Σαλάτα με ψητά παντζάρια: Μια ελαφριά και χορταστική προσθήκη στο βραδινό σου

Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και με ελάχιστες θερμίδες, τα παντζάρια αξίζουν σίγουρα μια θέση στην διατροφή σου.

παντζάρια iStock

Τα παντζάρια ως αναπόσπαστο συστατικό μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής είναι ένα από τα λαχανικά που συναντάμε σε αφθονία τον χειμώνα, απολαμβάνοντας τη γλυκιά και αρωματική γεύση τους με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Το "κοκκινογούλι", όπως επίσης είναι γνωστό το παντζάρι, διαθέτει μια σειρά θρεπτικών συστατικών που ενισχύουν τη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν τα αμινοξέα, οι βιταμίνες Α, Β και C, ο σίδηρος, το μαγνήσιο, το φώσφορο, το κάλιο και τα αντιοξειδωτικά.

Η ευέλικτη και ζουμερή γεύση τους ταιριάζει άψογα σε πολλές γλυκές και αλμυρές συνταγές, όταν υπάρχει όρεξη και διάθεση για υγιεινούς πειραματισμούς στη μαγειρική. Για τις φόρες, ωστόσο, που ο χρόνος είναι λιγοστός και αναζητάς κάτι ελαφρύ και ταυτόχρονα χορταστικό, η παρακάτω εύκολη και γρήγορη σαλάτα με ψητά παντζάρια θα μπει σίγουρα στη λίστα των αγαπημένων σου φαγητών.

Υλικά:

2 κιλά παντζάρια (5-6 μέτρια)

¼ φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

2 κουταλιές της σούπας ξύδι κανονικό ή ξύδι από λευκό κρασί

½ κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα Dijon

½ κουταλάκι του γλυκού μέλι

½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 κοτσάνι σέλινο ψιλοκομμένο

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 250 βαθμούς. Αφού ξεπλύνουμε ελαφρώς τα παντζάρια, τα τοποθετούμε το καθένα ξεχωριστά μέσα σε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο, κλείνοντας το καλά. Ψήνουμε τα παντζάρια μέχρι να μαλακώσουν. Όταν είναι έτοιμα ξετύλιξε τα και άφησε τα να κρυώσουν. Στην συνέχεια ανακάτεψε το λάδι, το ξύδι, τη μουστάρδα, το μέλι, το αλάτι και το πιπέρι σε ένα μικρό μπολ για να φτιάξετε το ντρέσινγκ. Όταν τα παντζάρια είναι αρκετά κρύα αφαίρεσε τη φλούδα τους. Κόψε τα σε κύβους και τοποθέτησε τα σε ένα μεγάλο μπολ. Πρόσθεσε το σέλινο, το κρεμμυδάκι και το ντρέσινγκ και ανακάτεψε τα καλά.

Διάβασε επίσης: Κουνουπίδι στο φούρνο με ψητές ντομάτες, μαϊντανό και ψίχουλα ψωμιού

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i