8 φλεγμονώδεις τροφές που δημιουργούν λίπος στην κοιλιά

Μάθε την λίστα με τις 8 τροφές που αυξάνουν το λίπος στην κοιλιακή περιοχή.

λίπος στην κοιλιά Ιstock

Το λίπος στην κοιλιά μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία σου οδηγώντας σε σοβαρές επιπλοκές, όπως ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση, οι καρδιακές παθήσεις και τα προβλήματα του ήπατος και των νεφρών. Τα γονίδια παίζουν ρόλο στο πού αποθηκεύει το σώμα σου λίπος και οι διατροφικές σου συνήθειες μπορούν, επίσης, να επηρεάσουν την αποθήκευση του λίπους.

Οι τύποι φαγητού που επιλέγεις, οι μερίδες και ο χρόνος μπορούν να παίξουν ρόλο στο σωματικό λίπος που αποθηκεύεις. Συγκεκριμένα, υπάρχουν ορισμένες τροφές που μπορεί να είναι πιο πιθανό να οδηγήσουν σε κοιλιακό λίπος. Σήμερα, αναλύουμε τις οκτώ φλεγμονώδεις τροφές που προκαλούν λίπος στην κοιλιά, ώστε να μπορέσεις να τις απομακρύνεις από τη διατροφή σου το συντομότερο δυνατό.

Διάβασε επίσης: Καφέ λίπος: Το μυστικό για γρήγορη απώλεια κιλών και οι τροφές που το ενεργοποιούν

8 φλεγμονώδεις τροφές που σoυ δημιουργούν λίπος στην κοιλιά

λιπος_στην_κοιλια
Istock

Αρτοσκευάσματα

Τα εμπορικά παρασκευασμένα αρτοσκευάσματα συχνά περιέχουν extra προσθήκη ζάχαρης και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες. Τα μάφιν, τα κρουασάν και τα ψωμιά είναι, επίσης πηγή trans λιπαρών, μιας άλλης φλεγμονώδους θρεπτικής ουσίας που θα μπορούσε να σου δώσει λίπος στην κοιλιά. Τα trans λιπαρά υπάρχουν φυσικά σε μικρές ποσότητες. Ωστόσο, η πλειονότητα των trans λιπαρών στα τρόφιμα μας είναι ανθρωπογενή. Αυτά τα λίπη χρησιμοποιούνται συχνά ως φθηνότερη εναλλακτική λύση για το βούτυρο και έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν τη φλεγμονή και τις καρδιαγγειακές παθήσεις, μεταξύ άλλων ασθενειών.

Λευκό ψωμί

Το λευκό ψωμί είναι γνωστό ότι δεν είναι μία τροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Ορισμένες επιλογές περιέχουν μικρές ποσότητες πρόσθετης ζάχαρης, αλλά ο μεγαλύτερος "ένοχος" εδώ είναι η χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες μπορούν να αυξήσουν τον κορεσμό και να σταθεροποιήσουν το αίσθημα της πείνας, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε καλύτερες επιλογές τροφίμων και κατάλληλη πρόσληψη ενέργειας. Επιπλέον, η πρόσληψη φυτικών ινών σχετίζεται με μειωμένο λίπος στην κοιλιά. Πολλοί επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, όπως το λευκό ψωμί, τα δημητριακά, τα κράκερ και άλλα κοινά σνακ, έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.

Δημητριακά

Μπορεί να εκπλαγείς βλέποντας ένα τόσο δημοφιλές βασικό πρωινό σε αυτή τη λίστα με τις φλεγμονώδεις τροφές που μπορούν να προκαλέσουν λίπος στην κοιλιά. Γνωστά για την χρήση τους ως ένα εύκολο πρωινό γεύμα ή ενός γρήγορου σνακ, ορισμένα δημητριακά δεν κάνουν τη χάρη στη κοιλίτσα μας, ιδίως αυτά που είναι γεμάτα ζάχαρη. Οι επιλογές που περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη και μηδενικές φυτικές ίνες είναι αυτά που πρέπει να αποφύγεις. Η ζάχαρη όχι μόνο μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή και λίπος στην κοιλιά, αλλά θα μπορούσε επίσης να διαταράξει το μικροβίωμα του εντέρου σου.

Σόδα

Ένα κουτάκι κανονικής σόδας περιέχει περίπου 40 γραμμάρια πρόσθετης ζάχαρης, ποσότητα που υπερβαίνει την ημερήσια σύσταση της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας. Η έρευνα τους δείχνει ότι η υπερβολική ζάχαρη μπορεί να αυξήσει τη φλεγμονή του σώματος και να οδηγήσει σε αντίσταση στην ινσουλίνη και χρόνια φλεγμονή.

Ποτά

Ένα άλλο ρόφημα που πιθανώς καταστρέφει τους κοιλιακούς σου, είναι τα ζαχαρούχα αλκοολούχα ποτά, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή στην κοιλιακή χώρα. Μια μαργαρίτα μπορεί εύκολα να έχει πάνω από 30 γραμμάρια πρόσθετης ζάχαρης, συμβάλλοντας στη φλεγμονή και το λίπος στην κοιλιά. Επιπλέον, από μόνο του, το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή και ενδεχομένως να οδηγήσει σε προβλήματα στο ήπαρ και το έντερο. Έρευνα δείχνει ότι το αλκοόλ σχετίζεται, επίσης, με μεγαλύτερες ποσότητες σπλαχνικού λίπους, οδηγώντας σε ένα άλλο σύνολο πιθανών επιπλοκών στην υγεία.

Ποπ κορν

Το ποπ κορν που γίνονται στον φούρνο μικροκυμάτων είναι μία από τις χειρότερες φλεγμονώδεις τροφές που μπορεί να προκαλέσει λίπος στην κοιλιά. Αυτό το κοινό σνακ έχει ένα πράγμα: φυτικές ίνες. Το ποπ κορν είναι πηγή απαραίτητων φυτικών ινών, αλλά συχνά συνοδεύεται από νάτριο και trans λιπαρά. Οι επιλογές με πολύ βούτυρο και γεύση είναι πιθανώς οι ποικιλίες με τις υψηλότερες ποσότητες αυτών των ανησυχητικών θρεπτικών συστατικών. Γνωρίζουμε, επιπλέον, ότι τα trans λιπαρά μπορεί να οδηγήσουν σε φλεγμονή και λίπος στην κοιλιά, αλλά η υπερβολική πρόσληψη νατρίου μπορεί επίσης να οδηγήσει σε φλεγμονή και αυξημένο σωματικό λίπος.

Mπάρες με γεύσεις

Αν και αυτές οι επιλογές διευκολύνουν τη λήψη θερμίδων όταν είσαι απασχολημένη ή εν κινήσει, συχνά δεν περιέχουν τα καλύτερα συστατικά. Οι περισσότερες μπάρες έχουν πρόσθετη ζάχαρη, ένα γνωστό φλεγμονώδες συστατικό που θα μπορούσε να οδηγήσει σε λίπος στην κοιλιά, και μπορεί επίσης να περιέχει trans λιπαρά και ελάχιστες έως καθόλου φυτικές ίνες. Τριπλό χτύπημα , λοιπόν, στο λίπος της κοιλιάς σου, οπότε είναι προτιμότερο να επιλέγεις ολοκληρωμένες τροφές για το γεύμα σου.

Πατατάκια

Η τελευταία από αυτές τις φλεγμονώδεις τροφές που προκαλούν λίπος στην κοιλιά σου είναι τα πατατάκια. Ένα άλλο αλμυρό, τραγανό σνακ που θα μπορούσε να οδηγήσει σε φλεγμονή και λίπος στην κοιλιά, τα πατατάκια είναι διαβόητα για την περιεκτικότητά τους σε νάτριο. Αυτό το αλάτι μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή και παχυσαρκία, και τα trans λιπαρά που βρίσκονται συχνά στα πατατάκια μπορεί να κάνουν το ίδιο.

Διάβασε επίσης: Σπλαχνικό λίπος: 4 τροφές που πρέπει να αποφύγεις για να το χάσεις

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i