Τριχόπτωση από άγχος; Ο ειδικός εξηγεί πώς συνδέονται και τι πρέπει να κάνεις

Ίσως το έχεις υποψιαστεί, τώρα όμως -με επιστημονικές αποδείξεις- θα μάθεις πώς προκαλείται τριχόπτωση από άγχος.

Τι να τρώω για να μην πέφτουν τα μαλλιά

Το άγχος επηρεάζει όλες τις λειτουργίες του οργανισμού. Και ναι, έχει αρνητικό αντίκτυπο και στην υγεία των μαλλιών σου. Το κάθε τριχοθυλάκιο ακολουθεί έναν σταθερό κύκλο ζωής, ο οποίος μπορεί να διαταραχθεί σημαντικά όταν διανύεις περίοδο στρες, οδηγώντας έτσι σε έντονη τριχόπτωση. Τα καλά νέα είναι ότι η κατάσταση είναι αναστρέψιμη. Με τις κατάλληλες θεραπείες ενδυνάμωσης των τριχοθυλακίων, η τριχόπτωση από άγχος μπορεί να σταματήσει και να αποκτήσεις και πάλι πλούσια, δυνατά μαλλιά.

Πώς σχετίζονται η τριχόπτωση με το άγχος;

Στον κύκλο ζωής τους, τα τριχοθυλάκια περνάνε από τρεις φάσεις: τη φάση της ανάπτυξης (αναγενής φάση), τη φάση της ανάπαυλας (καταγενής φάση) και τη φάση της πτώσης (τελογενής φάση). «Ένα έντονο στρεσογόνο συμβάν μπορεί να σοκάρει τα τριχοθυλάκια που βρίσκονται στη φάση της ανάπτυξης και να τα κάνει να περάσουν γρηγορότερα στη φάση της πτώσης. Αυτό το είδος τριχόπτωσης χαρακτηρίζεται τελογενής αλωπεκία», επισημαίνει ο Dr. Τζερμιάς,  Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος εξειδικευμένος στα LASER, Συνιδρυτής της Ευρωπαϊκής Εταιρείας LASER Δερματολογίας (ESLD), Επιστημονικός Διευθυντής των IQ Skin Clinics (Intensive Quality Skin Clinics). «Όταν είμαστε κάτω από στρες, το σώμα εκκρίνει υψηλά επίπεδα κορτιζόλης, μία ορμόνη που αλληλεπιδρά με τις υπόλοιπες ορμόνες και θέτει τα τριχοθυλάκια σε φάση ανάπαυλας», εξηγεί ο Dr. Τζερμιάς.

Τριχόπτωση από στρες και λόγω της πανδημίας

Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι όταν μιλάμε για τριχόπτωση από άγχος, δεν μιλάμε για μικρές στιγμές καθημερινού στρες, όπως για παράδειγμα στον χώρο εργασίας. «Συνήθως πρόκειται για ένα ισχυρό σοκ, όπως η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, μία σοβαρή ασθένεια», διευκρινίζει ο Dr. Τζερμιάς. «Φέτος, στις αιτίες αυτές θα πρέπει να προστεθεί και το στρες λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, που επηρέασε έντονα όχι μόνο όσους νόσησαν ή είδαν τα αγαπημένα τους πρόσωπα να νοσούν, αλλά και όσους επλήγησαν οικονομικά από αυτήν».

Πώς και πότε εκδηλώνεται η τριχόπτωση από άγχος;

Είναι σημαντικό να γνωρίζεις ότι η τελογενής αλωπεκία από άγχος δεν εκδηλώνεται την περίοδο του στρεσογόνου συμβάντος, αλλά περίπου 3 μήνες αργότερα, αφού τόσο είναι το διάστημα που χρειάζονται τα τριχοθυλάκια για να περάσουν στη φάση της ανάπαυλας και να ξεκινήσει η πτώση των μαλλιών. Αναλόγως πόσο ισχυρό είναι το σοκ, είναι πιθανόν να χαθεί έως και το 50% των μαλλιών. «Η τριχόπτωση είναι διάχυτης μορφής, δηλαδή χάνονται τρίχες από όλο το τριχωτό της κεφαλής και όχι μόνο από την κορυφή. Επομένως, σε καμία περίπτωση δεν οδηγεί σε φαλάκρα», ξεκαθαρίζει ο Dr. Τζερμιάς.

Πώς μπορείς να ενδυναμώσεις τα τριχοθυλάκια;

Αν και δεν μπορείς να προλάβεις την τριχόπτωση από άγχος, μπορείς όμως να ενισχύσεις τα τριχοθυλάκιά σου ώστε να αποκατασταθεί γρηγορότερα η πυκνότητα και η υγεία των μαλλιών. «Πρώτο βήμα είναι πάντα η εφαρμογή τριχοσκόπησης, η πλέον εξειδικευμένη εξέταση με την οποία καταγράφουμε και μελετάμε αναλυτικά την κατάσταση των τριχοθυλακίων. Η εξέταση αυτή λειτουργεί στη συνέχεια και ως δείκτης αξιολόγησης της θεραπευτικής αγωγής που συστήνουμε, καθώς μπορούμε να συγκρίνουμε με λεπτομερείς εικόνες την αποτελεσματικότητά της», αναφέρει ο Dr. Τζερμιάς.

«Για την ενδυνάμωση των τριχοθυλακίων, έχουμε πλέον στη διάθεσή μας το πρώτο filler μαλλιών με υαλουρονικό οξύ και βιομιμητικά πεπτίδια που απελευθερώνονται σταδιακά στο τριχωτό της κεφαλής για 15 ημέρες και ενισχύουν το πάχος και την ανάπτυξη της τρίχας, ενεργοποιούν τα βλαστοκύτταρα των τριχοθυλακίων και σταματάνε την τριχόπτωση. Η θεραπεία αυτή φέρνει θεαματικά αποτελέσματα και λειτουργεί συνδυαστικά με άλλες δοκιμασμένες θεραπείες για την τριχόπτωση, όπως είναι η φωτοθεραπεία με LASER χαμηλής ισχύος, η απλή ή η ενισχυμένη αυτόλογη μεσοθεραπεία Magellan TruPRP, καθώς και η υποστήριξη του οργανισμού με βιταμίνες κι άλλα θρεπτικά συστατικά σημαντικά για την υγεία των μαλλιών. Με την κατάλληλη αγωγή, αντιστρέφουμε γρήγορα την τριχόπτωση και αποκαθιστούμε τον όγκο των μαλλιών».

Ευχαριστούμε τον Dr. Τζερμιά Χριστόφορο, Δερματολόγο-Αφροδισιολόγο εξειδικευμένο στα LASER, Συνιδρυτή της Ευρωπαϊκής Εταιρείας LASER Δερματολογίας (ESLD), Επιστημονικό Διευθυντή των Δερματολογικών Κέντρων IQ Skin Clinics (www.iqskinclinics.com, www.tzermias.gr)

Διάβασε επίσης: Λάδι καρύδας για δυνατά μαλλιά, πυκνά φρύδια (και άλλοι 5 τρόποι να το χρησιμοποιείς!)

Διάβασε επίσης: Γιατί είναι σημαντικό να προστατεύεις το κεφάλι και τα μαλλιά σου από τον ήλιο

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i