4 tips που θα μειώσουν γρήγορα το hangover

Μάθε όσα πρέπει να κάνεις... after party για να μειώσεις το hangover,

hangover istock

Ήπιες λίγο παραπάνω στο πρωτοχρονιάτικο πάρτι; Μετάνιωσες για αυτό το επιπλέον ποτήρι σαμπάνιας; Το hangover είναι το οδυνηρό τίμημα που πληρώνεις την περίοδο των εορτών και τον κοινωνικών event που συμμετέχεις. Και ενώ το hangover υποβιβαζόταν σε έναν ήπιο πονοκέφαλο όσο ήσουν νεότερη, με το πέρασμα του χρόνου έρχεται η σκληρή πραγματικότητα: όσο μεγαλώνεις, τόσο χειρότερα ξυπνάς το επόμενο πρωί.

Ο λόγος που νιώθεις αυτό το δυσάρεστο συναίσθημα μετά τη βραδινή σου εορταστική έξοδο; Σύμφωνα με τους ειδικούς, το σώμα αντιδρά στην τοξικότητα που εμφανίζεται όταν μεταβολίζεται το αλκοόλ. Θα έχεις καταλάβει ήδη ότι δεν μπορείς να πίνεις όσο στα 20 σου, γεγονός που οφείλεται ότι η ικανότητά του οργανισμού να μεταβολίζει το αλκοόλ μειώνεται καθώς περνάνε τα χρόνια. 

Διάβασε επίσης: Κάψε θερμίδες τα Χριστούγεννα χωρίς γυμναστική

4 tips για το hangover μετά το πρωτοχρονιάτικο πάρτι

hangover_διατροφη
Istock

1. Πάρε βιταμίνες Β και ψευδάργυρο

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Clinical Medicine αξιολόγησε τις δίαιτες για 24 ώρες πριν και μετά την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Ήταν μια μικρή μελέτη και τα αποτελέσματα βασίστηκαν στο ότι οι συμμετέχοντες είπαν τι έφαγαν. Ωστόσο, διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι των οποίων η κατανάλωση τροφίμων και ποτών περιείχαν μεγαλύτερες ποσότητες ψευδαργύρου και βιταμινών Β είχαν λιγότερο hangover.

2. Άσε τον καφέ και πιες νερό

Η καφεΐνη μπορεί να μην έχει ιδιαίτερες δυνάμεις κατά του hangover, αλλά ως διεγερτικό, θα μπορούσε να βοηθήσει με τη δυσκοιλιότητα. Εάν δεν πίνεις ήδη καφέ τακτικά, μην κατεβάσεις ούτε ένα φλιτζάνι με την ελπίδα ότι θα ανακουφιστείς από το hangover. Μπορεί να κάνει τα πράγματα χειρότερα. Γιατί; 

  • Η καφεΐνη είναι διουρητική. Εάν έχεις ήδη αφυδατωθεί από τη βραδινή σου έξοδο, ο καφές θα μπορούσε να επιδεινώσει το πρόβλημα επιβραδύνοντας τη διαδικασία ενυδάτωσης.
  • Η καφεΐνη μπορεί να επιδεινώσει τους πονοκεφάλους. Το πρωινό φλιτζάνι πιέζει προσωρινά τα αιμοφόρα αγγεία και αυξάνει την αρτηριακή σου πίεση. Αυτή είναι μια συνταγή για να αποκτήσεις χειρότερο πονοκέφαλο από αυτόν με τον οποίο ξύπνησες.

Εάν ο καφές είναι μέρος της πρωινής σου ρουτίνας, πιες ένα μικρό φλιτζάνι. Διαφορετικά, κινδυνεύεις από πονοκέφαλο επειδή δεν ήπιες καφέ!

Επίσης πιες νερό. Το αλκοόλ είναι διουρητικό επειδή αναστέλλει την απελευθέρωση της βαζοπρεσίνης, μιας ορμόνης που μειώνει τον όγκο των ούρων που παράγονται από τα νεφρά. Εάν το hangover σου περιλαμβάνει διάρροια, εφίδρωση ή έμετο, μπορεί να αφυδατωθείς. Παρόλο που η ναυτία ενδέχεται να δυσκολέψει το να κατεβάσεις οτιδήποτε, ακόμα και λίγες γουλιές νερό μπορεί να βοηθήσουν.

3. Πάρε ένα καλό και πλούσιο πρωινό

Ένας τρόπος για να νικήσεις τις λιγούρες και να αναπληρώσεις όλα τα ενεργειακά σου αποθέματα είναι ένα καλό και πλούσιο πρωινό. Το τοστ, ιδανικά δημητριακά ολικής αλέσεως, περιέχει υδατάνθρακες που τονώνει την ενέργειά σου. Τα αυγά έχουν πρωτεΐνη, καθώς και αμινοξέα που βοηθούν στην απομάκρυνση του τοξικού υποπροϊόντος που σχηματίζεται όταν μεταβολίζεται το αλκοόλ. Τέλος, το σπανάκι, υποστηρίζει την ηπατική λειτουργία και μειώνει τη φλεγμονή.

4. Ναι, φάε τόνο

Ο τόνος είναι μια από τις καλύτερες πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων που μπορείς να βρεις, καθώς και πρωτεΐνης. Έχει, επίσης, αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες που σημαίνει ότι θα λειτουργήσει με τρόπο κατάλληλο για να επιβραδύνει τις επιδράσεις του αλκοόλ στο σύστημά σου.

Πρόσθεσε τόνο σε πολύσπορο ψωμί, καθώς αυτό θα απελευθερώσει ενέργεια χωρίς τις επικίνδυνες αυξομειώσεις του σακχάρου στο αίμα, στη συνέχεια πρόσθεσε μερικά σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως σπανάκι και μαρούλι, αλλά και το αγαπημένο σου αβοκάντο.

Δώσε χρόνο στον οργανισμό σου και ξεκουράσου

Μπορεί να ανακουφίσεις ορισμένα από τα συμπτώματα του hangover με διάφορα γιατροσόφια, αλλά ο μόνος τρόπος για να θεραπεύσεις το hangover είναι να του δώσεις χρόνο να υποχωρήσει από μόνο του. Υπάρχουν πολλά που πρέπει να κάνει το σώμα σας για να νιώσεις καλύτερα. Χρειάζεται χρόνος για να:

  • Καθαρίσει τις τοξίνες που παρήχθησαν από το αλκοόλ που ήπιες
  • Ενυδατωθείς επαρκώς
  • Θεραπεύσεις τον ερεθισμένο ιστό στο έντερο σου
  • Επαναφέρεις το ανοσοποιητικό σου σύστημα καθώς και τη δραστηριότητα του εγκεφάλου σου στο φυσιολογικό

Διάβασε επίσης: Η διατροφική υγιεινή ρουτίνα μου πριν από τις γιορτές

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i