Οι τρόποι με τους οποίους το σώμα σου σε ενημερώνει ότι δεν τρως επαρκώς

Ποια είναι τα διάφορα σημάδια που μπορεί να σου στέλνει το σώμα σου και γιατί είναι σημαντικό να τα ακούς και να ανταποκρίνεσαι σε αυτά;

Δεν τρως επαρκώς unsplash

Καθημερινά, είναι εύκολο να παραβλέψουμε μια από τις πιο βασικές πτυχές της υγείας μας: τη σωστή διατροφή. Το σώμα μας βασίζεται σε μια ισορροπημένη διατροφή για να λειτουργεί στον καλύτερο δυνατό βαθμό και όταν δεν του παρέχουμε αρκετή τροφή, έχει έναν μοναδικό τρόπο να μας ειδοποιεί. Ποια είναι τα διάφορα σημάδια που μπορεί να σου στέλνει το σώμα σου όταν δεν τρως αρκετά και γιατί είναι σημαντικό να τα ακούς και να ανταποκρίνεσαι σε αυτά;

Αυξημένη κόπωση και χαμηλά επίπεδα ενέργειας

Ένας από τους πρώτους δείκτες ότι το σώμα σου μπορεί να μη λαμβάνει αρκετά θρεπτικά συστατικά είναι μια αισθητή πτώση στα επίπεδα ενέργειάς σου. Όταν δεν καταναλώνεις αρκετές θερμίδες και απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, το σώμα σου δεν έχει τα καύσιμα που χρειάζεται για να τροφοδοτήσει τις καθημερινές του λειτουργίες. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να αισθάνεσαι κουρασμένη, νωθρή και να μην έχεις διάθεση για σωματικές ή πνευματικές δραστηριότητες.

Συνεχής πείνα και λαχτάρα για φαγητό

Το να μην τρως αρκετά μπορεί να οδηγήσει σε επίμονα αισθήματα πείνας και έντονη λαχτάρα. Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα σου προσπαθεί να αντισταθμίσει το έλλειμμα προτρέποντάς σε να φας περισσότερο. Αυτό μπορεί να δυσκολέψει την τήρηση ενός ισορροπημένου διατροφικού πλάνου, καθώς η λαχτάρα μπορεί να είναι υπερβολική. Δώσε προσοχή σε αυτές τις λιγούρες, καθώς θα μπορούσαν να είναι ένα σαφές σημάδι ότι το σώμα σου χρειάζεται περισσότερα θρεπτικά συστατικά.

Απώλεια βάρους και μυϊκή αδυναμία

Η απώλεια βάρους είναι συχνά το πιο εμφανές σημάδι ανεπαρκούς διατροφής. Αν και μπορεί να φαίνεται σαν ένα επιθυμητό αποτέλεσμα για κάποιους, η γρήγορη και ανεξήγητη απώλεια βάρους μπορεί να είναι μια κόκκινη σημαία που δείχνει ότι το σώμα σου δε λαμβάνει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται. Επιπλέον, η ανεπαρκής πρόσληψη θερμίδων μπορεί να οδηγήσει σε διάσπαση του μυϊκού ιστού, με αποτέλεσμα μυϊκή αδυναμία και μείωση της συνολικής δύναμης.

Προβλήματα με τα μαλλιά, το δέρμα και τα νύχια

Το εξωτερικό του σώματός σου είναι μια αντανάκλαση της εσωτερικής του κατάστασης. Η ανεπαρκής διατροφή μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως εύθραυστα νύχια, ξηρό και θαμπό δέρμα και μαλλιά που είναι επιρρεπή σε αραίωση και σπάσιμο. Αυτά τα ορατά σημάδια υποδηλώνουν ότι το σώμα σου διώχνει τα θρεπτικά συστατικά μακριά από αυτές τις μη βασικές λειτουργίες για να δώσει προτεραιότητα στα ζωτικά όργανα και τις σωματικές διαδικασίες.

Εναλλαγές διάθεσης και ευερεθιστότητα

Η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση μιας σταθερής διάθεσης και ψυχικής ευεξίας. Η ανεπαρκής πρόσληψη τροφής μπορεί να οδηγήσει σε ανισορροπίες στους νευροδιαβιβαστές, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τη ρύθμιση της διάθεσης. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε εναλλαγές της διάθεσης, ευερεθιστότητα, άγχος, ακόμη και κατάθλιψη. Εάν έχεις παρατηρήσει ξαφνικές αλλαγές στη συναισθηματική σου κατάσταση, ίσως αξίζει να σκεφτείς εάν η διατροφή σου παίζει κάποιο ρόλο.

Εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα

Ένα ανοσοποιητικό σύστημα που λειτουργεί καλά απαιτεί επαρκή πρόσληψη βιταμινών, μετάλλων και άλλων θρεπτικών συστατικών. Όταν δεν τρως αρκετά, το ανοσοποιητικό σου σύστημα μπορεί να υποβαθμιστεί, κάνοντάς σε πιο ευάλωτη σε ασθένειες και λοιμώξεις. Τα συχνά κρυολογήματα, οι λοιμώξεις και ο βραδύτερος ρυθμός αποκατάστασης μπορεί να είναι ενδεικτικά μιας ανεπαρκούς διατροφής.

Το να ακούς το σώμα σου είναι το κλειδί για τη διατήρηση της καλής υγείας. Τα σημεία και τα συμπτώματα που αναφέρονται παραπάνω δεν πρέπει να αγνοηθούν. Αντίθετα, χρησιμεύουν ως πολύτιμοι δείκτες ότι το σώμα σας δε λαμβάνει τα συστατικά που χρειάζεται μέσω της διατροφής. 

Διατροφικές συνήθειες που επιλέγω να μην ακολουθώ μετά τα 30

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i