Κρύωμα: 5 τροφές που θα σε σώσουν και 3 που πρέπει να αποφύγεις

Συγκεντρώσαμε μερικές από τις καλύτερες τροφές για να καταναλώνεις όταν αντιμετωπίζεις ένα κρυολόγημα.

γριπη_ασκηση Istock

Το πλύσιμο των χεριών σου, ο περιορισμός της έκθεσης σε μέρη με πολυκοσμία και η τακτική απολύμανση επιφανειών συνεχίζουν να είναι οι καλύτεροι τρόποι πρόληψης του κρυολογήματος. Μπορείς, ωστόσο, να ενισχύσεις τη φυσική άμυνα του οργανισμού σου μέσω του πρωινού, του μεσημεριανού και του βραδινού γεύματος.

Συγκεντρώσαμε μερικές από τις καλύτερες τροφές για να καταναλώνεις όταν αντιμετωπίζεις ένα κρυολόγημα. Δεν υπάρχει μαγική τροφή που θα γιατρέψει το κρυολόγημα, αλλά υπάρχουν ορισμένες τροφές που μπορεί να βοηθήσουν στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος, με αποτέλεσμα το σώμα να είναι σε θέση να καταπολεμήσει πιο αποτελεσματικά τις λοιμώξεις ή τη φλεγμονή.

Κατά γενικό κανόνα, οι καλύτερες τροφές για να αντιμετωπίσεις το κρυολόγημα είναι οι ίδιες με αυτές που πρέπει να καταναλώνεις οποιαδήποτε στιγμή για να μειώσεις τον κίνδυνο για χρόνιες ασθένειες και να προωθήσεις έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Διάβασε επίσης: Μύθοι και αλήθειες για τις ιώσεις και το "κρύωμα"

Υποφέρεις από κρύωμα; 5 γεύματα που θα σε σώσουν και 3 που πρέπει να αποφύγεις

κρυωμα_διατροφη
Istock

 

Κοτόσουπα

Η κατανάλωση σούπας κοτόπουλου κατά τη διάρκεια ενός κρυώματος μπορεί να ακούγεται σαν μία παλιομοδίτικη πρόταση της μαμάς σου, αλλά υπάρχουν επιστημονικοί λόγοι που την κάνουν την κορυφαία τροφή κατά του κρυώματος. Η κατανάλωσή της κατά τη διάρκεια μιας ασθένειας μπορεί να προσφέρει πραγματικά ορισμένα θεραπευτικά οφέλη.

Οι σούπες μπορούν ενδεχομένως να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής και στη μείωση της συμφόρησης. Η σούπα είναι ενυδατική, θρεπτική και για πολλούς έχει καταπραϋντική συναισθηματική αξία που μπορεί να σε βοηθήσει να νιώσεις καλύτερα ψυχολογικά. Εάν προσθέσεις και σκόρδο, τότε έχεις το ιδανικό γεύμα για το κρύωμα.

Δεδομένου ότι το σκόρδο μπορεί να έχει αντιμικροβιακές και αντιικές ιδιότητες, η συμπερίληψή του στη διατροφή σου όταν είσαι άρρωστη μπορεί να σε βοηθήσει να νιώσεις καλύτερα.

Τσάι 

Το τσάι είναι αδιαμφισβήτητα το φυσικό ρόφημα που πρέπει να καταναλώνεις, όταν είσαι κρυωμένη. Περιέχει πολυφαινόλες, οι οποίες είναι φυσικές ουσίες που βρίσκονται στα φυτά και έχουν πολλαπλά οφέλγη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών επιδράσεων τους.

Μέλι

Σύμφωνα με μια μετα-ανάλυση 14 μελετών, "το μέλι μπορεί να μειώσει τη συχνότητα και τη σοβαρότητα του νυχτερινού βήχα, σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμη καλύτερα από το σιρόπι για τον βήχα χωρίς ιατρική συνταγή".  Η παραπάνω μετα- ανάλυση καταλήγει στο εξής συμπέρασμα: " Το μέλι ήταν ανώτερο από τη συνήθη φροντίδα για τη βελτίωση των συμπτωμάτων των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος. Παρέχει μια ευρέως διαθέσιμη και φθηνή εναλλακτική λύση στα αντιβιοτικά. Το μέλι θα μπορούσε να βοηθήσει στις προσπάθειες για την επιβράδυνση της εξάπλωσης της μικροβιακής αντοχής, αλλά απαιτούνται περαιτέρω υψηλής ποιότητας, ελεγχόμενες με εικονικό φάρμακο δοκιμές".

Εσπεριδοειδή

Ta εσπεριδοειδή είναι από τις πιο ενυδατικές τροφές για την προώθηση ενός υγιούς δέρματος και σώματος, και τώρα, τα πορτοκάλια, τα γκρέιπφρουτ και όλα τα μέλη της οικογένειας των εσπεριδοειδών κερδίζουν άλλη μια διάκριση: είναι μία από τις καλύτερες τροφές για να καταναλώνεις όταν έχεις κρυολόγημα. Πέρα από το H2O, τα εσπεριδοειδή προσφέρουν βιταμίνη C και άλλες φυτικές ενώσεις που βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να λειτουργεί σωστά. Μη χάνεις χρόνο και αντιμετώπισε το κρύωμα με φυσικό - και γευστικό- τρόπο.

Μούρα

Οποιοδήποτε φρούτο ή λαχανικό με φυσική μπλε, μωβ, μαύρη ή κόκκινη απόχρωση πιθανότατα λαμβάνει αυτή την απόχρωση από τις ανθοκυανίνες, μια από τις δυνατές φυτοχημικές ουσίες της οικογένειας των φλαβονοειδών. Oι ανθοκυανίνες έχουν ισχυρά αντιφλεγμονώδη, αντιικά και ανοσοενισχυτικά αποτελέσματa, ενώ υπάρχουν σε δεκάδες φυτικά τρόφιμα, τα μούρα έχουν περισσότερες ανθοκυανίνες από οποιαδήποτε άλλη κατηγορία τροφίμων, αναφέρει η Cleveland Clinic.

Τροφές και ροφήματα που πρέπει να αποφύγεις όταν έχεις κρυολόγημα

Καραμέλες, ποτά με ζάχαρη ή οτιδήποτε πλούσιο σε πρόσθετα σάκχαρα

Η προσθήκη ζάχαρης μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή και αυτό έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την ανοσία αποδυναμώνοντας τα λευκά αιμοσφαίρια που είναι υπεύθυνα για την καταπολέμηση των λοιμώξεων.

Fast Food ή άλλα είδη με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά

Τα κορεσμένα λιπαρά μπορούν να αυξήσουν τη φλεγμονή στο σώμα, γι' αυτό προσπάθησε να περιορίσεις τα προϊόντα όπως το βούτυρο, το πλήρες τυρί, το γάλα και το παγωτό, τα επεξεργασμένα κρέατα και τα τηγανητά τρόφιμα.

Αλκοόλ

Δεδομένου ότι το κρασί, η μπύρα και τα κοκτέιλ μπορούν να προάγουν φλεγμονές και δυνητικά να αποδυναμώσουν τα λευκά αιμοσφαίρια - για να μην αναφέρουμε ότι οδηγούν σε αφυδάτωση - καλό είναι να κάνεις ένα διάλειμμα μέχρι να νιώσεις καλύτερα από το ενοχλητικό κρύωμα.

Διάβασε επίσης: Πονόλαιμος: Άμεση ανακούφιση με αυτές τις τροφές και ροφήματα

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i