείας και την αντιμετώπιση του καρκίνου του ορθού και της υποτροπής έχει η Μαγνητική τομογραφία υψηλής ευκρίνειας (HR-MRI).

Η χειρουργική αντιμετώπιση των περιστατικών με υποτροπιάζοντα καρκίνο του ορθού είναι εξαιρετικά πολύπλοκη. Πέραν της χειρουργικής επέμβασης, η οποία θα πρέπει να διενεργείται από εξειδικευμένο και έμπειρο χειρουργό, εξίσου απαιτητικός είναι ο σχεδιασμός και η διεκπεραίωση όλου του περιστατικού, αφού η προ-εγχειρητική εκτίμηση, καθώς και κάθε χειρουργείο είναι διαφορετικό. «Κλειδί», λοιπόν στην επιτυχημένη έκβαση αποτελεί η εξατομικευμένη χειρουργική προσέγγιση. Επίσης, σημαντική είναι η συμβολή της Διεπιστημονικής Ομάδας, η οποία μπορεί να απαρτίζεται από χειρουργούς άλλων ειδικοτήτων όπως αγγειοχειρουργοί, νευροχειρουργοί, ουρολόγοι και πλαστικοί  χειρουργοί.

Ο Δρ. Παναγιώτης Γεωργίου

Ο Δρ. Παναγιώτης Γεωργίου διαθέτει πολυετή εμπειρία, με εξειδίκευση στις επεμβάσεις Παχέος Εντέρου και Ορθού και στην αντιμετώπιση υποτροπών καρκίνου του ορθού και της πυέλου, φλεγμονωδών παθήσεων του εντέρου, του πρωκτού και λειτουργικών παθήσεων (πρόπτωση ορθού, ακράτεια και δυσκοιλιότητα). Έχει εργαστεί σε κορυφαία και διεθνώς αναγνωρισμένα κέντρα του Λονδίνου, όπως είναι το StMary’sHospital, The Royal MarsdenHospital και το StMark’sHospital, τα οποία είναι κέντρα αναφοράς στις παθήσεις που προαναφέραμε. Είναι Διδάκτωρ και επίτιμος Λέκτορας του ImperialCollegeLondon.

Το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών πρωτοπορεί: Επιτυχής αντιμετώπιση υποτροπιάζοντος καρκίνου του ορθού με τη μέθοδο της κοίλιο-ιερεκτομής - εικόνα 1

Κάτι επίσης σημαντικό

Για τον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών, πέραν της παροχής υπηρεσιών υγείας υψηλού επιπέδου, κορυφαία προτεραιότητα παραμένει η ασφάλεια των ασθενών, του προσωπικού και των ιατρών του. Για το σκοπό αυτό, εφαρμόζονται πλήρως τα αυστηρά μέτρα και πρωτόκολλα εισαγωγής και παραμονής που έχουν θεσπιστεί, συμπεριλαμβανομένης της υποχρεωτικής  διενέργειας μοριακού ελέγχου για τον ιό, όλων των ασθενών και των συνοδών τους.

Διάβασε επίσης: HPV και καρκίνος του τραχήλου: 5 ερωτήσεις και απαντήσεις

Διάβασε επίσης: Το λαχανικό για πρόληψη του καρκίνου, υγιή καρδιά και δυνατά οστά: Είναι το μπρόκολο

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i