
Συνεργάστηκε η Αμαλία Γιωτοπούλου, διαιτολόγος - διατροφολόγος, ΜSc στην Κλινική Διατροφή, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο (insta: @amaliagiotopoulou).
Aν ρίξεις μια ματιά στα ράφια του σούπερ μάρκετ και στα συσκευασμένα τρόφιμα, θα δεις πολλές σημάνσεις "free" (χωρίς λακτόζη, χωρίς γλουτένη κλπ) που πιθανότατα σημαίνει ότι έχει μεγαλώσει ο αριθμός των ατόμων με διατροφικές αλλεργίες ή δυσανεξίες.
Τι έχει συμβεί; Ισχύει όλα τα παραπάνω ή είναι μία ακόμα μόδα; Παρά το γεγονός ότι έχουν εμφανιστεί νέες εξετάσεις για να διαγνώσεις αν έχεις ευαισθησία σε κάποιο τρόφιμο, οι διατροφολόγοι και ο ΕΦΕΤ συστήνουν μόνο τις εξετάσεις που τεκμηριώνονται από τη βιβλιογραφία, όπως τα δερματικά τεστ, τις αιματολογικές, τις τροφικές δοκιμές και τον αποκλεισμό τροφών.
15 πράγματα που δεν ξέρεις για τις αλλεργίες (αλλά πρέπει να μάθεις)
Τι είναι η τροφική αλλεργία
Τροφική αλλεργία σημαίνει ότι μια τροφή (ή μια διατροφική ομάδα) προκαλεί αντίδραση στο ανοσοποιητικό σου σύστημα. Τα συμπτώματα εμφανίζονται άμεσα και σχετίζονται με το αναπνευστικό, το γαστρεντερικό καθώς και με δερματικές εκδηλώσεις ή φλεγμονές, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να προκληθεί αναφυλακτικό σοκ, μια πολύ σοβαρή κατάσταση για την οποία θα πρέπει το άτομο να μεταφερθεί άμεσα στο νοσοκομείο.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Η τροφική δυσανεξία φταίει που δεν αδυνατίζεις;
Τα πιθανά συμπτώματα
- Ναυτία
- Βαρυστομαχιά
- Διάρροια, εμετός
- Χαμηλή πίεση, ζαλάδα, απώλεια αισθήσεων
- Εξάνθημα και πρήξιμο τοπικά γύρω από τα χείλη ή εσωτερικά στο λαιμό
- Δυσκολία στην αναπνοή
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr