Επιδερμίδα μετά τα 50 | Τα 5 SOS tips της περιποίησης στην εμμηνόπαυση

Οι κανόνες περιποίησης της επιδερμίδας (πρέπει να) αλλάζουν σε κάθε δεκαετία, και ειδικότερα μετά τα 50.

Sarah Jessica Parker Splash News / Ideal Image

Λένε ότι τα 50 είναι τα νέα 30. Και αν κρίνουμε από τις άπειρες γυναίκες που βλέπουμε καθημερινά, είτε ανήκουν στον στενό φιλικό - επαγγελματικό - οικογενειακό μας κύκλο, είτε στην σφαίρα των διάσημων celebrities, η παραπάνω ρήση είναι απόλυτα αληθής.

Sarah Jessica Parker, Jennifer Lopez, Jennifer Aniston, Salma Hayek και Halle Berry είναι μερικά μόνο λαμπρά παραδείγματα ξένων, διάσημων γυναικών που φαίνεται σαν να μην τις αγγίζει καθόλου ο χρόνος. Φυσικά, εκτός από τα καλά γονίδια, φροντίζουν να περιποιούνται σωστά την επιδερμίδα τους, γεγονός που τους εξασφαλίζει αυτή τη λάμψη που είχαν 20 και 30 χρόνια πριν.

Δες επίσης: Αυτό το skincare προϊόν θα σε βοηθήσει να δείχνεις μέχρι και 10 χρόνια νεότερη

Κι ενώ υπάρχει μια γοητεία στο να μεγαλώνουμε και να βλέπουμε όλα τα σημάδια μιας (γεμάτης) ζωής να αποτυπώνονται στο πρόσωπό μας, μιας και η διαδικασία της γήρανσης είναι απολύτως φυσιολογική αλλά και αναπόφευκτη, είναι εξίσου σημαντικό να ωριμάζουμε όμορφα. Αυτό θα συμβεί μόνο αν φροντίζουμε την επιδερμίδα μας ώστε να παραμείνει υγιής και λαμπερή, ανεξάρτητα από τον αριθμό που δείχνει η ταυτότητά μας. 

Τα παραπάνω ισχύουν σε κάθε αλλαγή δεκαετίας, πολύ περισσότερο στην περίοδο της προεμμηνόπαυσης και εμμηνόπαυσης, που σε γενικές γραμμές ξεκινά μετά τα 45 - 50 έτη μιας γυναίκας. Η σταδιακή απώλεια υγρασίας και κολλαγόνου, αλλά και η βραδύτερη κυτταρική ανανέωση που ξεκινούν φυσιολογικά σε αυτή τη χρονική περίοδο στη ζωή της γυναίκας, έχουν ως αποτέλεσμα, στις περισσότερες περιπτώσεις, την έντονη ξηρότητα και αφυδάτωση, που με τη σειρά τους προκαλούν χαλάρωση, απώλεια όγκου, λεπτές γραμμές και ρυτίδες. Η λύση; Να προσφέρεις άφθονη ενυδάτωση και θρέψη στον επιδερμικό φραγμό, τόσο με τις κατάλληλες κρέμες που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για τις συγκεκριμένες ανάγκες και ηλικίες όσο και με μια στοχευμένη ρουτίνα. 

Δες επίσης: Body Acne: 5 SOS tips που χρειάζεται να γνωρίζεις για να την αντιμετωπίσεις σωστά

Τα SOS tips που πρέπει να προσέχεις αν θες υγιή, λαμπερή επιδερμίδα στην εμμηνόπαυση - αλλά και σε κάθε ηλικία:

#1. Τα σωστά προϊόντα και η προσαρμοσμένη περιποίηση

Προτείνεται να επιλέγεις προϊόντα στοχευμένα στις δικές σου ανάγκες, που ενυδατώνουν δηλαδή σε βάθος, μειώνουν τη χαλάρωση και τις ρυτίδες, βελτιώνουν την πυκνότητα της επιδερμίδας και επαναφέρουν την υγιή της λάμψη. Δεν έχει νόημα να επιλέγεις πιο ελαφριές υφές, συνθέσεις που καλύπτουν μόνο ανάγκες για ενυδάτωση ή κρέμες που απευθύνονται σε άλλα ηλικιακά γκρουπ. 

#2. Δώσε βάση στην εντατική ρουτίνα, πρωί και βράδυ

Ένα αντιγηραντικό προϊόν περιποίησης πρωί και βράδυ σε πρόσωπο, λαιμό και ντεκολτέ είναι must, ενώ η γκάμα είναι μεγάλη με προϊόντα σχεδιασμένα για ενυδάτωση, προστασία, θρέψη, διέγερση, λείανση... Από την ηλικία των 50 και μετά, η εφαρμογή ενός serum πριν από την κρέμα είναι απαραίτητη. Οι κρέμες ματιών και οι κρέμες για το περίγραμμα των χειλιών λειτουργούν, επίσης, θεραπευτικά, καθώς λειαίνουν τις ρυτίδες και ενυδατώνουν την επιδερμίδα γύρω από αυτές τις ευαίσθητες περιοχές.

#3. Τα θαυματουργά συστατικά

Αν αναζητάς κάτι πιο δυνατό για την skincare ρουτίνα σου, τα συνταγογραφούμενα ρετινοειδή μπορούν να μεταμορφώσουν την επιδερμίδα σου αφού ευνοούν την παραγωγή κολλαγόνου. Χρειάζεται ωστόσο προσοχή και, ιδανικά, συνταγή γιατρού για να μην ερεθιστεί το δέρμα σου, καθώς τα ρετινοειδή και η ρετινόλη εν γένει προκαλούν ξεφλούδισμα σε αυτό.

Αν πάλι η ρετινόλη αποβεί "σκληρή" για το δέρμα σου, η λύση των πεπτιδίων είναι η ιδανική. Τα πεπτίδια ενθαρρύνουν την παραγωγή κολλαγόνου, που μπορεί να αυξήσει την ελαστικότητα του δέρματος και είναι η καταλληλότερη εναλλακτική στη ρετινόλη, που μπορεί να κάνει χειρότερη την ξηρότητα που προκαλείται φυσιολογικά εξαιτίας της ηλικίας.

#4. Θεραπείες στο ιατρείο

Πέρα από τα fillers, το botox και όλα τα ενέσιμα (ή και τις μη ενέσιμες αναζωογονητικές θεραπείες), εξίσου αποτελεσματικά είναι και τα χημικά peelings, που βελτιώνουν την υφή και τον τόνο της επιδερμίδας. Πρέπει ωστόσο να γίνονται ανάλογα με τις ανάγκες και τον τύπο δέρματος, καθώς μια (πολύ) ξηρή επιδερμίδα μπορεί να μην επωφεληθεί από ένα peeling, ιδίως αν γίνεται συχνά.

#5. Αλλαγή lifestyle

Φυσικά, όσο κι αν ακολουθούμε όλα τα παραπάνω, τίποτα δεν θα έχει αποτέλεσμα αν ο τρόπος ζωής μας είναι ανθυγιεινός. Γι' αυτό, η σωστή διατροφή σε συνδυασμό με τη γυμναστική και τον καλό ύπνο κάνουν θαύματα στο δέρμα. Προσπάθησε να κοιμάσαι τουλάχιστον 8 ώρες καθημερινά και βρες λίγη ώρα μέσα στη μέρα για να αποφορτίζεσαι από το στρες.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i