Πώς θα επανέλθω μετά από ένα σαββατοκύριακο συναισθηματικού φαγητού;

Ένα Σαββατοκύριακο υπερβολής στο φαγητό μπορεί να μοιάζει με αποτυχία, αλλά είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι είναι απλώς μια προσωρινή παράκαμψη στη συνολική σου πορεία για καλύτερη υγεία.

Έφαγα πολύ pexels

Το έχουμε κάνει όλοι κάποια στιγμή - ένα Σαββατοκύριακο γεμάτο με απόλαυση, συναισθηματικό φαγητό και ίσως υπερβολικό comfort φαγητό. Ενώ είναι απολύτως φυσιολογικό να στραφείς περιστασιακά στο φαγητό για συναισθηματική υποστήριξη, είναι σημαντικό να ανακτήσεις τον έλεγχο και να εστιάσεις ξανά στην υγεία και την ευημερία σου. Μετά από ένα Σαββατοκύριακο συναισθηματικού φαγητού, είναι απαραίτητο να αποφύγεις την αυτοκριτική και αντ 'αυτού να κάνεις θετικά βήματα για να επιστρέψεις στις συνήθειές σου, με ορισμένες στρατηγικές που θα σε βοηθήσουν.

Τι ρόλο παίζουν τα συναισθήματα στη διατροφή μας;

Εξασκήσου στην αυτοσυμπόνια:

Το πρώτο βήμα για την ανάκαμψη είναι η αυτοσυμπόνια. Είναι εύκολο να είσαι σκληρός με τον εαυτό σου μετά από ένα Σαββατοκύριακο υπερβολικής απόλαυσης, αλλά να θυμάσαι ότι ο καθένας έχει τις στιγμές του. Να είσαι ευγενική με τον εαυτό σου και να αποφεύγεις την αρνητική αυτοσυζήτηση. Κατανόησε ότι το συναισθηματικό φαγητό είναι μια κοινή απάντηση στο άγχος, τη λύπη ή άλλα συναισθήματα και δε σε καθορίζει ως άτομο.

Αναλογίσου τους κανόνες ενεργοποίησης:

Αφιέρωσε λίγο χρόνο για να σκεφτείς τι πυροδότησε το συναισθηματικό φαγητό σου το Σαββατοκύριακο. Ήταν άγχος, πλήξη, μοναξιά ή κάτι άλλο; Ο εντοπισμός αυτών των παραγόντων μπορεί να σε βοηθήσει να έχεις μεγαλύτερη επίγνωση των συναισθηματικών διατροφικών σου προτύπων, καθιστώντας ευκολότερη την αντιμετώπισή τους στο μέλλον.

Επανάλαβε τις υγιεινές διατροφικές συνήθειες:

Αντί να καταφεύγεις σε ακραίες δίαιτες ή νηστεία, εστίασε στην επιστροφή στην κανονική, ισορροπημένη διατροφική σου ρουτίνα. Ενσωμάτωσε πολλά φρούτα, λαχανικά, άπαχες πρωτεΐνες και δημητριακά ολικής αλέσεως στα γεύματά σου. Σταδιακά, το σώμα σου θα βρει τον ρυθμό του εκ νέου και θα νιώσεις ότι ελέγχεις περισσότερο τις διατροφικές σου επιλογές.

Μείνε ενυδατωμένη:

Η κατανάλωση αρκετού νερού είναι απαραίτητη για τη γενική υγεία και μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της όρεξης. Μετά από ένα Σαββατοκύριακο συναισθηματικής τροφής, φρόντισε να ενυδατώσεις το σώμα σου πίνοντας άφθονο νερό όλη την ημέρα.

Αποκατάστησε μια ρουτίνα:

Μερικές φορές, το συναισθηματικό φαγητό συμβαίνει επειδή διαταράσσονται οι ρουτίνες μας. Προσπάθησε να αποκαταστήσεις μια αίσθηση δομής στην καθημερινή σου ζωή. Μείνε σε κανονικές ώρες γευμάτων και αφιέρωσε χρόνο για αυτοφροντίδα και χαλάρωση για να μειώσεις το άγχος.

Ασχολήσου με τη φυσική δραστηριότητα:

Η άσκηση δεν είναι μόνο για να κάψεις επιπλέον θερμίδες αλλά και να τονώσεις τη διάθεσή σου και να μειώσεις το άγχος. Ασχολήσου με δραστηριότητες που σου αρέσουν, είτε πρόκειται για μια βόλτα, είτε για γιόγκα είτε για το γυμναστήριο. Η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί να σε βοηθήσει να αισθανθείς πιο συντονισμένη με το σώμα σου και να μειώσεις την επιθυμία για συναισθηματικά φαγητό.

Αναζήτησε υποστήριξη:

Μη φοβάσαι να επικοινωνήσεις με τους φίλους, την οικογένεια ή έναν θεραπευτή, εάν θεωρείς ότι είναι δύσκολο να διαχειριστείς τα συναισθήματά σου χωρίς να στραφείς στο φαγητό. Η συζήτηση με κάποιον μπορεί να προσφέρει συναισθηματική υποστήριξη και να σε βοηθήσει να εξερευνήσεις πιο υγιείς τρόπους για να αντιμετωπίσεις δύσκολα συναισθήματα.

Κράτησε ένα ημερολόγιο τροφίμων:

Η τήρηση ενός ημερολογίου τροφίμων μπορεί να σε βοηθήσει να παρακολουθείς τις διατροφικές σου συνήθειες και να αναγνωρίζεις τα μοτίβα συμπεριφοράς σου. Γράψε τι τρως, πότε το τρως και πώς ένιωσες  εκείνη τη στιγμή. Αυτό μπορεί να προσφέρει πολύτιμες γνώσεις σχετικά με τα συναισθηματικά σου ερεθίσματα διατροφής και να σε βοηθήσει να κάνεις πιο συνειδητές επιλογές.

Εξασκήσου στη συνειδητή διατροφή:

Το ενσυνείδητο φαγητό περιλαμβάνει την πλήρη προσοχή στο φαγητό σου, την απόλαυση κάθε μπουκιάς και το φαγητό χωρίς περισπασμούς. Με την εξάσκηση της επίγνωσης, μπορείς να συντονιστείς περισσότερο με τα σημάδια πείνας και πληρότητας του σώματός σου, κάνοντας ευκολότερο να αποφύγεις την υπερκατανάλωση τροφής.

Επηρεάζει η προσωπικότητά σου το βάρος σου;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i