Νηστεία με νερό: Γρήγορη απώλεια βάρους, αλλά με ποιο κόστος;

Η αλήθεια για μια τέτοιου είδους μέθοδο γρήγορης απώλειας βάρους, όπως αποκάλυψε πρόσφατη έρευνα.

Νηστεία με νερό iStock

Η νηστεία με νερό, μια πρακτική όπου τα άτομα δεν καταναλώνουν τίποτα εκτός από νερό για αρκετές ώρες/ημέρες, έχει κερδίσει δημοτικότητα ως μέθοδος γρήγορης απώλειας βάρους. Ωστόσο, μια πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις του Σικάγο υποδηλώνει ότι η μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητα της νηστείας με νερό στη διατήρηση της απώλειας βάρους είναι αμφίβολη. Επιπλέον, τα μεταβολικά οφέλη που σχετίζονται με τη νηστεία με νερό, όπως η μείωση της αρτηριακής πίεσης και τα βελτιωμένα επίπεδα χοληστερόλης, φαίνεται να μειώνονται λίγο μετά το τέλος της νηστείας.

Η Krista Varady, καθηγήτρια κινησιολογίας και διατροφής που ηγήθηκε της έρευνας, τόνισε ότι ενώ δεν παρατηρήθηκαν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες σε άτομα που έκαναν νηστείες με νερό ή παρόμοιες νηστείες περιορισμένων θερμίδων, είναι σημαντικό να αναζητάς ιατρική επίβλεψη όταν επιχειρείς νηστεία που διαρκεί περισσότερο από 5 ημέρες.

Ως ειδικός στη διαλείπουσα νηστεία, η Varady ξεκίνησε αυτή την ερευνητική προσπάθεια λόγω της εισροής ερευνών από δημοσιογράφους σχετικά με τη νηστεία με νερό. Εμβάθυνε στην υπάρχουσα έρευνα για να κατανοήσει καλύτερα τις επιπτώσεις της νηστείας με νερό στην απώλεια βάρους και σε διάφορους μεταβολικούς παράγοντες.

Η μελέτη που διεξήχθη από τη Varady και την ομάδα της περιελάμβανε μια βιβλιογραφική ανασκόπηση οκτώ μελετών σχετικά με τη νηστεία με νερό ή τη νηστεία Buchinger, μια νηστεία δημοφιλή όπου οι συμμετέχοντες καταναλώνουν ελάχιστες ποσότητες χυμού και σούπας κάθε μέρα. Οι ερευνητές ανέλυσαν τα συλλογικά ευρήματα αυτών των μελετών για να αξιολογήσουν τις επιπτώσεις της νηστείας στην απώλεια βάρους και άλλους μεταβολικούς δείκτες.

Διαλειμματική νηστεία χωρίς να πεινάς: Tips που θα σε βοηθήσουν

Απώλεια βάρους ναι, αλλά για πόσο; 

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η νηστεία με νερό οδήγησε σε αισθητή βραχυπρόθεσμη απώλεια βάρους. Οι συμμετέχοντες που νήστευαν για πέντε ημέρες παρουσίασαν μείωση βάρους περίπου 4% έως 6%, ενώ εκείνοι που νήστευαν για επτά έως 10 ημέρες έχασαν περίπου 2% έως 10%. Τα άτομα που παρέτειναν τη νηστεία τους σε 15 έως 20 ημέρες είδαν απώλεια βάρους από 7% έως 10%.

Ωστόσο, η ανασκόπηση περιελάμβανε μόνο μερικές μελέτες που παρακολουθούσαν την ανάκτηση βάρους των συμμετεχόντων μετά. Η μελέτη αποκάλυψε ότι τα άτομα ανέκτησαν όλο το βάρος που έχασαν κατά τη διάρκεια μιας πενθήμερης νηστείας στο νερό μέσα σε τρεις μήνες. Σε δύο άλλες μελέτες, το βάρος που ανακτήθηκε ήταν ελάχιστο, αλλά αυτές οι μελέτες ενθάρρυναν τους συμμετέχοντες να περιορίσουν την πρόσληψη θερμίδων μετά την ολοκλήρωση των νηστειών.

Αντίθετα, τα μεταβολικά οφέλη που σχετίζονται με τις νηστείες ήταν βραχύβια. Οι βελτιώσεις στην αρτηριακή πίεση, τα επίπεδα χοληστερόλης και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα επέστρεψαν γρήγορα στα αρχικά επίπεδα μόλις οι συμμετέχοντες επέστρεψαν στις κανονικές διατροφικές τους συνήθειες.

Οι μελέτες περιελάμβαναν συμμετέχοντες με διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2, οι οποίοι δεν παρουσίασαν ανεπιθύμητες ενέργειες από την περίοδο νηστείας. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι παρακολουθούνταν στενά και οι δόσεις ινσουλίνης τους προσαρμόστηκαν ανάλογα.

Ανεπιθύμητες παρενέργειες

Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες παρενέργειες που αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια αυτών των παρατεταμένων νηστειών ήταν παρόμοιες με αυτές που εμφανίστηκαν κατά τη διαλείπουσα νηστεία, συμπεριλαμβανομένων πονοκεφάλων, αϋπνίας και πείνας. Ωστόσο, στις μελέτες δεν παρατηρήθηκαν σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις όπως μεταβολική οξέωση ή θάνατος.

Αναλογία λίπους - άλιπης μάζας 

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι συμμετέχοντες στις παρατεταμένες νηστείες παρουσίασαν απώλεια περίπου των 2/3 του βάρους τους σε άλιπη μάζα (μύες) και 1/3 σε λιπώδη μάζα. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τα τυπικά σενάρια απώλειας βάρους, όπου χάνεται περισσότερο λίπος από μυς. Η Varady εξήγησε ότι αυτό το αποτέλεσμα αναμένεται σε ακραίες νηστείες, καθώς το σώμα απαιτεί συνεχή πρόσληψη πρωτεΐνης. Χωρίς αυτή την πρόσληψη πρωτεΐνης, το σώμα αντλεί από τη μυϊκή μάζα.

Η προηγούμενη έρευνα της Varady για τη διαλειμματική νηστεία έδειξε την αποτελεσματικότητά της στη διαχείριση του βάρους και τη συνιστά ως προτιμότερη εναλλακτική λύση στη νηστεία με νερό. Η διαλείπουσα νηστεία έχει πιο εκτεταμένα στοιχεία που υποστηρίζουν τα πιθανά οφέλη της.

Συμπερασματικά, η νηστεία στο νερό μπορεί να οδηγήσει σε βραχυπρόθεσμη απώλεια βάρους, αλλά η βιωσιμότητα αυτών των αποτελεσμάτων παραμένει αβέβαιη. Τα μεταβολικά οφέλη μειώνονται γρήγορα μετά το τέλος της νηστείας. Αν και δεν παρατηρήθηκαν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες στις μελέτες, είναι σημαντικό να είσαι προσεκτική και να αναζητάς ιατρική επίβλεψη πριν επιχειρήσεις μια τέτοια νηστεία. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i