Μετά τα 30: 5 διατροφικές συνήθειες που επηρεάζουν αρνητικά την υγεία

Για ένας υγιές και γεμάτο ενέργεια σώμα μετά τα 30, απέφυγε τις 5 παρακάτω διατροφικές συνήθειες

διατροφη_μετα_τα_30 Istock

Σίγουρα, ο χρόνος φέρνει μαζί του σοφία, ωριμότητα, εμπειρία, αυτογνωσία! Όταν φτάσεις στην υπέροχη ηλικία των 30 ξέρεις πλέον τι σου αρέσει, τι σου ταιριάζει και τι δεν θα ξανά δοκιμάσεις ποτέ, ενώ έχεις μάθει πλέον όλες τις ανάγκες σου.

Ο χρόνος είναι σύμμαχος, αρκεί να αποδεχτούμε τις αλλαγές που φέρνει μαζί του. Μετά τα 30 το σώμα αλλάζει αναπόφευκτα, και χρειάζεται να δώσεις την απαραίτητη φροντίδα και προσοχή. Η απώλεια οστικής πυκνότητας και μυϊκού ιστού, οι αισθητές αλλαγές στο σωματικό λίπος και η σημασία της διατήρησης μιας υγιούς καρδιάς είναι πρώτα στην λίστα όσων είναι 30+.

Μια διατροφή γεμάτη θρεπτικά συστατικά συμβάλλει στην διατήρηση της υγείας των οστών και των μυών σου καθώς μεγαλώνεις. Επιπλέον, το να καταναλώνεις αρκετές φυτικές ίνες και υγιή λιπαρά είναι ένας ιδανικός τρόπος για να φροντίσεις την υγεία της καρδιάς σου. Και αν ανησυχείς για το επίμονο λίπος μετά τα 30, τότε η μείωση της ζάχαρης και του αλκοόλ συνδράμει σημαντικά στον έλεγχο του βάρους και την καλή σύσταση του σώματός σου.

Διάβασε επίσης: Επιδερμίδα μετά τα 50 | Τα 5 SOS tips της περιποίησης στην εμμηνόπαυση

Μετά τα 30: 5 διατροφικές συνήθειες που επηρεάζουν αρνητικά την υγεία

διατροφη_μετα_τα_30
Istock

Δεν καταναλώνεις αρκετό ασβέστιο και βιταμίνη D

Όπως αναφέραμε προηγουμένως, τα οστά αρχίζουν να χάνουν πυκνότητά τους στα 30. Ένας τρόπος για να επιβραδύνεις αυτή τη διαδικασία και να διατηρήσεις τη δύναμη των οστών σου είναι να βεβαιωθείς ότι λαμβάνεις θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν τα οστά στη διατροφή σου, όπως ασβέστιο και η βιταμίνη D. Το σώμα σου χρειάζεται ασβέστιο για τη δύναμη και την ανάπτυξη των οστών και η βιταμίνη D παρέχει παρόμοιες λειτουργίες ενώ έχει επίσης προστατευτική δράση σε κατάγματα και φλεγμονές.

Παραλείπεις τροφές καλές για την καρδιά και το έντερο

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα "καλά" λίπη, τα φρούτα, τα λαχανικά και λιπαρά ψάρια κρύου νερού μπορεί να βοηθήσουν στην υποστήριξη της υγείας της καρδιάς. Όταν πρόκειται για συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά που είναι χρήσιμα για την καρδιά σου, οι φυτικές ίνες είναι το πιο βασικό. Μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη, να μειώσει την αρτηριακή πίεση και να βοηθήσει στη διαχείριση της φλεγμονής στο σώμα. Μαζί με τη βοήθεια της καρδιάς, οι φυτικές ίνες είναι επίσης ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό για την υγεία του εντέρου.

Τρως πολύ ζάχαρη

Η κατανάλωση τροφών υψηλού γλυκαιμικού δείκτη στα τριάντα σου αυξάνει συνεχώς τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σου με αποτέλεσμα να απαιτείται έξτρα ινσουλίνη για να βοηθήσει στη μετακίνηση της γλυκόζης από το αίμα σου. Αυτή η διαδικασία έχει ως αποτέλεσμα μπορεί να γίνει υπερβολική αποθήκευση λίπους στο σώμα σου. 

Η μετάβαση σε τροφές με χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη, μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και να βοηθήσει τα κύτταρά σου να ανταποκρίνονται περισσότερο στην ινσουλίνη, αποτρέποντας τυχόν αρνητικές μεταβολικές επιδράσεις καθώς μεγαλώνεις.

Δεν έχεις ελαττώσει το αλκοόλ

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ έχει συσχετιστεί με απότομη αύξηση βάρους, καρδιαγγειακές παθήσεις και άλλες μεταβολικές διαταραχές. Φυσικά, μπορείς να καταναλώνεις ακόμη το αγαπημένο σου Martini, αλλά δεν μπορείς να πίνεις με τον ρυθμό και την ποσότητα που ακολουθούσες όταν ήσουν 20 χρονών.

Δεν λαμβάνεις αρκετή πρωτεΐνη

Το να μην λαμβάνεις αρκετή πρωτεΐνη κάθε μέρα για να διατηρήσεις τη μυϊκή σου μάζα - η οποία αρχίζει να "καταρρέει" στα 30 σου - είναι μοιραίο λάθος, εάν θέλεις να διατηρήσεις ζωντανό τον μεταβολισμό σου. Το ελληνικό γιαούρτι, τα όσπρια και οι φακές, τα αυγά, το τυρί κότατζ, το τόφου, τα ψάρια ή τα άπαχα κρέατα και τα πουλερικά, είναι τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη. 

Διάβασε επίσης: Χαλάρωση και κυτταρίτιδα: Αυτές είναι οι καλύτερες θεραπείες για το σώμα

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i