Πονόλαιμος: Άμεση ανακούφιση με αυτές τις τροφές και ροφήματα

Ο φυσικός τρόπος να αντιμετωπίσεις τον ενοχλητικό πονόλαιμο.

ροφήματα pexels

Ο πονόλαιμος είναι μία εξαιρετικά δυσάρεστη εμπειρία, η οποία προκύπτει συνήθως από βακτηριακές ή ιογενείς λοιμώξεις. Στην ήπια του εκδοχή του μπορεί να σου δημιουργεί μία ενοχλητική αίσθηση στον λαιμό, ενώ σε άλλες περιπτώσεις μπορεί ακόμη και να προκαλέσει υψηλό πυρετό και αίμα στο σάλιο.

Η φαρμακευτική αγωγή είναι απαραίτητες στις περισσότερες περιπτώσεις που ο ασθενής αντιμετωπίζει πονόλαιμο, ωστόσο η διατροφή διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ανακούφιση από τα συμπτώματα και στην ταχεία ανάρρωση. 

Η διατροφή επηρεάζει άμεση την κατάσταση της υγείας σου, ειδικά σε περιόδους  που αντιμετωπίζεις κάποια μόλυνση ή ασθένεια. Τα θρεπτικά συστατικά βοηθούν στην καταπολέμηση ασθενειών παρέχοντας ενέργεια και υποστηρίζοντας ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα. Μπορείτε να απαλύνεις τον πονόλαιμο μόνη σου στο σπίτι, δίνοντας μεγαλύτερη προσοχή στη διατροφή σου. Ωστόσο, θα πρέπει να παρακολουθείς τα συμπτώματά σου, καθώς σε περίπτωση που δεν υποχωρήσουν ή επιδεινωθούν μέσα λίγες ημέρες, πρέπει να συμβουλευτείς τον γιατρό σου.

Διάβασε επίσης: Πόνος στο λαιμό: Μπορεί να είναι στρεπτόκοκκος;

Πονόλαιμος: Άμεση ανακούφιση με αυτά τα φαγητά και ροφήματα

πονολαιμος_αντιμετωπιση
Istock

Τσάι βοτάνων

Ένα ποτήρι τσάι βοτάνων χωρίς καφεΐνη είναι το ιδανικό ρόφημα για να καταπραΰνεις τον έντονο πόνο στον λαιμό. Προτίμησε το χαμομήλι, το τσάι μέντα ή το τσάι τζίντζερ και τοποθέτησέ το σε ζεστό νερό ( όχι καυτό). Μπορείς να προσθέσεις μια κουταλιά μέλη για περισσότερη γλυκύτητα.

Ζεστό νερό με μέλι και λεμόνι

Το μέλι έχει την ικανότητα να μειώνει την βλεννογονίτιδα (φλεγμονή του βλεννογόνου). Ανακάτεψε, λοιπόν, λίγο μέλι σε ζεστό νερό μαζί με λεμόνι που προσφέρει βιταμίνη C και δες τον πονόλαιμο να "εξαφανίζεται".

Σούπες με λαχανικά και κρέας

Οι σούπες είναι ζεστές, απαλές και γεμάτες με θρεπτικά συστατικά. Φτιάξε μία σούπα λαχανικών της αρεσκείας σου και πρόσθεσε πρωτεΐνη ( ιδανικά, κοτόπουλο) για να επιταχύνεις την ανάρρωσή σου.

Λιωμένες πατάτες

Βράσε μερικές πατάτες και με ένα πιρούνι λιώσε την τροφή για ένα απολαύσεις χορταστικό και ωφέλιμο γεύμα. Πρόσθεσε, επίσης, μερικά βότανα και φτιάξε ένα τέλειο συνοδευτικό για τις ημέρες που ταλαιπωρείσαι από πονόλαιμο.

Βραστά λαχανικά

Τα λαχανικά έχουν βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικές ενώσεις που βοηθούν στην καταπολέμηση των λοιμώξεων και των φλεγμονών. Βράσε μερικά λαχανικά και ολοκλήρωσε με μία κούπα ρυζιού για ένα θρεπτικό, μα πάνω από όλα θεραπευτικό γεύμα.

Smoothies

Τα smoothies είναι μία εξαιρετική επιλογή για τις ημέρες που έχεις πονόλαιμο, καθώς μπορείς να λάβεις τα απαραίτητα συστατικά χωρίς να " πληγώνεις" τον λαιμό σου με σκληρές τροφές.

Τροφές και ροφήματα που πρέπει να αποφύγεις όταν έχεις πονόλαιμο

Καυτερά

Τα καυτερά φαγητά, όπως είναι οι κόκκινες πιπεριές μπορεί να ερεθίσουν άμεσα τον φλεγμονώδη λαιμό. Απέφυγε να τα καταναλώνεις όταν έχεις πονόλαιμο, και προτίμησε άλλα βότανα για να δώσεις γεύση στα φαγητά σου.

Εσπεριδοειδή

Τα εσπεριδοειδή όπως τα πορτοκάλια, το γκρέιπφρουτ, το λεμόνι και το λάιμ είναι όξινα φρούτα που μπορεί να ερεθίσουν τη φλεγμονώδη περιοχή. Να θυμάσαι ότι οι ντομάτες είναι, επίσης, όξινο φρούτο. Φυσικά, η κατανάλωση φρούτων είναι απαραίτητη για την ταχεία ανάρρωση, οπότε επέλεξε φρούτα όπως οι μπανάνες, τα μήλα και τα σταφύλια.

Τραγανά φαγητά

Πατατάκια, ποπ κορν, ψημένο ψωμί είναι απαγορευτικά όταν ταλαιπωρείσαι από πονόλαιμο, καθώς μπορεί να πληγώσουν το λαιμό σου στο εξωτερικό.

Αλκοόλ

Τα αλκοολούχα ροφήματα μπορεί να επιταχύνουν τον ερεθισμό του λαιμού. Αρκέσου στο νερό και στα smoothies.

Καφεΐνη

Τα ποτά με καφεΐνη αυξάνουν τον ερεθισμό. Μπορείς να επιλέξεις να πίνεις τσάι χωρίς καφεΐνη για να επωφεληθείς από θερμότητά του, χωρίς να λαμβάνεις τις ερεθιστικές επιδράσεις της καφεΐνης.

Διάβασε επίσης: Μύθοι και αλήθειες για τις ιώσεις και το "κρύωμα"

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i