Νιτρικά και νιτρώδη: Ο Dr. Jekyll and ο Mr. Hyde της διατροφής

Οι φυσικές χημικές ουσίες που προσφέρουν απίστευτα οφέλη για την υγεία σου, αλλά εγκυμονούν -και- κινδύνους.

νιτωδη_ερευνα Istock

Τα νιτρικά και τα νιτρώδη είναι χημικές ουσίες που απαντώνται στη φύση και έχουν παρόμοια δομή. Και τα δύο αποτελούνται από άζωτο και οξυγόνο, αλλά τα νιτρικά περιέχουν τρία άτομα οξυγόνου και τα νιτρώδη μόνο δύο άτομα οξυγόνου. Αλλά θα αναρωτιέσαι τι σημαίνει αυτό για εσένα και γιατί πρέπει να τα γνωρίζεις;

Τα νιτρικά και τα νιτρώδη υπάρχουν φυσικά στο ανθρώπινο σώμα και σε ορισμένα τρόφιμα, ενώ τα νιτρικά άλατα προστίθενται επίσης σε ορισμένα τρόφιμα. Ο λόγος που πρέπει να γνωρίσεις λίγο καλύτερα τα νιτρικά και τα νιτρώδη είναι διότι προσφέρουν οφέλη στον οργανισμό, αλλά έρευνες αποδεικνύουν ότι εγκυμονούν και σοβαρούς κινδύνους. 

Η κατανάλωση πάρα πολλών επεξεργασμένων κρεάτων που περιέχουν πρόσθετα νιτρικά και νιτρώδη άλατα σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, αλλά η κατανάλωση φυτών που περιέχουν νιτρώδη ή νιτρικά άλατα δεν έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου.

Διάβασε επίσης: Τα οφέλη της ρόκας που θα σε κάνουν να τη θέλεις στο πιάτο σου

νιτρωδη_ερευνα
Istock

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει θεσπίσει ένα ανώτατα όριο κατανάλωσης από το 1962 βασιζόμενος σε μελέτες σε ζώα. Το ημερήσιο όριο κατανάλωσης είναι 5 mg για τα νιτρικά και 3,7 mg για τα νιτρώδη ανά κιλό σωματικού βάρους, ήτοι 300 mg και 222 mg αντίστοιχα για έναν άνθρωπο βάρους 60 κιλά.

Έρευνα δείχνει ότι τα φυλλώδη λαχανικά τείνουν να έχουν υψηλότερα επίπεδα νιτρικών. Επομένως, το μαρούλι και το σπανάκι έχουν την υψηλότερη περιεκτικότητα σε νιτρικά άλατα. Τα παντζάρια και το σέλινο είναι, επίσης, παραδείγματα λαχανικών που περιέχουν σημαντική ποσότητα νιτρικών αλάτων.

Επιπλέον, όπως υποδεικνύεται η περιεκτικότητα των λαχανικών σε νιτρικά άλατα επηρεάζεται έντονα από την εποχικότητα και από τα συστήματα καλλιέργειας. Τα ευρήματά έδειξαν ότι το μαρούλι που καλλιεργήθηκε βιοδυναμικά συσσώρευσε 1,3-2 φορές λιγότερα νιτρικά από τα αντίστοιχα φυτά βιολογικής καλλιέργειας.

Διάβασε επίσης: 7 πράγματα που έχει θεωρηθεί πως προκαλούν καρκίνο και οι επιστημονικές απαντήσεις

Νιτροζαμίνες: Το μειονέκτημα

νιτρωδη_ερευνα
Istock

 Στις ετικέτες των συστατικών, μπορεί να δεις προστιθέμενα νιτρικά και νιτρώδη άλατα που αναφέρονται ως "νιτρώδες νάτριο" ή "νιτρικό κάλιο". Μερικά κοινά τρόφιμα που τα περιλαμβάνουν είναι:

  • Κρέατα τύπου deli.
  • Μπέικον.
  • Χοτ ντογκ.
  • Σαλάμι.
  • Λουκάνικα.
  • Μερικά τυριά, όπως γραβιέρα, ένταμ, γκούντα, επεξεργασμένο τυρί και αλείμματα τυριών.

Όταν το κρέας μαγειρεύεται σε υψηλή θερμοκρασία, όπως κατά το τηγάνισμα ή το ψήσιμο στη σχάρα, τα νιτρικά και τα νιτρώδη άλατα μπορούν να αντιδράσουν με τα αμινοξέα στην πρωτεΐνη του κρέατος για να σχηματίσουν νιτροζαμίνες. Οι περισσότερες νιτροζαμίνες είναι γνωστές καρκινογόνες ουσίες, που σημαίνει ότι σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου.

Νικτρικό άλας: Η εγγύηση για γερή καρδιά

 Δεν είναι όλα τα νιτρικά και τα νιτρώδη άλατα κακά νέα για τον οργανισμό σου, το αντίθετο. Το νιτρικό άλας, μέσω του μονοξειδίου του αζώτου, φαίνεται ευεργετικό για διάφορα αποτελέσματα στην υγεία. Τα φυσικά νιτρικά και νιτρώδη άλατα βοηθούν το πεπτικό σύστημα προστατεύοντας το από ορισμένα βακτήρια. Μπορούν, επίσης, να μετατραπούν σε μονοξείδιο του αζώτου, το οποίο έχει γνωστά οφέλη για την υγεία.

Έρευνα των τελευταίων 15 ετών δείχνει ότι τα νιτρικά από τα λαχανικά μπορεί να έχουν οφέλη για την υγεία της καρδιάς όπως:

  • Χαμηλή πίεση αίματος
  • Μειωμένος κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων
  • Βελτιωμένη ενέργεια
  •  Καλές αθλητικές επιδόσεις και αποκατάσταση μυών

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i